Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ο Τσίπρας σύρεται δεμένος στην καμήλα του Καμμένου


Πανικόβλητοι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσπαθούν τώρα με κάθε τρόπο να καλύψουν τον υπουργό Αμυνας για τους χειρισμούς του στην υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Ζοφερό γίνεται το πολιτικό κλίμα μετά την πρωτοβουλία Τσίπρα να αναβληθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα η επίμαχη κοινοβουλευτική συζήτηση για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Το δι' επιστολής αίτημα του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής συνοδεύτηκε μάλιστα από ασυνήθιστη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σχεδόν την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών, θέλοντας να θωρακίσει τα νώτα της κυβέρνησης από νέες αποκαλύψεις για τον υπουργό Αμυνας, απειλούσε πως όποιος δημοσιοποιήσει απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, θα αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις που επισύρουν ποινή πολυετούς φυλάκισης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βουλή σφράγισε σε απόρρητο φάκελο τα ντοκουμέντα που είχε καταθέσει για την υπόθεση Καμμένου ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις μαρτυρούν, αν μη τι άλλο, τον πανικό και φόβο της κυβέρνησης και γεννούν αμηχανία στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ενδεικτική είναι η στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου και Θανάση Παπαχριστόπουλου, οι οποίοι έδωσαν αντιφατικές ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που αποφάσισε οριστικά τη μετάθεση της συζήτησης για τη Δευτέρα. Ο Καμμένος ψήφισε υπέρ της αναβολής, ενώ ο Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών», με το σκεπτικό - όπως είπε - πως θα έπρεπε να εξεταστούν εκτενέστερα τα απόρρητα έγγραφα που κατατέθηκαν.

ΟΜΗΡΟΣ: Οι ίδιες κινήσεις γεννούν παράλληλα το ερωτηματικό για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός ενεργεί ως όμηρος του Πάνου Καμμένου, αφού ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε με την κίνησή του να πάρει πάνω του την υπόθεση και να αφήσει σε δεύτερο πλάνο τον υπουργό Αμυνας.

Κάτι που ναι μεν δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά σίγουρα δεν συνηθίζεται - δηλαδή το να παίρνει τον λόγο ένας πολιτικός αρχηγός και δη ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να υπερασπιστεί τον «εγκαλούμενο» στον κοινοβουλευτικό έλεγχο υπουργό του. Στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε να ερμηνεύσει την κίνησή του, υποστηρίζοντας πως «η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη».

Στην ίδια επιστολή υποστήριξε πως η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Ωστόσο, το ντόμινο με τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική και τη μετάθεση της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα οδήγησαν στον ορισμό της συζήτησης για την υπόθεση Καμμένου την Πέμπτη. Δίχως, όμως, να ληφθούν υπόψη σ' αυτήν την περίπτωση οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του και το ταξίδι του στο Παρίσι.

Είναι προφανές, πάντως, πως με την κίνησή του ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος τον συγκυβερνήτη του, διαλύοντας και την ελάχιστη υποψία ότι κρατά αποστάσεις ασφαλείας. Παράλληλα, επιδιώκει να μετατρέψει τη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή σε προσωπική αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά που εξαπέλυσε το Μαξίμου ήταν ο χαρακτηρισμός «θρασύδειλος» για τον πρόεδρο της ΝΔ, προμηνύοντας το πολωμένο κλίμα στο οποίο θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση των αρχηγών στο Κοινοβούλιο.

Η πρόταση Τσίπρα μεταφέρθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής από τον Βούτση και υπέρ αυτής ψήφισαν οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού, καθώς και ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝΕΛ. Αντιθέτως, οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ενωσης Κεντρώων διαφώνησαν, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «επιδίδονται σε παιχνίδι κάλπικης αντιπαράθεσης».

«Ανέλαβε την ευθύνη»
Στην εκτίμηση πως ο Πρωθυπουργός θέλει να καλύψει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ανέλαβε αλληλέγγυα και εις ολόκληρον την ευθύνη», τόνισε σε δηλώσεις του, ενώ πρόσθεσε με εξαιρετικά δηκτικό τρόπο για τον υπουργό Αμυνας: «Ο κ. Καμμένος δεν χρειάζεται σχολιασμό. Δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μου».

Απτόητος πάντως ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα κανονικά στο Παρίσι για τη διπλή του βράβευση, από τον Δικηγορικό Σύλλογο της γαλλικής πρωτεύουσας και την επιθεώρηση «Politique Internationale». Μάλιστα, την τελευταία στιγμή, κλείστηκε - ανεπίσημο - ραντεβού με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τη μορφή προγεύματος εργασίας αύριο το πρωί, πριν ο Αλέξης Τσίπρας και ο γάλλος πρόεδρος μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (σ.σ.: με τη συμμετοχή χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης).

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του με επιχειρηματίες και επενδυτές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει σήμερα εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών και πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, των L' Oreal, Airbus, Nestle, Philip Morris, EDF, Societe Generale, BlackRock, HSBC France.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom