Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Airbnb: Πρόστιμα φωτιά - “Ράμπο” κάνουν “καταδρομικές” στα στοιχεία όσων νοικιάζουν ακίνητα


Βροχή τα πρόστιμα για μαύρο χρήμα από την ενοικίαση ακινήτων - Στο μικροσκόπιο Airbnb και άλλες πλατφόρμες στο internet - Η διασταύρωση στοιχείων και τα πρόστιμα ύψους 5.000
ευρώ - Λαβράκια από τους πρώτους ελέγχους και εντοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Οι έλεγχοι για “μαύρο χρήμα” από την ΑΑΔΕ είναι εντατικοί. Ήδη βγήκαν τα πρώτα “λαβράκια” με τον εντοπισμό δεκάδων ιδιοκτητών ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω του Airbnb ή άλλης πλατφόρμας ενοικίασης. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν 55 ιδιοκτήτες που είχαν… ξεχάσει να δηλώσουν τα έσοδά τους στην εφορία και μόνο από την οικειοθελή δήλωση εισοδημάτων προέκυψαν 920.000 ευρώ τα οποία απέφεραν στα κρατικά ταμεία 200.000 ευρώ από φόρους. Τα πρόστιμα για τη μη δήλωση των ενοικιαζόμενων ακινήτων και τα έσοδα από αυτά ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα” πως γίνονται ακόμη και έλεγχοι με τους ελεγκτές να προσποιούνται τους πελάτες. Πρώτα οι “ράμπο” της ΑΑΔΕ εντοπίζουν τα προσφερόμενα ακίνητα. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και τέλος έγινε έλεγχος εάν είχαν δηλωθεί τα εισοδήματα. 
Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν 55 άτομα που δεν δήλωναν εισοδήματα από βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων και να αποκαλυφθούν μέσω οικειοθελούς αποκάλυψης από 39 από αυτούς σχεδόν 1.000.000 ευρώ. 
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στο στόχαστρο μπαίνουν περιοχές όπως η Αθήνα, αλλά και οι περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Οι έλεγχοι θα ενταθούν μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες καθώς ξεκινάει και η καλοκαιρινή περίοδος.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Για να μην βρεθούν μπλεγμένοι με την εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο, να υποβάλλουν δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά μισθωτή και να καταχωρούν στο μητρώο τα στοιχεία για ποσά, συνδικαιούχους κλπ τα οποία απαιτούνται.

Τα πρόστιμα

Ο νόμος προβλέπει ότι για τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ο φόρος κυμαίνεται από 15% ως 45% ανάλογα με το εισόδημα. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα δεν δηλώνονται ή οι ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν στο μητρώο τα στοιχεία που απαιτούνται για κάθε παράβαση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να εκμισθώνει ως και 2 ακίνητα για διάστημα ως 90 ημέρες το κάθε ακίνητο ανά έτος ή ως 60 ημέρες το κάθε ακίνητο για νησιά με πληθυσμό ως 10.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom