Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Φωτεινή εξαίρεση κι ελπίδα η παραίτηση του καθηγητή της Νομικής



να μια υπογραφούλα μόνο






"... επιτέλους στον βωμό του χρήματος δεν επιτρέπεται να θυσιάζονται τα πάντα"!
Με αυτή τη φράση κλείνει την επιστολή παραίτησής του από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου των Κολεγίων ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,καθηγητής κύριος Θ. Φορτσάκης.
Καιρός ήταν να ακουστεί και μια φωνή από τον πνευματικό - πανεπιστημιακό χώρο κόντρα στα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων.
Διαβάστε την επιστολή για να δείτε πως λειτουργεί ο δημόσιος τομέας και να φρίξετε.
Στα πλαίσια του πνεύματος της Δωρεάν Παιδείας το υπουργείο παραχώρησε 33 άδειες ιδρύσεως κολεγίων μόλις πριν 20 ημέρες!
Ως τα τέλη Αυγούστου λοιπόν η υπάρχουσα επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου θα πρέπει να εκδώσει και τις άδειες λειτουργίας ώστε τα κολέγια να είναι νομότυπα.
Ελα όμως που η συγκεκριμένη επιτροπή όπως καταγγέλλει ο καθηγητής δεν έχει συνεδριάσει ποτέ επισήμως.
Τουναντίον είχαν γίνει πολλές άτυπες συνεδριάσεις ενώ ο ίδιος που είναι μέλος της επιτροπής από τον Οκτώβριο του 2008 κλήθηκε μόνο μία φορά,στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου 2009,όπου έκπληκτος πληροφορήθηκε από την προϊσταμένη του τμήματος κολεγίων ότι "σύμφωνα με εγκύκλιο τα προγράμματα σπουδών των υποψηφίων με συνεργασία δικαιόχρησης με εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να εφαρμοστούν ως έχουν".
Τότε κύριε Υπουργέ της Παιδείας ποιός ο λόγος ύπαρξης της επιτροπής,αφού όλα είναι προκαθορισμένα;
Γιατί χρησιμοποιείται ανθρώπους της ανώτατης πνευματικής βαθμίδας ως άλλοθι ώστε να καλύψουν τα τερατουργήματα που ήδη έχετε αποφασίσει;
Δεν πιστεύατε βέβαια πως θα βρεθεί άνθρωπος να αντιταχθεί στα σχέδιά σας!
Πάγια τακτική όλων σας,πρώην και νυν,υπουργών υφυπουργών και γενικών γραμματέων να συστήνουν μια επιτροπή και να περνάνε νομότυπα και δημοκρατικά ότι σκαρφίζονται προς όφελος ημετέρων και των ιδίων.
Δεν υπολογίσατε όμως ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με πιστεύω και ιδανικά που σέβονται πρώτα απ' όλα τον εαυτό τους,μετά την επιστήμη τους και στη συνέχεια το κράτος και την κοινωνία.
Απο μας ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο καθηγητή που αφήνει ζωντανή την ελπίδα πως δεν έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα σ' αυτή τη χώρα!
Μακάρι κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του σε ανάλογες περιπτώσεις,που δεν είναι λίγες.
Να τους δώσουν να καταλάβουν πως ο Μαμωνάς δεν είναι ο μόνος Θεός,υπάρχουν κι άλλες αξίες!

4 σχόλια:

  1. Εγώ αναρωτιέμαι φτάσαμε λοιπόν στην τελική απαξίωση της εκπαίδευσης ή υπάρχει κι άλλο σκαλί να κατεβούμε;

    Όσον αφορά στον συγκεκριμένο καθηγητή (δεν γνώριζα για το θέμα της παραίτησής του), ομολογώ ότι τελικά οι έννοιες της τιμής, του θάρρους, της υπευθυνότητας και άλλων στοιχειωδών αρχών υπάρχουν τελικά στην κουλτούρα κάποιων (ευτυχώς) και δεν απαντώνται μόνο σε ιπποτικά μυθιστορήματα του Μεσαίωνα.

    Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω δεν θυμαμαι ποτε οσο ασχολουμε με τα κοινα και παρακολουθώ τα γεγονοτα να υπήρξε εστω ενας που καθησε σε ενα γραφειο μαζι με τους καταληλους ανθρωπους και συζητησε εστω καποια λεπτα για το καλο της παιδειας σαυτην την χωρα.Η καταντια στη οποια εχει περιελθει ο πιο σημαντικος τομεας κατα την αποψη μου στην χωρα ειναι αδιανοητη.Κατι τυποι σαν κι αυτους καταφερνουν να φερνουν τον κλαδο σ'αυτην την κατασταση.Για να πω και την αληθεια παρολο που ειμαι φοιτητης ενος Ιδιωτικου Πανεπιστημιου θα μπορουσαν να μην υπηρχαν κατω απο ορισμενες προυποθεσεις που αν καποιος εχει την απορια θα μπορουσαμε να το αναλυσουμε οσο θελετε...
    Ειτε Ιδιωτικο ειτε Δημοσιο το χρημα κινει τα παντα γιαυτους ΖΕΙΔΩΡΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρύσα μου Δον Κιχώτες δεν θα πάψουν να υπάρχουν ποτέ κι αυτό είναι το μόνο παρήγορο!Φοβάμαι μόνο μη τελειώσουν οι ανεμόμυλοι!
    Οπως λέει ο λαός μας το βαρέλι δεν έχει πάτο.Συνεπώς μπορείς να περιμένεις κι άλλα χειρότερα.
    Γέρασα και δεν έχω καταλάβει ακόμα αυτή την εξάρτηση των ανθρώπων από το χρήμα.Ξεπουλάνε τα πάντα για δυο δεκάρες που στο τέλος εδώ θα μείνουν αλλά θα τους έχουν στιγματίσει αιωνίως.
    Καλό βράδυ να έχεις και καλή εβδομάδα επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλέ μου Χρήστο αν κάτσουν και φτιάξουν την Παιδεία όπως πρέπει τότε αυτοί δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης.Τους βολεύει αφάνταστα η αγραμματοσύνη κι η επιδερμική επαφή με την πραγματική παιδεία.Γιατί παιδεία δεν είναι τα πέντε κολυβογράμματα που μαθαίνουμε αλλά η ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ μας!Κι όπως πολύ καλά γνωρίζεις όλοι οι μεγαλόσχημοι έχουν ανάγκη τους απαίδευτους οσφυοκάμπτες.Τονώνουν τη ματαιοδοξία τους,κοιτάνε τον εαυτό τους στον παραμορφωτικό καθρέφτη που 'χουν φτιάξει και φαίνονται τεράστιοι!
    Να είσαι καλά,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες