Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Αιματοβαμμένη και η 4η Παρασκευή της Μεγάλης Πορείας στη Γάζα


Με ένα νεκρό ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων για τέταρτη Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της «Μεγάλης Πορείας για την Επιστροφή».

Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 30 Μαρτίου που άρχισαν οι κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν τραυματιστεί πολλές εκατοντάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο 25χρονος Άχμαντ Νάμπιλ Αμπού Άκεμπ, 25 ετών χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι -πιθανώς από ελεύθερο σκοπευτή- ανατολικά της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και είναι ο 35ος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν κοντά σε μια ομάδα που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το περιστατικό, ωστόσο τόνισε ότι υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας και ότι οι στρατιώτες του, ακόμη και οι ελεύθεροι σκοπευτές, στοχεύουν μόνο «υποκινητές» επεισοδίων, ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες ότι οι διαδηλώσεις είναι «προκάλυμμα» της Χαμάς για να καλύπτει τις επιθέσεις της.

Σήμερα, τέταρτη Παρασκευή της Μεγάλης Πορείας, δεκάδες Παλαστίνιοι κινήθηκαν κοντά στον φράκτη που ορίζει τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά, πέταξαν πέτρες και χαρταετούς με φλεγόμενες ουρές. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με δακρυγόνα.

Νωρίτερα, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Γάζα και έριξαν φυλλάδια με τα οποία καλούσαν τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν τον φράχτη και να μην υπακούουν τη Χαμάς που τους σπρώχνει στις κινητοποιήσεις, διότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Παρ' όλα αυτά χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από τον φράχτη ασφαλείας που φυλάσσεται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό και ορισμένοι εξ αυτών αποσπώνται για να προσεγγίσουν τα σύνορα.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί διεθνείς επικρίσεις για τη βιαιότητα με την οποία αντιδρά στις κινητοποιήσεις των αποκλεισμένων στη Γάζα Παλαιστινίων, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι τα πυρά εναντίον των διαδηλωτών είναι παράνομα, καθώς θέτουν στο στόχαστρο άοπλους διαδηλωτές.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom