Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Μακελειό στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 53 νεκροί από επίθεση ενόπλων


Εντείνεται η βία μεταξύ κοινοτήτων στην κεντρική Νιγηρία, όπου δύο καθολικοί ιερείς και 16 πιστοί δολοφονήθηκαν από ενόπλους.

Οι δράστες, που πιστεύεται πως ήταν νομάδες κτηνοτρόφοι,
επιτέθηκαν σε εκκλησία κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας το πρωί της Τρίτης στο χωριό Μπάλομ της Πολιτείας Μπένου.

Λίγες ώρες αργότερα, ακόμη 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί κηρύχθηκαν αγνοούμενοι όταν φερόμενοι ως κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν στο χωριό Μπάντουεν και έβαλαν φωτιά στον οικισμό, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Daily Post Nigeria.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα σε κυρίως μουσουλμάνους κτηνοτρόφους και συνήθως χριστιανούς γεωργούς. Το ξέσπασμα της βίας στην κεντρική Νιγηρία συνεχίζεται πιέζοντας τον πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι, που σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα την επόμενη χρονιά.

Ο Μπουχάρι, που είναι μουσουλμάνος και ανήκει στη φυλή Φουλάνι, έχει κατηγορηθεί ότι δεν αναλαμβάνει δράση παρά τις σφαγές διότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ομόθρησκοι και ομοεθνείς του, κάτι που η κυβέρνησή του διαψεύδει. Φέτος, ο Μπουχάρι διέταξε να αναπτυχθούν δυνάμεις του στρατού στην Πολιτεία.

Η πρώτη επίθεση, που διέπραξαν περίπου τριάντα ένοπλοι, διαπράχθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης κατά τη διάρκεια μιας επιμνημόσυνης δέησης πριν από μια κηδεία στην εκκλησία του χωριού Μπάλομ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην Πολιτεία Μπένου, τον Φατάι Οουοσένι.

«Κακοποιοί που υπάρχουν υποψίες πως είναι κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν στο Μπάλομ», είπε ο Οουοσένι σε δημοσιογράφους. Ανασύρθηκαν «16 σοροί (πιστών) και αυτές δύο ιερέων» από τον τόπο της επίθεσης, συνέχισε ο ανώτατος αξιωματικός και πρόσθεσε ότι η αστυνομία ερευνά «όλη την περιοχή» για να εντοπίσει τους δράστες και να τους προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Φόβοι για την ασφάλεια στη χώρα
Οι αιματηρές συγκρούσεις στην κεντρική Νιγηρία, που συνδέονται με τα δικαιώματα πρόσβασης σε βοσκότοπους και τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, έχουν εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Οουοσένι, οι δράστες της επίθεσης κατόπιν «λεηλάτησαν πάνω από 60 σπίτια, γεωργικές εκτάσεις και σιταποθήκες» ενώ κατατρομοκρατημένοι κατοίκοι κατέφυγαν σε γειτονικά χωριά.

Ο πρόεδρος Μπουχάρι καταδίκασε τα «ειδεχθή εγκλήματα» στην Πολιτεία Μπένου και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «πληρώσουν για τη διάπραξη αυτής της ιεροσυλίας» σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

«Απεχθές και σατανικό»
«Το να παραβιάζεται ένας χώρος λατρείας, το να δολοφονούνται ιερείς και πιστοί δεν είναι μόνο απεχθές και σατανικό», επιπλέον «θα τροφοδοτήσει τη θρησκευτική σύγκρουση και να βυθίσει τις κοινότητές μας σε λουτρά αίματος χωρίς τέλος», προειδοποίησε.

Στη Μακούρντι, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το χωριό Μπάλομ, εκατοντάδες εξοργισμένοι νεαροί βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σκοτωμούς, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει.

Η σύγκρουση για τους πόρους, που επιδεινώθηκε με τη δημογραφική έκρηξη στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (180 εκατ. κάτοικοι) προσλαμβάνει τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερο φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου μελετών International Crisis Group, πάνω από 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αυτής της φύσης στη Νιγηρία το 2016.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Νιγηρίας, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς οι συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει πάνω από 175.000 ανθρώπους στην Πολιτεία Μπένου, ανάμεσά τους 80.000 παιδιά. Οι εκτοπισμένοι ζουν πλέον στην πλειονότητά τους σε καταυλισμούς.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom