Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

14 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη! - Οδοιπορικό στο μνήμα του,η βιογραφία του και η... "διαθήκη" του (φωτο)

«Οι ζευγάδες φεύγουν,μα η σπορά μένει...»
Δεκατρία χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από το θάνατο του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη,στις 22 Μαΐου του 2005.


Τιμώντας τη μνήμη του σας παρουσιάζουμε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιδιαίτερη πατρίδα του,το Παλιοζογλώπι Καρδίτσας,στην τοποθεσία Αϊ Λιάς, όπου βρίσκεται το μνήμα του,τη βιογραφία του,αλλά και τη... "διαθήκη" του.


Το Παλαιοζογλώπι βρίσκεται στον πρώην Δήμο Ιτάμου,νυν Δήμο Καρδίτσας,σε απόσταση 17χλμ από την Καρδίτσα.

Στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας,όπου και το εξωκκλήσι του Αι-Λιά σε υψόμετρο 350μ., βρίσκεται ο επιβλητικός τάφος του Καπετάν Γιώτη,του αγωνιστή και ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη.

Το τοπίο είναι μαγευτικό και εναλλάσσεται με θάμνους, καστανιές, βελανιδιές και βαθυπράσινα έλατα ενώ ο δρόμος που ακολουθούμε διέρχεται δίπλα από τις όχθες του ποταμού Καράμπαλη,που διασχίζει την περιοχή και ο οποίος πηγάζει στον Ιταμο και χύνεται στον Πηνειό.
το πατρικό του Χ. Φλωράκη,που έγινε μουσείο

Στο χωριό Παλιοζογλώπι,που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του Καπετάνιου,στο πατρικό του σπίτι λειτουργεί το «Ιστορικό Μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη» κατόπιν ενεργειών του πρώην Δήμου Ιτάμου και της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών,στην οποία είχε δωρίσει ο Χαρίλαος Φλωράκης το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο (οικόπεδο 500 τ.μ.) στη γενέτειρά του την Ραχούλα των Αγράφων.

Η "διαθήκη" του Χαρίλαου

Ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν είχε περιουσία και αρκετά χρόνια πριν πεθάνει έγραψε σ' ένα χαρτί τη... "διαθήκη" του,που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του «Ριζοσπάστη», στις 24 Μάη 2005,ως «αποχαιρετισμός» του Χαρίλαου Φλωράκη.

«Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω.

Ό,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, την Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του.

Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. Ό,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό.

Θέλω να επιστρέψω, και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο. 

Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια.

Δεν θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα.

Σεπτέμβρης 1994
Γεια σας
Χαρίλαος Φλωράκης»

Διαβάστε πλούσιο βιογραφικό του Χαρίλαου Φλωράκη ΕΔΩ κι ΕΔΩ και ΕΔΩ την τελετή αποχαιρετισμού του 

Δεν υπάρχουν σχόλια: