Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Βροχή ρυθμίσεων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για επιστροφές εισφορών, συντάξεις χηρείας, απεργίες και 120 δόσεις

ΠΑΚΕΤΟ ΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Πακέτο πέντε ρυθμίσεων που αφορούν την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθένων εισφορών στους συνταξιούχους, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις χηρείας, τις απεργίες, καθώς και τον ΕΔΟΕΑΠ προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

1. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: Την επιστροφή ποσών που παρακρατήθηκαν για εισφορές υγείας στις μεικτές αλλά ψαλιδισμένες κύριες συντάξεις την περίοδο 2012 - 2016 σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, εφόσον ανάψει το πράσινο φως από τους θεσμούς. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η απαραίτητη προεργασία για την επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. 

Οι υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών για τις «αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης» της περιόδου 1/1/2012 μέχρι 30/6/2016 δείχνουν πως:
- Περί τα 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν μέσο ποσό επιστροφής 10 ευρώ
- Περί τους 660.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 275 ευρώ.
- Περί τους 93.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.000 ευρώ.
- Περί τους 1.900 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.190 ευρώ.
- Περί τους 1.500 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 2.300 ευρώ.

Τα ποσά που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στη διαφορά της εισφοράς υγείας (αρχικά 4% και ακολούθως 6%), αν αυτή υπολογιζόταν στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο μεικτό. Πρόκειται για ποσά που είχαν παρακρατηθεί για τεσσεράμισι χρόνια (από 1/1/2012, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μνημονιακά ψαλίδια των νόμων του 2011) από τις κύριες συντάξεις δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επειδή η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν στο ακαθάριστο, αρχικό μεικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο.

2. ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ: Με υπουργικές αποφάσεις θα ορίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Θα υπάρχει κούρεμα των προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων κατά 80%. Θα δημιουργηθεί ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα, που χρωστάνε έως 20.000 ευρώ, ή χρωστάνε το 85% της οφειλής τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Η δέσμη των παρεμβάσεων στην οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς προβλέπει:
- Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/τη χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
- Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

Σημειώνεται πως με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί στο 50% της σύνταξης του θανόντος, εφόσον ο θάνατος επήλθε μετά τις 13/5/2016. Η εφαρμογή αυτού του νόμου θα είχε ως συνέπεια να πέσουν οι συντάξεις χηρείας ακόμα και στα 242,5 ευρώ (π.χ. αν ο θανών έπαιρνε βασική σύνταξη ΙΚΑ 485 ευρώ). Με την εφαρμογή αυτής της διάταξης η σύνταξη του παραδείγματος θα ανέλθει στα 360 ευρώ, δηλαδή κατά 82,5 ευρώ μεγαλύτερη.

Επίσης, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου τα τέκνα του θανόντος θα έπρεπε να μοιραστούν το 50% της σύνταξής του με τη μητέρα τους. Με τη νέα ρύθμιση θα δικαιούνται  εξ αδιαιρέτου και τα τέκνα σύνταξη ύψους 360 - 384 ευρώ.
- Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
4. ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Θα πρέπει να υπάρξει διάταξη νόμου που θα καταργεί προγενέστερη και θα δίνει στο εξής το δικαίωμα στα πρωτοβάθμια σωματεία να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις μόνο εάν στις Γενικές Συνελεύσεις τους έχουν απαρτία από το 50% +1 των μελών τους.
5. ΕΔΟΕΑΠ: Εντός της εβδομάδας αναμένεται η τροπολογία που θα αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας του Ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Θα υπάρξει ταυτόχρονη αλλαγή στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, έτσι ώστε στο εξής να μετέχει στο ΔΣ και μέλος από την πλευρά των εργοδοτών. Στο Ταμείο εισέρχονται όλοι οι εργαζόμενοι στο Διαδίκτυο, με συνέπεια να αυξηθούν τα έσοδά του. Επίσης, οι εργοδότες θα πληρώσουν εισφορά 8% και 6% οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται πόρος 2% επί του τζίρου για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΜΜΕ και ο οποίος θα καταλήγει, ως έσοδο, στο Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom