Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Εκθεση - ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις 9 περιοχές της Αττικής υψηλού κινδύνου πλημμυρών


Με τίτλο: «Σήμα κινδύνου για 9 περιοχές», κυκλοφορεί αύριο Κυριακή η Realnews.Η εφημερίδα αποκαλύπτει έκθεση - ντοκουμέντο του Σεπτεμβρίου για τις πλημμύρες στην Αττική.

Στο ρεπορτάζ της Realnews επισημαίνονται τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία της Μάνδρας και της Νέας Περάμου,επίσης ποια έργα σχεδιάστηκαν και δεν έγιναν ποτέ.

Αποκαλυπτικό της πραγματικής έκτασης του προβλήματος με τα μπαζωμένα ποτάμια και ρέματα σε όλες σχεδόν τις λεκάνες απορροής της Αττικής είναι το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, που υπογράφει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων και επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους το 2018.

Όπως υπογραμμίζεται, στη ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμυρών περιλαμβάνονται δήμοι και οικισμοί με συνολικό πληθυσμό 3.099.551 κατοίκους. Μάλιστα στο Υδατικό Διαμέρισμα της Αττικής, 54 από τα 153 ιστορικά πλημμυρικά γεγονότα χαρακτηρίστηκαν σημαντικά (35%).

Το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών πλημμυρών σημειώθηκαν κατά την περίοδο 2001-2009. Όσον αφορά στις περιοχές όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες πλημμύρες στο παρελθόν, τα σημαντικότερα γεγονότα έλαβαν χώρα στην αστική περιοχή της Αθήνας, στο τμήμα της λεκάνης του Κηφισού και κατά μήκος των παραλιακών περιοχών Μεγάρων και Ελευσίνας.

Στο παρόν σχέδιο οριοθετούνται συνολικά 9 Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών εντός Αττικής. Οι 9 περιοχές έχουν συνολική έκταση 673 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αντιστοιχούν στο 21,1% της συνολικής έκτασης της Αττικής.

Οι επικίνδυνες περιοχές είναι οι εξής:

Ζώνη Μεγάρων- Ν. Περάμου

Στην περιοχή που επλήγη το σχέδιο αναφέρει ότι μόνο το 19,96% της έκτασής της αντιμετωπίζει πολύ χαμηλό ή χαμηλό κίνδυνο. Αντίθετα, το 3,76% της έκτασης της ζώνης Μεγάρων- Νέας Περάμου χαρακτηρίζεται από μέτρια «τρωτότητα», το 44,13% από υψηλή και το 32,16% από πολύ υψηλή.

Λεκάνη ποταμού Κηφισού

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη λεκάνη απορροής του Κηφισού, με έκταση 213 τ.χλμ, περιλαμβάνοντας 41 δήμους της Αττικής, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα και ο Πειραιάς. Ακόμα και στο λιγότερο δυσμενές σενάριο, το 61,14% της λεκάνης του Κηφισού χαρακτηρίζεται ως έκταση «υψηλής τρωτότητας» από πλημμύρες. Στο ακραία δυσμενές σενάριο προβλέπεται ότι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας πρόκειται να επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σχεδόν στο σύνολό της- σε ποσοστό 96,28%.

Περιοχή των Μεσογείων

Όπως και στη ζώνη της δυτικής Αττικής που επλήγη, οι πλημμύρες με μεταφορά ιζημάτων και λάσπης χαρακτηρίζονται αναμενόμενες και σε αρκετές περιοχές των Μεσογείων.

Ζώνη Ασπροπύργου- Ελευσίνας

Το 66,18% της περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή τρωτότητα στην περίπτωση του πιο ακραίου σεναρίου, ενώ από υψηλή χαρακτηρίζεται το 26,27%.

Παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα- Ν. Μάκρης

Το ποσοστό της υψηλής και πολύ υψηλής τρωτότητας στην παράκτια περιοχή της ανατολικής Αττικής, στο ακραίως δυσμενές σενάριο εκδήλωσης πλημμυρών φτάνει στο 99,28%.

Παράκτιες περιοχές Βάρης- Αγίας Μαρίνας Κορωπίου

Δεν υπάρχουν σημεία που να χαρακτηρίζονται από χαμηλή ως μέτρια τρωτότητα, ενώ σημειώνεται ότι ένα ποσοστό 33,38% της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα, ενώ το 66,62% από πολύ υψηλή.

Παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας- Αναβύσσου- Παλαιάς Φώκαιας

Το σύνολο της περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλή (67,28%) έως πολύ υψηλή (32,72%) τρωτότητα.

Ζώνη Λεκάνης Τεχνητής Λίμνης Μαραθώνα

Υψηλή ή πολύ υψηλή είναι η τρωτότητα του 100% της έκτασης. Ροή λάσπης και αυξημένη μεταφορά ιζημάτων αναμένεται για τις περιοχές που βρίσκονται στα νότια των οικισμών του Πολυδενδρίου και του Καπανδριτίου.

Ζώνη Λουτρακίου

Το 37,96% της συγκεκριμένης ζώνης χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα και το 25,1% από πολύ υψηλή.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Realnews που κυκλοφορεί αύριο Κυριακή 19/11/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom