Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ξεκίνησαν να «τρώνε» τις σάρκες τους στη Χερσόνησο


Χρόνια τώρα γράφουμε(για όσους παρακολουθούν) μέσα από αυτό εδώ το blog, έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τα κακώς κείμενα γύρω από τον τουρισμό, την νυκτερινή ζωή της τουριστικής Χερσονήσου, τους ηθικούς υπεύθυνους, αλλά και όλους που κρύβονται πίσω από τα συμφέροντα των ολίγων και που «κατευθύνουν» όλο αυτό το βρώμικο παιγνίδι που κάθε άλλοπαρά τουρισμός είναι.

Επανειλημμένα ζητάμε την εφαρμογή των νόμων, για όλους, με οπωσδήποτε βασική προυπόθεση την πρόθεση για αναγκαία και αναπόφεκτη σύγκρουση με τα συμφέροντα.
Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί ότι θα έρθει μαζί με την παρακμή του παρα-τουρισμού και η ώρα που θα αρχίσουμε να τρώμε τις σάρκες μας.
Και να λοιπόν…
Να σημειώσουμε εδώ ότι ποτέ μα ποτέ τα τοπικά ΜΜΕ δεν έκαναν και δεν κατέγραψαν καμία έρευνα σε βάθος για το όλο κύκλωμα από τουριστικούς πράκτορες μέχρι επαγγελματίες, από αιρετούς μέχρι μηχανισμούς ελέγχου, με όποια μορφή αυτό εκφράζετε και σε όλα τα επίπεδα και επίσης με καμία ουσιαστική προσπάθεια να αποκαλύψουν πρόσωπα και πράγματα τουβρώμικου «τουριστικού συστήματος» που χρόνια τώρα ροκανίζει, βιάζει, ασελγεί, κλπ … (σιγά να μην έρθουν σε ρήξη με τα «αφεντικά» τους).
Η ΜΕΓΑΛΗ και ΤΡΑΝΤΑΧΤΗ είδηση, (λες και δεν τα ξέρουμε και ξέρουν, όλα όσα συμβαίνουν χρόνια τώρα σε επίπεδο τοπικό - περιφέρειας, ίσως και πιο έξω) από: patris.gr

Διαβάζουμε λοιπόν σήμερα 11-08-10 στον τοπικό τύπο:
Mηνύσεις από 13 επιχειρηματίες για παρανομίες συναδέλφων τους στην παραλιακή, εξώδικο από άλλους 199 για κατευθυνόμενο τουρισμό.«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ καταστηματαρχών της Χερσονήσου καθώς η φτώχεια φέρνει γκρίνια και ο αθέμιτος ανταγωνισμός …δικαστικές διαμάχες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Ηρακλείου δεκατρείς ιδιοκτήτες καταστημάτων και οικημάτων στην περιοχή της Χερσονήσου. Οι υπογράφοντες στρέφονται κατά άλλων επιχειρηματιών (μάλιστα κατονομάζουν τρεις), οι οποίοι αν και παρανομούν-όπως καταγγέλλουν-κάθε βράδυ συγκεντρώνουν στα μαγαζιά τους χιλιάδες τουριστών με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών. Την ίδια ώρα με εξώδικη διαμαρτυρία τους 199 επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι ζητούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο σε βάρος επιχειρηματία της Χερσονήσου, κατηγορώντας τον για κατευθυνόμενο τουρισμό. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στον συνήγορο του Πολίτη, ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα που τους εκχωρεί ο νόμος προκειμένου να προστατέψουν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως αποκαλύπτεται, πολλοί καταστηματάρχες βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και όπως όλα δείχνουν ελάχιστοι είναι εκείνοι που στο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου θα κάνουν …ταμείο.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου πριν από περίπου δέκα ημέρες και κοινοποιείται στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο δήμο Χερσονήσου.

Οι δεκατρείς που την συνυπογράφουν, υποστηρίζουν ότι τα όσα συμβαίνουν στον παραλιακό δρόμο της Χερσονήσου συνιστούν «παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς οι διατάξεις και οι νόμοι δεν έχουν καμία εφαρμογή».

Ειδικότερα αναφέρουν ότι «παρότι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας, εκμεταλλεύονται παράνομα τους χώρους του δημοσίου, τοποθετούν επαγγελματικά ηχεία στις εξέδρες που είναι τοποθετημένες μπροστά, ανοίγουν τις πόρτες (οι οποίες είναι αναδιπλωμένες) με αποτέλεσμα τα μαγαζιά τους να γίνονται ένα με τον πεζόδρομο και από χωρητικότητα 100-150 καθισμάτων, να εξυπηρετούν δύο με τρεις χιλιάδες άτομα. Οι θαμώνες σερβίρονται από προσωπικό των προαναφερόμενων καταστημάτων ενώ συγχρόνως διαθέτουν τσιλιαδόρους και όταν περνούν τα περιπολικά της αστυνομίας ειδοποιούν και κλείνουν πόρτες και μουσική. Πολλές φορές ακόμη είναι αδύνατη η διέλευση του περιπολικού. Αμέσως μετά την αποχώρηση των αστυνομικών οργάνων, επανέρχονται και πάλι μουσική και άνοιγμα των αναδιπλωμένων πορτών». Καταγγέλλουν ακόμα ότι δεν εφαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας και ότι πολλές φορές κλείνουν στις 7 και 8 το πρωί.

Οι δεκατρείς που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ασκούν σκληρή κριτική και στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τονίζουν ότι σκοπός τους δεν είναι η εξόντωση των συναδέλφων τους αλλά η τήρηση των αρχών και του νόμου, υποστηρίζοντας ότι «οι αρμόδιοι υπάλληλοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη συμπεριφορά, το οποίο μεταφράζεται σε παράβαση καθήκοντος».

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, Κώστας Παπαμαστοράκης, ο οποίος κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά, δήλωσε στην «Π»: «Υπάρχουν καταστηματάρχες στη Χερσόνησο που κάνουν προσπάθειες να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, σύμφωνα με το νόμο. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άλλοι καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν ελέγχονται και δεν ενδιαφέρεται κανείς να ερευνήσει το καθεστώς λειτουργίας τους. Το θέμα είναι ότι και η δημοτική Αρχή και η Αστυνομία έχουν ευθύνες και θα πρέπει όλοι κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν χρεωθεί, έχουν βάλει τις περιουσίες τους ως υποθήκη, είναι μία δύσκολη περίοδος τουριστικά, υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός και στην ουσία κάποιοι είναι ηθικοί αυτουργοί αυτής της κατάστασης».

Θα προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη

Την ίδια ώρα 199 επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, εργαζόμενοι στη Χερσόνησο προχώρησαν σε εξώδικη διαμαρτυρία την οποία κοινοποιούν προς όλες τις αρμόδιες Αρχές και στοχοποιούν συγκεκριμένο επιχειρηματία. Τον καταγγέλλουν για κατευθυνόμενο τουρισμό μέσω των διαφόρων τουριστικών γραφείων με τα οποία συνεργάζεται με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, τα καταστήματα τους να μαραζώνουν και να κινδυνεύουν με λουκέτο, σπρώχνοντας στην ανεργία και στα χρέη εκατοντάδες ανθρώπους.

Με την εξώδικη διαμαρτυρία που συνυπογράφουν επιχειρηματίες εστιατορίων, καφέ, μπαρ, έμποροι και εργαζόμενοι σε αυτά, οι συναρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να ελέγξουν τη νομιμότητα ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, τους φακέλους αδειοδότησης και τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρουν, εκτός των άλλων, ο εν λόγω επιχειρηματίας «διοργανώνει σχεδόν καθημερινά διάφορα πάρτι με προπληρωμένα εισιτήρια συμμετοχής από καθοδηγούμενους νέους τουρίστες διαφόρων τουριστικών γραφείων με τα οποία συνεργάζεται».

Υποστηρίζουν ακόμα ότι «με την συμμετοχή των νεαρών τουριστών σε αυτές τις εκδηλώσεις, όλα τα άλλα καταστήματα της Χερσονήσου παραμένουν άδεια, αντιμέτωπα με την εργασιακή ερήμωση αφού η τέλεση των πάρτι γίνεται στη διάρκεια της πιο παραγωγικής χρονικής περιόδου της ημέρας, περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις διεκδικούν την επιβίωση τους.

Δημιουργείται επίσης κοινωνικό πρόβλημα όταν παραβιάζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός υπέρ της απαγορευμένης «άγρας πελατών» με το χειρότερο τρόπο και μάλιστα οργανωμένα, κατευθυνόμενα και καταχρηστικά, στερώντας απ’ όλους εμάς τους υπόλοιπους, μέρος της πελατείας που τυχόν θα είχε ο καθένας σε μία ελεύθερη αλλά προστατευόμενη τουριστική αγορά.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε μαρασμό και μάλιστα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνάμε, κινδυνεύουμε με υπερχρέωση και αφανισμό. Οι συνέπειες για μας, τους υπαλλήλους και τις οικογένειες μας, είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και καταστροφικές.

2 σχόλια:

  1. Αμα δεν δεις φιλε μου δεν μπορεις να καταλαβεις τίποτα
    Μιλαμε για τη ΦΡΙΚΗ καθε βραδυ στη Χερσονησο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρίκη μου καλημέρα!
    Ο φίλος ο Μάνος που 'χει γράψει το άρθρο στο υπέροχο μπλογκ του ζει εκεί και τα γνωρίζει από πρώτο χέρι!
    Φαντάζομαι πάντως σε τι σημείο έχει φτάσει η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες