Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Να σωθεί η Τριχωνίδα από τη μόλυνση


 

Λίμνη Τριχωνίδα : Ενα διαχρονικό έγκλημα μόλυνσής της



Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας φημίζεται για την ποσότητα υδάτων που διαθέτει (5 φυσικές λίμνες 2 τεχνητές , 1 ποτάμι). Αυτός ακριβώς ο πλούτος σε νερά διαμορφώνει ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικό στην ελλάδα. Βασικός εκπρόσωπος αυτής της συγκέντρωσης υδάτων στο νομό (εκτός που ποταμού Αχελώου) είναι και η λίμνη της Τριχωνίδας 
Η λίμνη της Τριχωνίδας βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, 6 χλμ. Νοτιοανατολικά του Αγρινίου. Βρίσκεται στο βύθισμα ανάμεσα στα βουνά Παναιτωλικό και Αράκυνθο, και δέχεται τα νερά από τα υδάτινα ρεύματα αυτών των βουνών, όπως και η γειτονική της Λυσιμαχία, από την οποία την χωρίζει μία λωρίδα γης πλάτους 2 χλμ. Τα πλεονάζοντα νερά της Τριχωνίδας διοχετεύονται με διώρυγα στην Λυσιμαχία και από κει με διώρυγα στον Αχελώο ποταμό. Η ποσότητα του νερού που εισρέει στη Λυσιμαχία ρυθμίζεται από τις πόρτες δίπλα στα Γεφύρια του Αλάμπεη. Μεγάλες ποσότητες νερού της Τριχωνίδας καταλήγουν στα χωράφια του Λεσινίου, της Κατοχής, Νεοχωρίου και Μεσολογγίου. Έχει σχήμα επίμηκες και τοξοειδές και χαμηλές όχθες. Η επιφάνειά της έχει έκταση 96 τετ. χλμ., είναι η πρώτη σε μέγεθος λίμνη της χώρας με μέση στάθμη 18 μέτρα. Έχει μήκος 20 χλμ., μέγιστο πλάτος περίπου 6 χλμ., στο μέσο της και μέγιστο βάθος 40 μέτρα. Το μεγαλύτερο βάθος της φτάνει τα 57 μέτρα περίπου. Η περίμετρός της είναι 51 χλμ.. Ανατολικά η μορφολογική κλίση των βουνών είναι μεγάλη και οι ακτές απότομες, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα της η μορφολογία του εδάφους έχει ομαλή απόληξη με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία, και σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος της λίμνης, η ακτή να θυμίζει θαλασσινά ακρογιάλια. Γύρω της υπάρχουν 6 δήμοι με συνολικό πληθυσμό πάνω από 30000 κατοίκους.
Η χλωρίδα της αποτελείται από καλάμια, βούρλα, λάπατα, ψαθιά, παπύρια, ιτιές, νούφαρα, ορχιδέες, πλατάνια, λεύκες, σκλήθρα. Το φυτοπλαγκτόν της λίμνης περιλαμβάνει 90 είδη, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Υπάρχουν επίσης φύκια διαφόρων ειδών (7 κατηγορίες). Ο ζωικός της πληθυσμός αποτελείται από πολλών ειδών ψάρια, όπως δρομίτσα, τσουρούκλα, αθερίνα, κυπρίνι (γριβάδι), λουρογοβιός, χέλι, γουρνάρα, τριχωνοβελονίτσα, σαλιάρα, κουνουπόψαρο, γλανίδι, νανογοβιός. Ο νανογοβιός είναι ενδημικό της Τριχωνίδας και ζει μόνο στα νερά της και πουθενά αλλού στον κόσμο και το μήκος του είναι μόλις 2 εκατοστά. Στα νερά της λίμνης ζουν ακόμη σπόγγοι, οστρακώδη και μαλάκια. Στα νερά των ρεμάτων, κυρίως στις εκβολές τους, ζουν αρκετά ψάρια όπως η μπούλκα, η μπριάνα, η λιάρα, η νιάσκα ή τσίμα. Εκτιμάται ότι οι αλιευόμενες ποσότητες ψαριών υπερβαίνουν τους 350 τόνους ετησίως.
Η ορνιθοπανίδα της λίμνης είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Έχουν παρατηρηθεί πάνω από 140 είδη πουλιών. Από αυτά τα 30 είδη - τουλάχιστον - ανήκουν στα απειλούμενα και αυστηρά προστατευόμενα απ΄ την Κοινοτική νομοθεσία, 'όπως είναι το μπεκατσίνι, η νεροκοτσέλα, η νερόκοτα, οι αγριόπαπιες, το βοταλίδι, η κατσούλα, η αλκυόνη, ο φαλακροκόρακας, ο ερωδιός, οι φαλαρίδες και πολλά άλλα. Γύρω από αυτήν ζουν επίσης βίδρες, αμφίβια, ερπετά και άλλα, από τα οποία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βίδρα. Επίσης πλήθος εντόμων (πλεκόπτερα κολεόπτερα) 
Να πώς ο Παλαμάς τραγούδησε τη λίμνη Τριχωνίδα:

«Ξέρω δυο λίμνες ξωτικές, δυο λίμνες αδερφάδες
με του χωριού, με του νερού, με του χλωρού τα κάλλη.
Για ονειροπλέκτες έρωτες και για τραγουδιστάδες. 
Τη λίμνη τ΄ Αγγελόκαστρου του Βραχωριού την άλλη.» 


Στα παρακάτω video σας δίχνουμε όλο αυτό τον πλούτο και την ομορφιά που περιβάλει την μεγαλύτερη λίμνη -την Τριχωνίδα: 










Είναι όμως τα πράγματα όπως φαίνονται; Μάλλον όχι. Η Τριχωνίδα που σήμερα ανήκει στις περιοχές Natura 2000, μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή η καθαρότερη λίμνη της Ελλάδας όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι και εντελώς καθαρή. Ο όγκος του νερού ανέρχεται περίπου σε 142 εκατομμύρια m3. Οι εισρέουσες ποσότητες νερού προέρχονται από πηγές, κυρίως υπόγειες και από 15 μεγάλους και αρκετούς μικρότερους χείμαρρους, οι οποίοι ξεκινούν από το Παναιτωλικό και τον Αράκυνθο και καταλήγουν στη λίμνη. Ποσότητα νερού προέρχεται και από αποστράγγιση της περιοχής Παναιτωλίου - Καινούργιου, που χρησιμοποιούν για άρδευση νερό από τον Αχελώο.

Επίσης ωρισμένα χωριά της περιοχής Μακρυνείας χρησιμοποιούν σαν πόσιμο νερό αυτό της Τριχωνίδας.
Υπάρχουν όμως και 2 χωριά (που έπεσαν στην αντίληψη μας) τα οποία ρυπαίνουν τη λίμνη εγκληματικά (Παναιτώλιο και Καινούριο-του Δήμου Θεστιαίων). Για το τι εννοούμε: Κοιτάξτε τα παρακάτω video και θα καταλάβετε.





Επιπλέον μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε και 3η εστία μόλυνσης. Το χωριό Παραβόλα πρωτεύουσα του αντίστοιχου Δήμου. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά.

Δείτε τις φωτογραφίες απο παράνομη χωματερή στην παραλία της λίμνης (όπου συσωρεύονται τα σκουπίδια από όλο το δήμο Παραβόλας) να καίγονται δημιουργώντας διοξίνες και άλλα παρεμφερή προϊόντα, δείτε ένα ρέμα ομβρίων γεμάτο σκουπίδια, δείτε τομάρια αιγοπροβάτων κλπ.



Επισης δείτε φούρνους καπνοπαραγωγών (για όσους ξέρουν τι βγάζουν αυτοί οι φούρνοι καταλαβαίνουν και την ποσότητα της μόλυνσης) δίπλα στην παραλία της λίμνης.

Επιπλέον σε όλο το μήκος της βόρειας πλευράς της λίμνης (χωριά: Παναιτώλιο, Καινούριο, Παραβόλα, Παντάνασσα, Δογρή, Μυρτιά) έχει χαραχτεί παραλίμνιος δρόμος. Το μέρος μεταξύ δρόμου και παραλίας της λίμνης ανήκει στην κτηματική υπηρεσία. Δείτε την καταπάτηση που υφίσταται απο επιτήδιους φυτεύοντας ελιές ή άλλα δένδρα και φράσοντας το το οικιοποιούνται.

 
Αν ληφθεί βέβαια υπόψιν και το ποσό των φυτοφαρμάκων καθώς και των λυμάτων ελαιοτριβείων που παράνομα χύνονται στη λίμνη τριχωνίδα τότε καταλαβαίνετε τι μόλυνση υφίσταται.
Επίσης είναι αλήθεια ότι τα παλιά ανοιχτά αυλάκια για τα όμβρια ύδατα στο Δ.Δ. Παναιτωλίου και Καινουρίου Δήμου Θεστιέων αλλά και των Δ.Δ. Παραβόλας,  Λιγορέμματος, Παντάνασσας, Δογρής του Δήμου Παραβόλας έχουν μετατραπεί σε κλειστού τύπου μεταφοράς των βοθρολυμάτων στη λίμνη Τριχωνίδα.
Είναι αλήθεια επίσης ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα βοθρολύματα του βιολογικού του Αγρινίου που ρίχνονται στη Λίμνη Λυσιμαχεία αφού δεν μπορεί να δεχθεί όλο 
το φόρτο για επεξεργασία διότι ακούγεται ότι δεν δουλεύει το σύστημα της επεξεργασίας;

Στόχος μας είναι να αναδειχθεί το διαχρονικό έγκλημα εις βάρος της λίμνης Τριχωνίδας αλλά και της χλωρίδας και πανίδας της λίμνης. Ελπίζοντας ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι δήμαρχοι των τριων Δήμων Αγρινίου: Γ. Μοσχολιός, Θεστιαίων: Δ. Τραπεζιώτης, Παραβόλας: Β. Καπέρδας, Ο νομάρχης Θ. Σιώκος, Ο υφυπουργός για θέματα περιβάλοντος Θ. Μωραΐτης (και βουλευτής Αιτω/νίας), Η υπουργός Περιβάλοντος Τ. Μπιρμπίλη (κατάγεται και απο το παραλίμνιο χωριό Ζευγαράκι στη νότια πλευρά της Τριχωνίδας), και τέλος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που έχει δείξει και την ευαισθησία του στα θέματα Περιβάλλοντος.

12 σχόλια:

  1. Δημήτρη στέκομαι λίγο στην ομορφιά της περιοχής, μιας και έχω βρεθεί εκεί, αγαπώ τον Αχελώο, με τα υπέροχα τοπία. Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές που δεν σεβόμαστε/σέβονται.

    Δεν θέλω να ευχηθώ, είναι καιρός να απαιτούμε στο όνομα αυτών που δεν μπορούν να υπερασπιστούν εαυτούς.

    Καλημέρα σου
    (καταπληκτική ανάρτηση)
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,

    το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος μας αφορά όλους ,αν δεν μάθει ο καθένας μας από μόνος του να σέβεται κάποια πράγματα δεν γίνεται τίποτα...

    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την εικόνα της λίμνης, όταν ερχόμενοι από Προυσσό και από δασικό δρόμο, έναν Νοέμβρη πριν μερικά χρόνια, αντικρύσαμε τη λίμνη από ψηλά, ασημένια, φωτισμένη από μια δέσμη φωτός, που τρύπαε τα σύννεφα και σαν καταρράχτης εισχωρούσε στα νερά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Φοίβο δεν έχει καταστραφεί ακόμα.Αν προσπαθήσουν όλοι οι φορείς της περιοχής μαζί με τους πολίτες μπορεί να σωθεί η Λίμνη.
    Κι αξίζει τον κόπο να σωθεί γιατί πέραν της παραγωγικότητάς της είναι και μια φυσική ομορφιά σ' όλη της την έκταση.Πρέπει να σωθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βάσσια μου εγώ είμαι Αγρινιώτης και τη γνωρίζω από πρώτο χέρι την περιοχή.Την επόμενη φορά που θα βρεθείς κοντά στο Αγρίνιο αξίζει τον κόπο να κάνεις το γύρο της λίμνης Τριχωνίδας.Υπάρχουν σημεία κι από τις δυο πλευρές της και στο βάθος πάνω στο Θέρμο που θα σου μείνουν αξέχαστα.Γι αυτό πρέπει να φροντίσουν όσοι ζουν στις άκρες της να την προστατέψουν και οι τοπικές αρχές να καθαρίσουν τα σκουπίδια και να πάρουν μέτρα προστασίας της καθ' ότι πέφτουν και πολλά φυτοφάρμακα μέσα στη λίμνη από τις καλλιέργειες.Πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και να σεβόμαστε τις ομορφιές της χώρας μας.
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Σπύρο καλησπέρα!
    Σαφώς και μας αφορά όλους το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
    Θα πρέπει και οι γονείς και οι δάσκαλοι να μεταδίδουν στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία την αξία και τη χρησιμότητα του περιβάλλοντος ώστε ν' αγαπήσουν τη φύση και να την προσέχουν ως κόρη οφθαλμού.
    Ετσι εμπεδώνεται ο σεβασμός!
    Να είσαι καλά,Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νέλλυ μου και μόνο η γλαφυρότατη περιγραφή σου είναι ένας σπουδαίος λόγος για να προσπαθήσουμε όλοι να διατηρήσουμε το φυσικό κάλος της Τριχωνίδας!Εχω κάνει αρκετές φορές το γύρο της λίμνης αλλά και πάλι θα πήγαινα με ευχαρίστηση ν' απολαύσω την ομορφιά της και τη δροσιά της.
    Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΑΣ ΤΑΞΕΙΔΕΨΕΙ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ,ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΑΠΟ ΨΙΛΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ,ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΕΡΟΥ,ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΔΡΟΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟ-ΘΕΡΜΟ -ΧΩΡΙΑ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ Η ΓΕΝΙΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΖΗΔΩΡΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Ανώνυμε αυτό ακριβώς το σημείο εννοώ απαντώντας πιο πάνω στη Βάσσια.
    Φοβερή θέα,εγώ το λέω "Μπαλκόνι του Απογεύματος"!Και στη Ντουγρί είναι πολύ όμορφα επίσης.
    Λένε θα τον φτιάξουν τον παραλίμνιο δρόμο,λες να μην τον προκάνουμε!
    Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το αν αξίζει να σωθεί δεν το συζητώ. Απλώς, με απογοητεύει η όλη κατάσταση. Μόνο με πίεση του κόσμου μπορεί να σωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φοίβο μου όντως είναι απογοητευτική η κατάσταση σε κάποια συγκεκριμένα σημεία στις όχθες της λίμνης.
    Ελπίζω και πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιηθούν όλοι για τη σωτηρία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες