Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Με αφορμή τα 4,9 ρίχτερ στη Σαμοθράκη: "Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας,πιθανότατα να ακολουθήσουν κι άλλοι σεισμοί"!


Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες όσον αφορά στην ακολουθία του σεισμού μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (4,9 κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο,βλέπε φωτό),που σημειώθηκε σήμερα το πρωί,στις 8:33, στα ανοιχτά της Σαμοθράκης.

Όπως σημειώνουν, μιλώντας στην EgnatiaPost, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, αν και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί αντίστοιχου μεγέθους.

Ο σημερινός σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης, λίγο πιο έξω από τον Ελλήσποντο, σε απόσταση 29 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του νησιού. Ακολούθησαν τέσσερις μικρότεροι μετασεισμοί. Αν και το χτύπημα του Εγκέλαδου έγινε αισθητό σε όλο το νησί, δε σημειώθηκαν ζημιές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην EgnatiaPost, ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κωνσταντινούπολη έως και τη Χαλκιδική. Τόνισε ακόμα πως ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Ανατολίας στην Τουρκία που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο.

«Ο σημερινός σεισμός έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς το ρήγμα της Ανατολίας ευθύνεται για μεγάλες σεισμικές δονήσεις, όπως ο σεισμός των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε σημειωθεί το 1999 στη Νικομήδεια της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Για το λόγο αυτό, εκτίμησε ότι πιθανότατα να ακολουθήσουν κι άλλοι σεισμοί περίπου του ίδιου μεγέθους. «Ακόμη κι αν ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, θα σημειωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Αιγαίου και δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές», επισήμανε.

Συνηθισμένοι στους σεισμούς οι κάτοικοι

Συνηθισμένοι είναι οι κάτοικοι της Σαμοθράκης στους σεισμούς, σύμφωνα με το δήμαρχο της Σαμοθράκης Γεώργιο Χανό που ανέφερε στην EgnatiaPost πως οι σεισμοί «ταρακουνούν» συχνά το νησί.

Ο σημερινός σεισμός αν και αισθητός δεν προκάλεσε ζημιές αλλά ούτε και αναστάτωση στους κατοίκους. «Φέτος είχαμε άλλους δύο σεισμούς, λίγο μεγαλύτερους. Αυτό που ανησύχησε αυτή τη φορά τους κατοίκους είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι μετασεισμοί», δήλωσε ο δήμαρχος της Σαμοθράκης.
http://www.egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom