Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Σε μια κλωστή η Καταλονία - Απειλές για «μαζική πολιτική ανυπακοή»!


Η Καταλονία... βράζει! Οι ριζοσπάστες Καταλανοί του CUP απειλούν με εκστρατεία «μαζικής πολιτικής ανυπακοής» μετά το... ραβασάκι του Μαριάνο Ραχόι!

Το αριστερό καταλανικό κόμμα CUP (σ.σ. Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας) υποσχέθηκε σήμερα να οργανώσει μια εκστρατεία «μαζικής πολιτικής ανυπακοής»! Αυτό, αν η κεντρική κυβέρνηση αναλάβει τον έλεγχο στην Καταλονία. Κάτι που απειλεί να πράξει στο τέλος της εβδομάδας.
Το κόμμα Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας (CUP), είναι σύμμαχος-κλειδί στον συνασπισμό του αυτονομιστή καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν. Για το CUP η απόφαση αυτή της Μαδρίτης είναι «η μεγαλύτερη επίθεση» που έχει πραγματοποιηθεί εναντίον της Καταλονίας από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο (σ.σ. 1939-1975), που της είχε αφαιρέσει την αυτονομία. Καταλονία

Χαμός στην Καταλονία!

Το Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 155 του συντάγματος. Κάτι που πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία. Αυτό, ώστε να θέσει σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας: Η κυβέρνηση στην Καταλονία θα παυθεί, το κοινοβούλιο και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης θα τεθούν υπό κηδεμονία.
Αυτή η «επίθεση» στην Καταλονία θα προκαλέσει μια αντίδραση, προειδοποιεί το CUP. Το οποίο ανακοίνωσε μια «απάντηση με τη μορφή μαζικής ανυπακοής εκ μέρους των πολιτών».
Το CUP είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος του Κάρλες Πουτζντεμόν. Κι αυτό αφού ο συνασπισμός του των 62 βουλευτών έχει ανάγκη τις δέκα ψήφους αυτού του ριζοσπαστικού σχηματισμού για να έχει την πλειοψηφία στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο.
Αυτός ο αντικαπιταλιστικός σχηματισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία είχε επίσης συμμετάσχει στην οργάνωση των «επιτροπών υπεράσπισης του δημοψηφίσματος». Που αποτελούνταν από πολίτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα για να επιτρέψουν τη διεξαγωγή την 1η Οκτωβρίου του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Η ψηφοφορία αυτή αμαυρώθηκε από την αστυνομική βία.
Στην ανακοίνωσή του, το CUP απαιτεί επίσης την ανακήρυξη «το συντομότερο» μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας. Η οποία θα κινείται στη βάση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος: 90% ναι στην ανεξαρτησία με ποσοστό συμμετοχής 43%. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση. Καταλονία
Το CUP είχε λάβει το 8,3% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές του 2015.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom