Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Άγρια κόντρα Κοντονή – δικαστών! - Ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣτΕ


Έντονη κόντρα ξέσπασε κατά τη διάρκεια της 33ης τακτικής και καταστατικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικράτειας, Νικόλαο Σακελλαρίου.

Αφορμή το ζήτημα του πόθεν εσχες, που είχε προκαλέσει πριν λίγο διάστημα κόντρα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δικαστές. Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι υπάρχει πρόβλημα από το γεγονός ότι με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας με την οποία ακυρώθηκε η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων πόθεν εσχες, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σακελλαρίου, αλλά και του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρη Ασπρογέρακα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σακελλαρίου κατήγγειλε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, για «ωμή παρέμβαση», επισημαίνοντας πως «μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης και κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Και συνέχισε: «Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης από το βήμα αυτό. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα .Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση.Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας. Η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε βουβή ούτε κουφή, ούτε τυφλή», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

Οι τόνοι ανέβηκαν και νωρίτερα μεταξύ του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Δημήτρη Ασπρογέρακα σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης για καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, υπονοώντας την πολύμηνη αναμονή για την έκδοση του βουλεύματος που αφορούσε ενδεχόμενη εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και το πόθεν έσχες των δικαστών.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε ολα. Υπάρχουν προβλήματα όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο απ’ όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες» υπογράμμισε ο Σταύρος Κοντονής.

«Δεν υπήρξε πρόθεση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. Φέρτε μας ένα νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως» απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις λέγοντας «Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε και μειοψηφία. Υπήρξε και η άλλη άποψη» τόνισε.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom