Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΗΠΑ: Δεν φεύγουμε από τη Συρία μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας!

Θα σας σώσουμε θέλετε δεν θέλετε!!!

Και αυτή τη φορά οι απειλές έρχονται από την πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ - Δεν θα φύγουν εύκολα οι ΗΠΑ από τη Συρία, είπε η Νίκι Χάλει, μια μέρα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις
- Η Ουάσινγκτον έχει 2.000 στρατιώτες στη χώρα και πρόσφατα ο Τραμπ είχε δηλώσει πως θα τους αποσύρει - Χθες, η Αμερικανίδα διπλωμάτης είχε ζητήσει από τον Μπασάρ αλ Άσαντ να μην είναι… τόσο ανόητος και προκαλέσει τις ΗΠΑ!

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να το… ανακοίνωσε, αλλά φαίνεται πως αν και πρόεδρος δεν ξέρει τι γίνεται στα του (Λευκού) Οίκου του. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να απεμπλακεί από τη Συρία. Θέλει να φύγουν από εκεί οι δυνάμεις των ΗΠΑ. Αλλά αυτό αποδεικνύεται περισσότερο δύσκολο απ’ όσο ίσως νόμιζε κι ο ίδιος ακόμα.
Μια μέρα μετά την ωριαία επίθεση (μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία) των ΗΠΑ στη Συρία, έρχεται η… «βόμβα» από την Νίκι Χέιλι. Την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. «Δεν θα φύγουμε από τη Συρία αν δεν ξέρουμε ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας», είπε στην εκπομπή Fox News Sunday.
Και ποιοι είναι οι στόχοι που θέλουν οι ΗΠΑ να πετύχουν για να φύγουν από τη Συρία;
Πρώτον ότι χημικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να βάζει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. (Μάλλον για τους αμάχους δεν νοιάζεται γιατί δεν είναι αμερικανικού συμφέροντος…)
Δεύτερον, έως ότου να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος και
Τρίτον μέχρι να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.
Είναι ο στόχος μας “να δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να γνωρίζουμε ότι έχουν επιτύχει τους παραπάνω στόχους,” είπε η Χέιλι.

Φωτογραφία Reuters

Απειλή στον Άσαντ: Μην είσαι ανόητος…

Η Χέιλι ήταν εκείνη που στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο (14.04.2018) λίγες ώρες μετά την επέμβαση στη Συρία, είχε στείλει ακόμη ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Τον είχε… καλέσει να μη φανεί τόσο ανόητος ώστε να προκαλέσει τις ΗΠΑ. Γιατί τότε, θα δεχόταν κι άλλη επίθεση.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» είπε η Χέιλι. Και πρόσθεσε: «Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες».

Η Χέιλι στον ΟΗΕ με τον Ρώσο ομόλογό της – Φωτογραφία Reuters

Φρένο στον Τραμπ για τη Συρία

Τα πράγματα, πάντως, για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι εύκολα. Ιδίως αν θελήσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία. Ήδη, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ, μέλος της Επιτροπής Άμυνας στην Γερουσία, δήλωσε ότι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να προχωρήσει περισσότερο στην Συρία, τότε, είναι αναγκαίο να συνεργαστεί με το Κογκρέσο.
Αλλά μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει… Ήδη άλλωστε αφήνει ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με τη Ρωσία. Το ίδιο κάνει βέβαια και η Μόσχα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έστειλε κι εκείνος… μήνυμα: η Μόσχα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση των πολιτικών σχέσεών της με την Δύση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Τόνισε ότι η Ρωσία θα μελετήσει το προσχέδιο μιας απόφασης για την Συρία που πρότειναν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Αλλά διεμήνυσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό.
Με πληροφορίες από rt.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom