Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ξανά ένοχος ο Τάσος Μαντέλης για ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη έναντι €140.000

Ένοχος όπως και πρωτοδίκως κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Τάσος Μαντέλης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά το ποσόν
των 450.000 μάρκων που είχε λάβει ως «δώρο» από τη Siemens προκειμένου να εγκρίνει ως υπουργός Μεταφορών τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ το 1998.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-1,καθώς ένας εκ των 5 δικαστών είχε την άποψη ότι πρέπει να αθωωθεί.

Το ποσό κατατέθηκε σε δυο δόσεις, μια το 1998 και η άλλη το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξε σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη , ο οποίος είχε ανοιχθεί με την κωδική ονομασία "Α. Ρόκος".

Το δικαστήριο καταδίκασε κατά πλειοψηφία και το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου καθώς και τον συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστείδη Μαντά.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Ο συνήγορος του πρώην Υπουργού, Γιάννης Ηρειώτης ζήτησε να αναγνωριστεί στον Τ. Μαντέλη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. "Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά", είπε ο κ. Ηρειώτης, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έχει επιστρέψει από το 2014 στο ελληνικό Δημόσιο, το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών υποστηρίζει ότι δεν δωροδοκήθηκε αλλά ότι το ποσό που πήρε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη έναντι €140.000

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως - συνολικά 140.000 ευρώ - για την «χορηγία» ύψους 450.000 μάρκων που έλαβε από τη Siemens, επέβαλλε τελικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή.

Παράλληλα, το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλλε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή στον Αρ. Μαντά και κάθειρξη 11 ετών στο άλλοτε μεγαλοστέλεχος του ΟΤΕ Ηλία Γεωργίου, ο οποίος μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγείται στη φυλακή.

Μάλιστα, μετά την έκδοση της απόφασης η υπεράσπιση του κ. Γεωργίου δήλωσε ότι καταθέτει στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης που εξέδωσε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αλλά και αίτηση αναστολής της ποινής.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει η ποινή των πέντε ετών που επιβλήθηκε στον κ. Μαντέλη να είναι εξαγοράσιμη προς 50 ευρώ ημερησίως. «Δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει. Εδώ δεν μπορεί να κάνει χειρουργείο για την καρδιά του και περιμένει τη σειρά του. Η πρόταση του εισαγελέα είναι εξοντωτική...», είπε στο δικαστήριο ο εκ των συνηγόρων του κ. Μαντέλη, Ι. Ηρειώτης.

Αλλά και ο ίδιος ο πρώην υπουργός λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε στο δικαστήριο: «Είναι μεγάλο το βάρος το οικονομικό. 1.100 ευρώ έχω το μήνα για να ζήσω και να συντηρήσω την οικογένεια μου».

Τελικά, το δικαστήριο έπειτα από σύντομη διάσκεψη αποφάσισε η ποινή των πέντε ετών που επέβαλλε στον πρώην υπουργό να είναι εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως. Επίσης, οι δικαστές δέχθηκαν το αίτημα του κ. Μαντέλη για εξαγορά της ποινής με 32 δόσεις (η καταβολή τους θα αρχίσει) από τον ερχόμενοΣεπτέμβριο, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης παύει η αναστολή, κάτι που σημαίνει πως ο πρώην υπουργός θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Παράλληλα με την απόφαση ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τ. Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μολις έγινε γνωστή η υπόθεση, οι δικαστές αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο όπως ζητησε ο πρώην υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom