Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Λύση Γαβρόγλου με... συνταγή Αρβανιτόπουλου

Εξαγγελία Τσίπρα στο έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Αττικής το Σάββατο

Λύση κατά τα πρότυπα του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο σχέδιο «Αθηνά» το 2012-13, προέκρινε ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για τα τμήματα
του ΤΕΙ Αθηνών, που ζητούσαν να μην υποβαθμισθούν στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το νέο ΑΕΙ θα προκύψει μετά από συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

Στο σχέδιο «Αθηνά» όπως ονομάστηκε η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το επιτελείο του κ. Αρβανιτόπουλου είχε βρει την ... εύκολη λύση να συγχωνεύει δύο συναφή τμήματα υπό μία νέα ονομασία, μετατρέποντας τα αντικείμενά τους σε δύο αντίστοιχες κατευθύνσεις.

Για παράδειγμα, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με δύο κατευθύνσεις: Διοίκησης Επιχειρήσεων η πρώτη, και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων η δεύτερη. Επίσης, δημιουργήθηκε Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος με δύο κατευθύνσεις: Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος η πρώτη και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς η δεύτερη. Ουσιαστικά, όμως, δεν άλλαζε κάτι.

Σήμερα, ο κ. Γαβρόγλου προέκρινε κάτι ανάλογο για τα Τμήματα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας , Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής - Οπτομετρίας του ΤΕΙ Αθηνών.

Μετά από συναντήσεις που είχε με τους προέδρους των Τμημάτων και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων τους, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προκρίθηκε η ίδρυση Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με πέντε κατευθύνσεις (όμοιες με τα παλιά Τμήματα). Επιπλέον συμφωνήθηκε η αναγραφή των κατευθύνσεων στο πτυχίο και η πλήρης κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ουσιαστικά οι φοιτητές μετά το τρίτο εξάμηνο σπουδών θα ακολουθούν την κατεύθυνση, την οποία θα γνωρίζουν πριν εισαχθούν.

Βέβαια, το πρώτο σχέδιο ήταν να ιδρυθεί ένα εντελώς νέο τμήμα και όχι ένα Τμήμα με πέντε κατευθύνσεις. Από την άλλη δεν ξεκαθαρίστηκε τι μέλει γενέσθαι με τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας. Το σχέδιο ήταν να συγχωνευθούν αλλά υπάρχουν αντιδράσεις.

Το σχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου αναμένεται να αποτελέσει μία από τις αναφορές του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Αττικής, το οποίο θα διοργανωθεί το Σαββατοκύριακο στην Ελευσίνα.

Ωστόσο, επί του σχεδίου ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς που διαπιστώνουν ότι αντικείμενα χωρίς καμία ακαδημαϊκή οντότητα «πανεπιστημιοποιούνται».
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom