Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Μήνυση για τη σύλληψη και την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες


Tο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελέα
του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη σύλληψη και κράτηση του Τούρκου αξιωματικού, Suleyman Ozkaynakcim.

Σε ανακοίνωση του, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τονίζει ότι «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτα» και προσθέτει ότι «η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις λύσεις που προβλέπονται από τον νόμο για την ασφάλεια των 8, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται επ’ ουδενί το μέτρο της κράτησης».

Παράλληλα τονίζει ότι «η απόφαση κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο είναι αντίθετη με το νόμο, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με τις ίδιες τις εγκυκλίους της διοίκησης».

Ακόμη, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αναφέρει ως προς το ανώτατο όριο κράτησης ότι «έχει ήδη παρέλθει και σύντομα λήγει και το οποιοδήποτε προβλεπόμενο ανώτατο όριο οποιασδήποτε διαδικασίας διοικητικής κράτησης».

Και προσθέτει: «Μετά το πέρας αυτής της περιόδου σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική δυνατότητα παράτασης της κράτησης». Επίσης, τονίζει ότι «σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, η χώρα απειλήθηκε με προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην σημερινή απόφαση του προέδρου υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών Νικολάου Πανταζή με την οποία επικύρωσε την απόφαση του Διοικητική της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για την εκ νέου κράτηση του Τούρκου αξιωματικού.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τονίζει στην ανακοίνωση του ότι «αποτελεί διαρκές έλλειμμα της Ελληνικής νομοθεσίας η μη πρόβλεψη διαδικασίας αναθεώρησης των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, ενώ επίσης υφίστανται και άλλες δικαστικές δυνατότητες επανεξέτασης της απόφασης κράτησης, τις οποίες θα εξαντλήσουμε για την εφαρμογή της νομιμότητας».

Νόμιμη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού – Το σκεπτικό της απόφασης
Νόμιμη έκρινε ο δικαστής την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού που του είχε χορηγηθεί άσυλο αλλά στην πορεία ακυρώθηκε και συνελήφθη με απόφαση του Τμήματος Αλλοδαπών.

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης στηρίζεται σε τυπικούς και ουσιαστικούς λίγους.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη το ανώτατο όριο της κράτησής του που είναι 18 μήνες, ενώ εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ. Παράλληλα στις 15 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί το αίτημα του ελληνικού δημοσίου για παροχή ή μη ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσβάλλει δικαστικά τη χορήγηση ασύλου από την αρμόδια Επιτροπή ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ασύλου και για τους άλλους.

«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική «λύση» της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».
http://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom