Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Απεργιακή χιονοστιβάδα στη Φινλανδία ενάντια στις περικοπές για τους ανέργους


Ανταπόκριση του Melito από την Φινλανδία

Μεθαύριο Παρασκευή 2 του μήνα ολόκληρη η Φινλανδία παραλύει από την απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα όλων σχεδόν των κλάδων της εργατικής δραστηριότητας με αφορμή
την καρατόμηση της κρατικής κοινωνικής πολιτικής γενικά αλλά ιδιαίτερα στην κάθετη μείωση της επιδότησης των ανέργων και των μερικώς απασχολουμένων.

Συγκεκριμένα το υπουργείο εργασίας θέλει να επιβάλλει καταναγκασμό στην επιδίωξη των ανέργων και των μερικώς απασχολουμένων στην επιδίωξη έντονης δραστηριοποίησης των για εξεύρεση εργασίας με παράλληλη δραστική μείωση της κρατικής επιδότησης ανεργίας.

Από φέτος, στο πλαίσιο αυτού του αποκαλούμενου «ενεργού μοντέλου» της ανεργίας, προϋπόθεση για να παίρνει ο άνεργος το επίδομα θα είναι: Είτε να έχει εργαστεί τουλάχιστον 18 ώρες σε διάστημα τριών μηνών είτε να έχει μηνιαίο εισόδημα 240 ευρώ από κάποια «επιχειρηματική δραστηριότητα» είτε να έχει παρακολουθήσει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Διαφορετικά το επίδομα θα μειώνεται κατά 4,65% κάθε μήνα (αντιστοιχεί στο ποσό μιας μέρας). Δηλαδή, οι άνεργοι θα βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι λίγων ωρών «δουλειάς» ή «κατάρτισης» προκειμένου να έχουν κάποιες παροχές.

Αυτή η πολιτική έχει εξοργίσει τους ανέργους τους μερικώς απασχολούμενους αλλά και όλη την κοινωνία η οποία συμπάσχει με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κυρίως οι άνεργοι.

Στην απεργία παίρνουν μέρος οι περισσότεροι κλάδοι σε όλη τη χώρα και η αγανάκτηση του κόσμου είναι διάχυτη γιατί όταν οι εργοδότες έριχναν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους το κράτος και οι κυβερνήσεις δεν τους πίεσαν πότε να μην απολύουν εργαζόμενους η να μην κλείνουν τις επιχειρήσεις.

Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν μηχανές ψάχνοντας για δουλειά ούτε να μειώσουν το εισόδημά τους επειδή οι εργοδότες με συνεργάτη το κράτος δεν θέλουν να χάσουν τα τεράστια κέρδη τους

Η απεργία και η διαδήλωση η οποία πρόκειται να ακολουθήσει αναμένεται μαζική καθώς έχει οργανωθεί μεταφορά διαδηλωτών από επαρχιακές πόλεις της χώρας για να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ελσίνκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom