Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Κυρ 2018 - πίσσα και πούπουλα


Ο σπουδαίος Ελληνας γελοιογράφος ΚΥΡ,κατά κόσμον Γιάννης Κυριακόπουλος,ξαναχτυπά φέτος με το λεύκωμα-ημερολόγιο του 2018,που ήδη κυκλοφορεί και πάλι από τις εκδόσεις
Διόπτρα,που έχει τίτλο "πίσσα και πούπουλα",με το οποίο αποδομεί ως συνήθως την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, χαρίζοντάς μας τρανταχτά γέλια.

Ο ΚΥΡ κρατάει το έθιμο,που έγινε θεσμός και για μία ακόμα χρονιά μας δίνει ανάσες γέλιου με το κλασικό λεύκωμά του(το φετινό αν μετράμε σωστά πρέπει να είναι το 41ο), που πλέον είναι απαραίτητο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

Ο ΚΥΡ γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από την Αττάλεια της Μ.Ασίας.Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης ACCADEMIA DI BELLE ARTI και γραφικές τέχνες στην ENALC του Τορίνου. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του σε ιταλικά περιοδικά και εφημερίδες.

Άρχισε να εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Μεσημβρινή. Εργάστηκε στην Απογευματινή, στην Ελευθεροτυπία,στο ΒΗΜΑ και στην Αγορά.

Επίσης συνεργάστηκε με τα περιοδικά EIKONEΣ , ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ , ΓΥΝΑΙΚΑ και ΕΠΙΚΑΙΡΑ,ενώ κάθε μέρα μας χαρίζει την γελοιογραφική Καλημέρα του με σκίτσα μέσα από τη σελίδα του http://i-kyr.gr/.

Στην περίοδο της χούντας η λογοκρισία του είχε απαγορεύσει να δημοσιεύει σκίτσα. Την περίοδο εκείνη έστελνε στο Λονδίνο αντιστασιακά σκίτσα στο περιοδικό HELLENIC REVIEW που εξέδιδε η Ελένη Βλάχου με το ψευδώνυμο MAC PAPA (ήταν τα αρχικά των ΜΑΚαρέζου, ΠΑπαδόπουλου, ΠΑτακού).

Στην τηλεόραση εργάστηκε ως βασικός συνεργάτης του Φρέντυ Γερμανού στην εκπομπή ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ. Έχει βραβευτεί σε πολλές Παγκόσμιες και Πανελλήνιες εκθέσεις με σημαντικότερη το 1ο βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Χιούμορ στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1981. Το 2012 τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Εύη Κυριακοπούλου και έχει δύο αγόρια τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε σχετικά:
Η ζωή ενός ΚΥΡίου της γελοιογραφίας με δικά του λόγια

Πρόσφατη συνέντευξη του ΚΥΡ στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου

ΚΙ ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αμέτρητα σκίτσα του ΚΥΡ στην καθημερινή στήλη μας στο ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom