Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

«Κόφτη» στις δωρεάν ιατρικές επισκέψεις βάζει ο ΕΟΠΥΥ

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν πρώτα έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών

Εμπόδια βάζει ο ΕΟΠΥΥ στις δωρεάν ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς.

Βάσει της υπουργικής απόφασης [υπ’αριθμόν πρωτ.:
Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018)] υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και από την ημερομηνία έκδοσης της, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας).

Δηλαδή, όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), καταγγέλλει λοιπόν ότι «ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους».

Ενώ επίσης κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για αιφνιδιασμό, καθώς παρά την αντίθεση των ειδικών γιατρών στην επιβολή κλειστού τύπου επιλογή γιατρού, τελικά εξεδόθη η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για «επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό» και προειδοποιεί ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων γιατρών και ασφαλισμένων.

Τέλος ζητά από τα μέλη της να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή την εξέλιξη, επιδεικνύοντας τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την ΥΑ κάνοντας λόγο για κατάργηση συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του με αποτέλεσμα τη «δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Μάλιστα, ο ΙΣΑ έστειλε ήδη επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας διευκρινίσεις για τον χρόνο εφαρμογής της απόφασης και να απαντηθούν ερωτήματα προκειμένου οι γιατροί να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.

ΠΙΣ: Ουδεμία συζήτηση προηγήθηκε της εφαρμογής του
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στην εφαρμογή του μέτρου και εκφράζει τη δυσαρέσκεια του «για το γεγονός ότι ουδεμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το θέμα -επίσημη ή ανεπίσημη- πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου» και ζητά την απόσυρση του μέτρου και την άμεση έναρξη διαλόγου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα «ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχαήλ Βλασταράκος είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι ως προϋποθέσεις για την θεσμοθέτηση της ΠΦΥ πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και η ιατρική λειτουργία, μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα».

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, συστατικά του συστήματος πρέπει να είναι ο οικογενειακός ιατρός, είτε ως δημόσιος λειτουργός, (υπηρετών στις δημόσιες δομές) ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ έχει αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδιασμού για την ΠΦΥ με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία Διακομματικού Οργάνου Εποπτείας της λειτουργίας της ΠΦΥ θητείας πέντε ετών.

Τέλος, απόσυρση του μέτρου ζητά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε τι εξυπηρετεί πλην γραφειοκρατίας αλλά και επικινδυνότητας για την υγεία των ασθενών, το χάσιμο χρόνου για έναν ασθενή με γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα ή διαταραχές της εμμήνου ροής σε μία γυναίκα ή μη επίσκεψη κατευθείαν στον ειδικό καρδιολόγο ή γυναικολόγο αντίστοιχα, αν δεν πάει πρώτα στον Οικογενειακό ιατρό όπως εσείς ορίζετε».

http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom