Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

«Πνίγονται» από την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη - Στο νοσοκομείο πολίτες – Με μάσκες κυκλοφορούν στους δρόμους! (φωτο & βίντεο)

Σκόνη σε πολλές περιοχές της χώρας

Αφόρητη είναι η κατάσταση στο νησί λόγω της σκόνης - Τρέχουν από το ΕΚΑΒ για πολίτες που ζητούν βοήθεια - Η σκόνη σε συνδυασμό με τον αέρα δυσκολεύει πολύ τους κατοίκους που
κυκλοφορούν με μάσκες - Ταχύτητες ρεκόρ σημείωσαν οι Νοτιάδες στην Κρήτη - Στο πόδι η Πυροσβεστική από πυρκαγιές - Στη σκόνη πνίγηκαν και άλλες περιοχές της χώρας - Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Πρωτόγνωρες εικόνες καταγράφονται σήμερα στην Κρήτη, με την αφρικανική σκόνη και τον αέρα να «μαστιγώνουν» το νησί! Πολλοί άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σήμερα στα νοσοκομεία όλου του νησιού. Σύμφωνα με το cretapost, το ΕΚΑΒ έχει κληθεί να παραλάβει αρκετά περιστατικά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν αυξημένα συμπτώματα αλλεργίας αλλά και αναπνευστικά προβλήματα. Πρόκειται για ανθρώπους με καρδιακές και παθολογικές παθήσεις.
Την ίδια ώρα οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν σήμερα μόνο αν καταστεί ανάγκη.
Και όσοι κυκλοφορούν, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, φορούν μάσκες!
 
 
Από την αφρικανική σκόνη, «χάθηκε» ακόμα και o Κούλες!
Η ορατότητα είναι περιορισμένη σε όλη την Κρήτη. Οι κάτοικοι από κάθε γωνιά του νησιού, φωτογραφίζουν το φαινόμενο, καθώς όπως λένε, όμοιό του δεν έχουν ξαναδεί.\\
Δείτε βίντεο με την κατάσταση που επικρατεί:
Σύμφωνα με το CretaLive, άνευ προηγουμένου είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη. Οι ισχυροί νοτιάδες μάλιστα σημείωσαν ταχύτητες -ρεκόρ ,σήμερα το πρωί, οπότε και μετρήθηκαν, στις 05.27′ από τον σταθμό της Φινοκαλιάς στα 135,2 χλμ/ ώρα ! Σήμερα αναμένεται μάλιστα κορύφωση στην συγκέντρωση της αφρικάνικη σκόνης, η οποία ευθύνεται για τη θολή ατμόσφαιρα και επομένως για την μείωση της ορατότητας.


ΦΩΤΟ από το CretaLive

Η θερμοκρασία είναι καλοκαιρινή από 26 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου αλλά και μέχρι τους 30 βαθμούς τοπικά! Αύριο, αναμένονται βροχές στην Κρήτη, γεγονός που θα βοηθήσει τους κατοίκους να πάρουν μια ανάσα, αφού θα «κάτσει» η σκόνη.
Δείτε μια εικόνα από τα Πανόραμα στο Ηράκλειο, το μεσημέρι:


ΦΩΤΟ από το CretaPost


Οι ισχυροί άνεμοι στάθηκαν αφορμή να «φουντώσουν» οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τη νύχτα, θέτοντας σε «συναγερμό» την Πυροσβεστική.
Μάχη δόθηκε για να σωθούν κάτοικοι και σπίτια από τις φλόγες στο Σφηνάρι στην περιοχή Κάμπος καθώς τα Χανιά βρέθηκαν στη δυσχερέστερη κατάσταση. Δεκαπέντε κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τη νύχτα, για την ασφάλεια τους καθώς οι κατοικίες απειλήθηκαν από τις φλόγες.
Η φωτιά στο Σφηνάρι είναι σε ύφεση ενώ συνολικά εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 10 φωτιές. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης στις περιοχές Τιλίνι, Παλαιά Ρούματα, Bουκολιές,Πάνω Σταλό , Σέλινο, Κακόπετρο, Φαλάσαρνα, Κουνουπίτσα, Καλαμπίτσι και Νεμώνια.
Ακόμη, 4 φωτιές ξέσπασαν στο Ρέθυμνο και στο Σίσι Μεραμπέλου. Νωρίς το μεσημέρι, είχαμε άλλα δύο μέτωπα σε Σέλινο και Αποκόρωνα.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Μόνο μία πτήση προσγειώθηκε από το πρωί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, της Astra από Θεσσαλονίκη, στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ το αεροσκάφος της Aegean από Βερολίνο που επροκειτο να φτάσει το μεσημέρι, θα προσγειωθεί τελικά στα Χανιά.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που σαρώνουν την Κρήτη από το πρωί έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αεροδρομίου Ηρακλείου, με τις πτήσεις να ακυρώνονται ή να επιλέγεται το αεροδρόμιο Χανίων, όπως έγινε και το πρωί.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι αεροσκάφος της Sky Express από Ρόδο για Ηράκλειο, έχει ακυρώσει πέντε φορές την απογείωσή του.

Οι άνεμοι θα πέσουν από τις 5 το απόγευμα, οπότε και αναμένεται και πάλι η κανονική λειτουργία του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Απαγορευτικό απόπλου στον Πειραιά

Οι άνεμοι σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Μοιραία δημιουργούνται προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Από τις 12:00 έως τις 18:00 έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά.
Αντίθετα, κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό και Σαλαμίνα.
Κανονικά διεξάγονται προς το παρόν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από Ραφήνα και Λαύριο. Κλειστό είναι το Ρίο Αντίρριο. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα- Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη.
Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις δρομολογίων.

Χαμένη στα μποφόρ η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη Ναυπακτία από τα σύννεφα σκόνης που έχουν σκεπάσει την περιοχή. Συγχρόνως θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στην περιοχή της τάξεως οχτώ με εννέα μποφόρ ενώ από το πρωί παραμένει κλειστή η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.
Δείτε εικόνες από το Nafpaktianews:

Πνιγμένα στη σκόνη και τα Ιωάννινα

Ενα πυκνό πέπλο αφρικανικής σκόνης έχει καλύψει τα πάντα σήμερα στα Ιωάννινα δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, περιορισμένη ορατότητα και προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες απο τους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, όπου με δυσκολία μπορεί κάποιος να διακρίνει τόσο το λεκανοπέδιο όσο και το Νησάκι της Παμβώτιδας, ενώ μετά τις χθεσινές βροχοπτώσεις τα πάντα έχουν γεμίσει λάσπη!

Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι όσοι αντιμετωπίσουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα ,περιορίζοντας κάθε έντονη σωματική άσκηση ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους.

Αφρικανική σκόνη στην Κω

Η σκόνη έχει καλύψει και την Κω. Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες που έστειλε, αναγνώστης του newsIT.gr:
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, nafpaktianewscretaliveekritiCretaPostepirus-tv-news
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom