Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Νέα μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει την Καλιφόρνια - Σε πύρινο κλοιό το Λος Άντζελες


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Νότια Καλιφόρνια και στα περίχωρα και τα προάστια του Λος Άντζελες, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα, την τρίτη μέσα στο 2017. 

Υπάρχουν τουλάχιστον δυο τραυματίες, ο ένας με πολύ σοβαρά εγκαύματα, ενώ έχουν καταστραφεί επιχειρήσεις και μεγάλες εκτάσεις με δάσος και καλλιέργειες και η φωτιά πλησιάζει τις ακτές.
Μάλιστα, στην πόλη Βεντούρα κάηκε ψυχιατρική κλινική, ευτυχώς αφότου απομακρύνθηκαν οι ασθενείς, κυρίως βετεράνοι πολέμου με διάφορα ψυχιατρικά προβλήματα,
Την πυρκαγιά, που είναι εκτός ελέγχου, ενισχύουν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και που καθιστούν το έργο των πυροσβεστών πάρα πολύ δύσκολο.
Πυρκαγιά στην ΚαλιφόρνιαDaniel Dreifuss via AP
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας, τα αίτια της φωτιάς είναι άγνωστα, ωστόσο οι δύο τραυματίες βρέθηκαν κοντά στο σημείο άπ' όπου ξεκίνησε κοντά σε εστιατόριο φαστ-φουντ.
Μέχρι στιγμής έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι, ενώ νέες εκκλήσεις γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όσο η φωτιά προχωρά καίγοντας τη Νότια Καλιφόρνια. Οι πυροσβέστες έχουν αποτρέψει μέχρι τώρα την απώλεια κατοικιών, ωστόσο προειδοποιούν τους πολίτες να μην επιστρέψουν αν δεν ελεγχθεί η φωτιά.
Έχουν ετοιμαστεί ήδη κέντρα υποδοχής των πολιτών που έχουν δυναμικότητα έως 12.000 ατόμων. Επίσης, κάλεσαν τους κατοίκους του Λος Άντζελες, λόγω των πυκνών καπνών που έχουν φτάσει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, να μην ανοίγουν τα παράθυρα, να παραμένουν μέσα και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τη φυσική άσκηση έξω, καθώς κινδυνεύουν να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.
Πυρκαγιά στην ΚαλιφόρνιαAP Photo/Chris Carlson
Το 2017 έχει αναδειχθεί σε μια πολύ άσχημη χρονιά για την Καλιφόρνια, καθώς μέχρι στιγμής και έπειτα από τρεις πολύ σοβαρές πυρκαγιές έχουν καεί περισσότερα από 2.414 τετ.χλμ. Γης. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία της πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ, η έκταση αυτή καλύπτει επιφάνεια μεγαλύτερη από την Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ. Σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστική στην πολιτεία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια προκαλεί όλο και πιο σοβαρές πυρκαγιές, οι οποίες μέσα στη χρονιά έχουν κάψει διπλάσιες εκτάσεις από το μέσο όρο των τελευταίων δύο χρόνων,.
Σε πύρινο κλοιό το Λος Άντζελες

Σπίτια και περιουσίες στα περίχωρα και τα προάστια του Λος Άντζελες καίει για τέταρτη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά στη Νότια Καλιφόρνια, όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι φλόγες είναι πλέον ορατές και από το κέντρο της πόλης, ενώ απειλήθηκε το μουσείο Γκετί και ακυρώθηκαν τα μαθήματα στο τοπικό πανεπιστήμιο.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή, ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν προληπτικά ολόκληρη την κοιλάδα στην οποία είναι χτισμένο το Λος Άντζελες, όπου κάηκαν μέχρι στιγμής 363 τ.χλμ. γης με τις αρχές να λένε ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα.
Την κατάσταση επιδεινώνει η ισχύς των ανέμων, που φτάνει ακόμη και τα 128 χλμ./ώρα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Η πυροσβεστική έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση κινδύνου σε επίπεδο «μοβ», δηλαδή το υψηλότερο από ποτέ, και το οποίο ποτέ ξανά δεν είχε χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηριστεί πυρκαγιά. Το αμέσως προηγούμενο, το «κόκκινο», σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι τόσο υψηλός ώστε οι φλόγες προχωρούν και ξεσπούν με τέτοια ταχύτητα ώστε είναι αδύνατο να ελεγχθούν.
Πύρινος κλοιός στο Λος ΆντζελεςAP Photo/Jae C. Hong
Από τη φωτιά έχουν καεί δεκάδες σπίτια, ενώ απειλούνται τουλάχιστον 12.000 οικήματα, κατοικίες και επιχειρήσεις. Σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ το Πανεπιστήμιο UCLA ακύρωσε μαθήματα καθώς είναι αδύνατο να φτάσουν στις εγκαταστάσεις του φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν καεί είναι χώρος αποθήκευσης κρασιών του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρόμπερτ Μέρντοχ, που διατηρεί οινοποιείο στην περιοχή, ενώ σώθηκε την τελευταία στιγμή το Μουσείο Γκετί, ενώ στην ίδια περιοχή κάηκαν κατοικίες. Επίσης απειλήθηκαν κτήματα με αμπελώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom