Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Κι ενώ το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση για το πόθεν έσχες,Κοντονής και Μαξίμου απειλούν: "Τελικά, θα λογοδοτήσουν όλοι στον λαό"!

Στον αέρα για όλους το πόθεν έσχες μετά την απόφαση του ΣτΕ 

του Παναγιώτη Στάθη

Ακυρώνεται ολόκληρη η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής πόθεν έσχες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας (3212/2017), η οποία εκδόθηκε λίγες μέρες
μετά τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης.

Η απόφαση ουσιαστικά τινάζει στον αέρα ολόκληρη τη διαδικασία, για όλους τους υπόχρεους (όχι μόνον για τους δικαστές που είχαν προσφύγει) και παγώνει τη διαδικασία υποβολής τους "αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες" με βάση τις διορθώσεις που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, όπως επιτάσσει η απόφαση του δικαστηρίου.

Δηλαδή η διαδικασία τινάζεται στον αέρα ακόμα και για τους υπόχρεους που έχουν υποβάλει τη δήλωση για τα έτη 2015-16, αφού αυτή θα πρέπει προφανώς να υποβληθεί με βάση όσα ορίζει το ΣτΕ: "Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της", αναφέρει η απόφαση.

Ποια σημεία ακυρώνονται

Το δικαστήριο ακύρωσε στο σύνολό της την υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Ειδικότερα, σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου, δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών ενώσεων κατά της επίμαχης απόφασης του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Κρίθηκαν μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ' όλο το έτος και ακολούθως παραθέσω των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένουν στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Κύκλοι Μαξίμου: "Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος"

"Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος", ήταν το σχόλιο κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η διαδικασία για την υποβολή Πόθεν Έσχες.
http://www.capital.gr/

Κοντονής: Τελικά, θα λογοδοτήσουν όλοι στον λαό

Σαφές μήνυμα προς τους δικαστές έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά ακυρώνει την υπουργική απόφαση για το «πόθεν έσχες». Υπογράμμισε ότι με την απόφαση αυτή ακυρώνεται η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και «όλοι θα ελεγχθούν για όλα».

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ ακύρωσε (απόφαση 3212/2017) στο σύνολό της την υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές ενώσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του για τον προϋπολογισμό, δήλωσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

"Η κυβέρνηση είπε και τόνισε και το λέει κι απόψε μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, ότι επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με όλους, αλλά πάνω απ' όλα επιθυμεί και θέτει το ζήτημα της δημοκρατίας και της ισονομίας, δηλαδή τον έλεγχο όλων για όλα.

Νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση πόθεν έσχες δεν υπάρχει. Και ας το καταλάβουν όλοι ότι όποιοι λένε το αντίθετο κοροϊδεύουν την κοινωνία. Αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις τότε ο Νόμος για το πόθεν έσχες ακυρώνεται.

Αν υποχρεούται κάποιος προς δήλωση και ο νόμος ή οι δικαστικές αποφάσεις, του λένε ότι «έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τις καταθέσεις σου στα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά δεν έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τα μετρητά στην θυρίδα που έχεις στην τράπεζα», τότε καταδολιεύεται ο νόμος, ακυρώνεται ο νόμος και ακυρώνεται κάτι πολύ περισσότερο: η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο.

Η κυβέρνηση επανέρχεται και λέει να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος; Η κυβέρνηση που επιμένει στη διαφάνεια και στον έλεγχο ή εκείνοι που επιμένουν σε καθεστώτα αδιαφάνειας;

Θα λογοδοτήσουν τελικά όλοι στο λαό. Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα."
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom