Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Νέες συγκρούσεις με 4 νεκρούς και 160 τραυματίες στη Γάζα

Συνεχίζεται η ένταση στην Παλαιστίνη

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, ενώ περίπου 160 τραυματίστηκαν στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από πραγματικά πυρά, ενώ συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί και πετούσαν πέτρες κατά των Ισραηλινών στρατιωτών από την άλλη πλευρά του συνοριακού φράχτη. Αξιωματούχοι στον τομέα υγείας, ανέφεραν ότι δύο από τους διαδηλωτές, ένας εκ των οποίων σε αναπηρικό καροτσάκι, σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν είτε από Ισραηλινούς που πυροβολούν από την άλλη πλευρά του συνοριακού φράχτη είτε από αεροπορικές επιδρομές.
Πρόκειται για τους Γιάσερ Σόκαρ, 32 ετών και τον Ιμπραχίμ Αμπού Τουράγια, 29 ετών, γνωστός για την παρουσία του σε παρόμοιες πορείες διαμαρτυρίας. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στα μέσα είχε δήλωσει πως έχασε τα πόδια του το 2008 όταν ισραηλινός πύραυλος χτύπησε τη Γάζα.
Οι άλλοι δύο θανάσιμοι τραυματισμοί διαδηλωτών σημειώθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από πυρά Ισραηλινών ενώ τραυματίστηκαν δέκα άτομα. Ο Μπάσελ Ισμαήλ, 24 ετών, σκοτώθηκε στην Ανάτα, μια κοινότητα μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ένας από τους νεκρούς δέχθηκε πυρά από ισραηλινούς στρατιώτες αφού μαχαίρωσε ένα μέλος της ομάδας τους. Μάρτυρες ανέφεραν ότι κρατούσε μαχαίρι και φορούσε ζώνη που έμοιαζε να έχει πάνω εκρηκτικά. Ωστόσο, Παλαιστίνιος γιατρός που βοήθησε στην απομάκρυνσή του από την  περιοχή σημείωσε ότι η ζώνη ήταν ψεύτικη.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 2.500 Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος σε ταραχές στη Δυτική Όχθη, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον στρατιωτών και της συνοριακής αστυνομίας. Οι δυνάμεις της τάξης ανέλαβαν να διαλύσουν τις ταραχές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου διαδήλωσαν 3.500 Παλαιστίνιοι.
«Στη διάρκεια των βίαιων ταραχών στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον των κύριων υποκινητών», ανέφερε ο στρατός.
Εξάλλου, σχεδόν κάθε βράδυ Παλαιστίνιοι μαχητές εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ χωρίς να προκαλούν μέχρι στιγμής απώλειες. Σε αντίποινα το Ισραήλ απάντησε με αεροπορική επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ενόπλων της Χαμάς.
Με πληροφορίες από Reuters

1 σχόλιο:

melito είπε...

Oι παλαιστινοι πρεπει να συνειδητοποιησουν οτι οι διαπραγματευσεις με το παρανομο και
τρομοκρατικο κρατος των νεοναζι του Ισραηλ δεν προκειται να οδηγησουν στην επανιδρυση
του παλαιτινιακου κρατους Μονο οπλισμενοι ως τα δοντια μποπρουν να τσακισουν τους
τρομοκρατες της περιοχης ισραηλιτες και ετσι να θεμελιωσουν τις βασεις για την επανιδρυση της χαμενης πατριδας τους

Read more: Go to TOP and Bottom