Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

16 συλλήψεις και 23 προσαγωγές για το "πάρτι" στα Εξάρχεια μετά την πορεία του Πολυτεχνείου (φωτο & βίντεο)


Δεκαέξι συλλήψεις έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις χθες (17.11.2017) κατά την διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια, ενώ προσήχθησαν ακόμη 23 πρόσωπα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα (18.11.2017) στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται η δικηγόρος που τραυματίστηκε κάτω από το γόνατο από μια φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από μια ομάδα κουκουλοφόρων στην συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώτη και η οποία υποβλήθηκε το βράδυ σε χειρουργική επέμβαση. 
Τα επεισόδια άρχισαν να εκτονώνονται μετά τις 22.30. Η κατάσταση ηρέμησε αργά τη νύχτα.

Η μεγάλη πορεία στην κορύφωση των εορτασμών για το Πολυτεχνείο

Το απόγευμα της Παρασκευής χιλιάδες κόσμου, παρά τον άστατο καιρό, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας για να τιμήσουν τους νεκρούς Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για τον φασισμό και το Πολυτεχνείο. 
Εξάρχεια\

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 17:00 ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν την πορεία περίπου στις 19:30. Πολυτεχνείο πορεία
Νωρίτερα, μπλοκ από τους φοιτητικούς συλλόγους πραγματοποίησε προσυγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.
Αφού πέρασε ο πρώτος όγκος από την αμερικάνικη πρεσβεία ακολούθησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Αξίζει κάπου εδώ να σημειωθεί ότι ήταν πολύ ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας, μιας και κυριολεκτικά η Αθήνα ήταν «αστακός», με περίπου 7.000 αστυνομικούς να είναι σε δρόμους και στενά του κέντρου της Αθήνας. 

Η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. πορεία
Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, όπου έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε. πορεία
Κατόπιν η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο. 
Μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, την δίπλωσαν και διαλύθηκαν. πορείαπορεία

Επεισόδια σε τρία «μέτωπα»

Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η πορεία ξεκίνησαν τα παρατράγουδα και μάλιστα σε τρία διαφορετικά σημεία. Η αρχή έγινε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κατά την αποχώρηση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού και δεν είχαν σχέση με την πορεία, πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ακολουθούσε τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Λίγα λεπτά αργότερα στην συμβολή των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους υπήρξε νέα ένταση μεταξύ διαδηλωτών που αποχωρούσαν από την πορεία με τα ΜΑΤ . Οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί απέναντι στους διαδηλωτές και έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους διαλύσουν.
Λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στην οδό Στουρνάρη είχε ξεκινήσει ήδη το πάρτι με τις μολότοφ. Αντιεξουσιαστές πετούσαν μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ που απαντούσαν με χημικά. 

Η ένταση κορυφώθηκε στα Εξάρχεια

Δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα πετούσαν επί ώρες περίπου 100 νεαρά άτομα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα και σε δρόμους πίσω από το Πολυτεχνείο.
Οι αστυνομικοί απαντούσαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ πάνω από την περιοχή πετούσε συνεχώς ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης οι αντιεξουσιαστές έκαψαν ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο αλλά και μία ελληνική σημαία.
Σημειώνεται πως είχαν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. 

Πήρε φωτιά το πόδι μίας γυναίκας από φωτοβολίδα

Τα σοβαρά επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας. Η γυναίκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι δικηγόρος, τραυματίστηκε από φωτοβολίδα στη συμβολή των οδών Νοτάρα και Κουντουριώτη ενώ συνομιλούσε με έναν φωτορεπόρτερ.
Η φωτοβολίδα προσγειώθηκε στο πόδι της λίγο κάτω από το γόνατο και όπως όλα δείχνουν εκτοξεύτηκε από εκτοξευτήρα στυλό. Η γυναίκα έπεσε αιμόφυρτη κάτω και ούρλιαζε: «Βοήθεια, καίγομαι». Άνδρες των ΜΑΤ έσπευσαν στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά που έκαιγε το πόδι της.
Την απομάκρυναν αιμόφυρτη από το σημείο και στην συνέχεια την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. 
Πηγή φωτογραφιών: newsit.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, EUROKINISSI
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom