Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Φωτιές στον Κάλαμο: Η ξεδιαντροπιά του ΣΥΡΙΖΑ

Κινδυνεύουν να μείνουν για δεύτερο χειμώνα μακριά από τα σπίτια τους, αφού- μέχρι σήμερα- δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές της 13ης Αυγούστου 2017

Ο σταυρός του μαρτυρίου που κουβαλούν από το περασμένο καλοκαίρι οι πυρόπληκτοι κάτοικοι Δήμων της Ανατολικής Μάνης (Λακωνία) και Ανατ. Αττικής
(Σαρωνικού, Μαραθώνα, Ωρωπού), οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2017, θα συνεχιστεί για αρκετούς, ακόμη, και μήνες.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι πυρόπληκτοι των παραπάνω Δήμων, δεν αποκλείεται να βγάλουν και δεύτερο χειμώνα- μετά το χειμώνα του 2017- μακριά από τα κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές σπίτια τους. Δυστυχώς οι ελπίδες όσων ήλπιζαν ότι θα αποκαταστήσουν, μέχρι το καλοκαίρι του 2018 – με τη βοήθεια του κράτους- τις ζημιές και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, διαψεύστηκαν οικτρά. 

Ανάμεσα σ’ εκείνους, που ήλπιζαν ότι τα βάσανά τους θα τελειώσουν μέχρι το Πάσχα του 2018- εκτιμούσαν ότι μέχρι τότε θα έχουν πάρει την πολυπόθητη άδεια ώστε να αρχίσουν τις εργασίες επισκευής ή ανακατασκευής των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές κατοικιών τους- ήταν και οι κάτοικοι του Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα Αττικής. Δυστυχώς, αν κα πέρασαν 8 μήνες από τις πυρκαγιές, δεν φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ».
Το πρόβλημα, οφείλεται αποκλειστικά στην γραφειοκρατική διαδικασία, που εξακολουθεί να «βασιλεύει» και με την, αυτοαποκαλούμενη, «Αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. 

Για να εκδώσει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) την άδεια αποκατάστασης των ζημιών (επισκευής ή ανακατασκευής) σε πυρόπληκτη κατοικία, δεν αρκεί μόνο η κατάθεση του φακέλου με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (σχέδια αρχιτέκτονα και μηχανικού, υπεύθυνες δηλώσεις κλπ) και η νέα αυτοψία από μηχανικό της ΔΑΕΦΚ

Όπως πληροφορήθηκα πρόσφατα, για να εκδοθεί η άδεια που θα λύσει τα χέρια στους πυρόπληκτους ώστε να αρχίσουν τις εργασίες επισκευής ή ανακατασκευής των κατοικιών τους, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχει εκδοθεί νωρίτερα μια ακόμη κυβερνητική απόφαση. Στην απόφαση αυτή, που θα πρέπει να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα αναγράφεται ότι από το συνολικό ποσό (περίπου 2.000.000 ευρώ) που έχει εγκριθεί και πιστωθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως κρατική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών στους πυρόπληκτους των παραπάνω περιοχών, θα εκταμιευθεί το 2018 ένα συγκεκριμένο ποσό (ΧΧΧ.ΧΧΧ) ευρώ, το οποίο θα αποτελεί την πρώτη δόση κρατικής αρωγής σε κάθε δικαιούχο πυρόπληκτο.
Αν και συμπληρώθηκαν 4 μήνες από τον Δεκέμβρη του 2017 που  υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τους όρους και προϋποθέσεις ενίσχυσης των πυρόπληκτων στις παραπάνω περιοχές, ο κ. Τσακαλώτος … δεν βρήκε το χρόνο να υπογράψει την συγκεκριμένη απόφαση. 

Αυτό σημαίνει πως μέχρι να υπογραφτεί αυτή η απόφαση, ΟΛΟΙ οι πυρόπληκτοι θα εξακολουθούμε να είμαστε ΟΜΗΡΟΙ της κυβερνητικής πολιτικής και της γραφειοκρατίας που τη συνοδεύει. Ο λόγος είναι απλός. Η ΔΑΕΦΚ, ακόμη και έχει έτοιμη την άδεια, δεν μπορεί να την χορηγήσει, αφού ο νόμος προβλέπει πως η χορήγηση της άδειας συνοδεύεται με την εκταμίευση στους πυρόπληκτους της πρώτης δόσης δωρεάν κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των ζημιών (επισκευή- ανακατασκευή) στις κατοικίες τους.
Παρενθετικά θυμίζω, τα εξής:
  • από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για κρατική αρωγή στους πυρόπληκτους- πολλές από τις οποίες έγιναν και δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα- μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί δεκάρα στους πυρόπληκτους Καλάμου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις (για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 586 ευρώ ή την προβλεπόμενη αποζημίωση για την καταστροφή της οικοσκευής μας), έχουν υπογραφτεί από τον Δεκέμβρη του 2017, οι δικαιούχοι πυρόπληκτοι του δήμου Ωρωπού δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ!
  • παρά τη δέσμευση που ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός (γραπτή απάντηση από το γραφείο του στο υπόμνημά μας), δεν ικανοποιήθηκε κανένα 4 συγκεκριμένων αιτημάτων μας (επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών, απαλλαγή από τα πάγια τέλη ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλων Κοινωφελών επιχειρήσεων, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους).
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα: Μήπως η καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης από τον κ. Τσακαλώτο, έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίζει, τεχνητά- και με τις οικονομίες χρημάτων από την καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους- διογκωμένο το πρωτογεννές πλεόνασμα; Θα μας αφήσουν να ζήσουμε- αν δεν χορηγήσουν τις άδειες ΑΜΕΣΑ, μέχρι το τέλος Απρίλη 2018- και δεύτερο χειμώνα μακριά από τα κατεστραμμένα σπίτια μας;
Λάμπρος Τόκαςδημοσιογράφος- μέλος της ΕΣΗΕΑ & μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Καλάμου (e-mail: lampros1995@yahoo.gr)
*Το κείμενο και το ρεπορτάζ του Λάμπρου Τόκα (παρακάτω αναλυτικά στοιχεία) έχει σταλεί στην κυβέρνηση, στα κόμματα και σε ΜΜΕ. 
***
1. Το καλοκαίρι (Ιούλης- Αύγουστος) του 2017, εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα πυρκαγιές , οι οποίες έπληξαν, μεταξύ άλλων και κατοίκους:
  • της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης (από 1 ως 3 Ιουλίου)
  • της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, στην περιοχή των Δήμων Σαρωνικού, στις 3 Αυγούστου και Μαραθώνος και Ωρωπού (Κάλαμος- Καπανδρίτι- Βαρνάβας) στις 13 Αυγούστου.
2. Στις 2/9/2017 οι πυρόπληκτοι Καλάμου- Καπανδριτίου και Βαρνάβα (που ανήκουν στους Δήμους Μαραθώνα και Ωρωπού), σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στα Γραφεία της Δημ. Ενότητας Καλάμου, εξέλεξε επιτροπή για την διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές. Στα πλαίσια αυτά, εγκρίθηκε ομόφωνα υπόμνημα (εδώ) με 5 συγκεκριμένα αιτήματα, το οποίο απεστάλη στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Βουλής, με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Ανατ. Αττικής, την Πυροσβεστική, το Δήμο Ωρωπού και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
3. Στις 21/9/2017, πήραμε γραπτή απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο (εδώ)σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει την ομάδα πυρόπληκτων Δήμου Ωρωπού, για λογαριασμό της κυβέρνησης, ότι για τα θέματα (σ.σ. αιτήματα) που θίγουμε με το υπόμνημα «έχουν απασχολήσει τα αρμόδια Υπουργεία και δρομολογούνε τις σχετικές πολιτικές». Δυστυχώς, εκτός από την κορμοδέτηση που έγινε στον Κάλαμο, όλα τα υπόλοιπα αιτήματα παραμένουν άλυτα.
4. Μετά από αυτοψίες κλιμακίων (Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμος κλπ.) και σχετικές εισηγήσεις που ακολούθησαν, οριοθετήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι πυρόπληκτες περιοχές που υπέστησαν «φυσική καταστροφή». Ακολούθησε, μετά από σχεδόν 4 μήνες, η υπογραφή από τους 4 συναρμόδιους υπουργούς (Σπίρτζη, Τσακαλώτο, Σκουρλέτη και Χαρίτζη) η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Η απόφαση αυτή (εδώ), που εκδόθηκε στις 1/12/2017 από τη Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), δημοσιεύτηκε στις 14/12/2017, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 4388 τεύχος Β).
5. Με βάση αυτή την απόφαση (ΚΥΑ), η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 2.010.866 ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιουσίες των κατοίκων στις περιοχές των Δήμων Ανατολικής Μάνης (Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας) και Σαρωνικού- Μαραθώνος- Ωρωπού (Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής), που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και Αυγούστου 2017. 

Το παραπάνω ποσό προβλέπεται να διατεθεί ως εξής: α) 1.787.616 ευρώ για οικονομική ενίσχυση  στους πυρόπληκτους (Δωρεάν Κρατική Αρωγή για αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες τους κλπ.) καθώς τα έξοδα κίνησης των μηχανικών. β) 223.250 ευρώ  για την πληρωμή των τόκων των χορηγούμενων δανείων που επιδοτούνται από το δημόσιο (λογαριασμός του ν. 128/1975).
6. Με απόφαση του Δήμου Ωρωπού της 7/12/2017 (εδώ), ζητήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η επιχορήγηση του Δήμου με το συνολικό ποσό των 27.263,38 ευρώ, προκειμένου να διατεθεί ως κρατική βοήθεια (έκτακτη οικονομική ενίσχυση και αποζημίωση οικοσκευής) σε οικογένειες που διαμένουν μόνιμα στους δήμους των πυρόπληκτων περιοχών και καταστράφηκε η πρώτη κατοικία τους. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να διατεθούν 5.282,46 ευρώ για έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 9 δικαιούχους (9 Χ 586,94 ευρώ) και 21.980,92 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής σε 8 δικαιούχους.
7. Στις 2/3/2018, υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), των υπουργών Εσωτερικών (Σκουρλέτης) και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Φωτίου), με την οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα πληρωμής των οικονομικών ενισχύσεων σε πολίτες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, από το δεύτερο υπουργείο στο πρώτο. 

Με την απόφαση αυτή (εδώ), τα αιτήματα πληγέντων πολιτών από φυσικές καταστροφές, που είχαν υποβληθεί στο υπουργείο  Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι 31/12/2017 (και εκκρεμούσε η εκταμίευση των χρημάτων στους Δήμους για την πληρωμή της προβλεπόμενης κρατικής ενίσχυσης στους δικαιούχους), παραπέμφθηκαν για ικανοποίηση από το υπουργείο Εσωτερικών.

από ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom