Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Επί ποδός οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα


«Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε». Τη συγκεκριμένη συνταγή φαίνεται ότι αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων,
προκηρύσσοντας απεργία στις 27 Μαρτίου και ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

Με αυτό τον τρόπο προειδοποιούν την κυβέρνηση για την αντίδρασή τους σε περίπτωση που μείνουν εκτός, με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί επεσήμαναν ότι το Δημόσιο και ο τρόπος που λειτουργεί αποτελούν τον μεγάλο ασθενή και υποσκάπτουν την πορεία της Ελλάδας προς την ανάπτυξη μετά το τέλος των μνημονίων.

Ελάχιστες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων για προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (αύριο το μεσημέρι κλείνει η διαδικασία), έντονες είναι οι φήμες ότι μεγάλος αριθμός των σημερινών συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους τελικά δεν θα προσληφθεί.

Παρά τις κυβερνητικές επίμονες προσπάθειες και το γεγονός ότι πριμοδοτήθηκε με επιπλέον μόρια η εμπειρία, δηλαδή η προηγούμενη απασχόληση στους δήμους, ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί από όσους έχουν καταθέσει αίτηση διαθέτουν πολλά προσόντα, είναι πιθανό να οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών από τους νυν συμβασιούχους από τους καταλόγους των προσληφθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ από την αρχή βρέθηκε ως λύση προκειμένου οι νυν συμβασιούχοι στην καθαριότητα να μπορέσουν να μονιμοποιηθούν με νόμιμες διαδικασίες.

Παράλληλα οι συμβάσεις των νυν συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων λήγουν στο τέλος Μαρτίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας πολλοί δήμοι. Ειδικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, έχει 700 εργαζόμενους συμβασιούχους στην καθαριότητα χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών τονίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο από τους ίδιους τους δημάρχους αλλά και τους εργαζομένους. Σε πολλούς δήμους οι νυν συμβασιούχοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μην απομακρυνθούν από την εργασία τους μετά τη λήξη της σύμβασης.

Η ΚΕΔΕ

Χθες οι συμβασιούχοι συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το θέμα και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η ένωση στηρίζει τα αιτήματά τους. Λίγο αργότερα η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των συμβασιούχων προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους και προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Αμεσα θα καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο για την παράταση των συμβάσεων για ακόμα ένα εξάμηνο, δεδομένου μάλιστα ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom