Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Απελευθερώθηκε ο δάσκαλος Αθ.Λερούνης (βίντεο)



Ελεύθερος ο δάσκαλος Θανάσης Λερούνης
Είχε απαχθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2009 από το Β. Πακιστάν.
Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά ξανά στα βάθη της Ασίας
Αφγανοί Ταλιμπάν απελευθέρωσαν τον Αθανάσιο Λερούνη οκτώ μήνες μετά την απαγωγή του στην περιοχή Τσιτράλ του βορείου Πακιστάν κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα Πακιστανός αξιωματούχος.

Ο Αθανάσιος Λερούνης, πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών, είχε απαχθεί, και ο σωματοφύλακάς του είχε πυροβοληθεί θανάσιμα, έξω από το μουσείο του στην απομακρυσμένη κοιλάδα των Καλάς τον περασμένο Σεπτέμβριο. 
Εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα στην περιοχή από το 2001.

Ο Πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος Ρεχματουλάχ Ουαζίρ στο Τσιτράλ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι οι ταλιμπάν απελευθέρωσαν τον Αθανάσιο Λερούνη στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν και πακιστανοί αξιωματούχοι τον μετέφεραν στο Τσιτράλ χθες τη νύκτα.

«Είναι εδώ. Φαίνεται μια χαρά. Είναι υγιής», δήλωσε ο πακιστανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα.

«Είχαν διάφορα αιτήματα, αλλά δεν τα αποδεχθήκαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων και ...πίεσης», είπε ο Ουαζίρ.


Δείτε με προσοχή τη συνέντευξη του δάσκαλου στην ΕΡΤ

Διαβάστε την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τις 12/9/2009

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ
"Φέρτε πίσω τον Ατανάσι μας"

Στο Τσιτράλ έγινε προχθές μια διαδήλωση, απολύτως ασυνήθιστη για τα δεδομένα αυτής της ήσυχης, απομακρυσμένης βορειοανατολικής επαρχίας του Πακιστάν.

Εκατοντάδες Καλάς, οικογένειες ολόκληρες, άντρες και γυναίκες, κατέβηκαν από τα δυσπρόσιτα βουνά τους και διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, ζητώντας να γυρίσει σώος αμέσως ο 55χρονος Ελληνας δάσκαλος Θανάσης Λερούνης.
Απευθύνθηκαν κυριολεκτικά «κατά παντός υπευθύνου». Απαίτησαν από τους άγνωστους ενόπλους, που απήγαγαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τον Θανάση Λερούνη μέσα από το Καλασαντούρ, το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλάς στο χωριό Μπρουν της κοιλάδας Μπαμπουρέτ, μια ορεινή περιοχή με υψόμετρο κάπου 3.000 μέτρα, να τον ελευθερώσουν και να τον αφήσουν να γυρίσει πίσω μαζί τους.
Ο Γκουλ Χαμάντ Φαρούκι, Τσιτραλής εθελοντής τοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγράφει στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.groundreport.com, με την οποία συνεργάζεται, και κάτι άλλο, πρωτόφαντο για τα ήθη και της περιοχής και αυτών των ίδιων των Καλάς: πρώτη φορά κατεβαίνουν στην πόλη για διαδήλωση και γυναίκες Καλάς! 

Και αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει ο συγκεκριμένος ολιγομελής (μόλις 4.500 περίπου ψυχές) παγανιστικός λαός στον Ελληνα δάσκαλο, που επί 15 χρόνια ζει και εργάζεται ανάμεσά τους. Λίγοι άνδρες Καλάς κατεβαίνουν για δουλειές στην πόλη, κάποιοι λιγότεροι έχουν απαρνηθεί την πατροπαράδοτη θρησκεία τους και έχουν γίνει μουσουλμάνοι. Γυναίκες Καλάς, όμως, σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν από τα ορεινά χωριά τους.
Μαζί με τους Καλάς συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στο Τσιτράλ και μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης. Ορισμένοι έχουν γνωριστεί με τον Λερούνη. Συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία Αταλέκ και, με πλακάτ, πανό και συνθήματα ενάντια «στην εμφάνιση της τρομοκρατίας» στην περιοχή τους, πορεύτηκαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο. Ομιλητές-αρχηγοί φατριών των Καλάς είχαν υπογραμμίσει τα εξής στις ομιλίες τους: Αν δεν επιστραφεί σώος και αβλαβής μέσα σε ένα τριήμερο ο Λερούνης, οι φάρες των Καλάς θα πάρουν δραστικά μέτρα. Ενα από αυτό, όπως εξετάζουν, είναι να μεταναστεύσουν μαζικά από τα βουνά τους όπου ζουν επί χιλιετίες, για άλλη περιοχή του Πακιστάν ή το εξωτερικό. Ολοι σχεδόν στο Τσιτράλ πιστεύουν πως ο Λερούνης μεταφέρθηκε από τους απαγωγείς του στο Νουρεστάν. 

2 σχόλια:

  1. Μπράβο τους!

    Μαθήματα ανθρωπιάς και σεβασμού παρέδωσαν οι Καλάς.

    Καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσσια μου καλημέρα,ένα μεγάλο μπράβο αξίζουν κι όλοι αυτοί οι εθελοντές που πήγαν στα βάθη της Ασίας με κίνδυνο της ζωής τους.
    Τελικά πάντα υπάρχουν άνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες