Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Καθησυχαστικός ο ΕΦΕΤ για τα επικίνδυνα τρόφιμα - «Μην ακούτε κανέναν»


- "Άκυρο" στον ΠΑΚΟΕ από τον ΕΦΕΤ - Διαψεύδει τα στοιχεία για χιλιάδες ακατάλληλα τρόφιμα - "Έρευνα χωρίς καμία επιστημονική θεώρηση" λέει χαρακτηριστικά ο φορέας - Διαβεβαιώνει ότι οι καταναλωτές δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο - "Θέλουν απλά να εντυπωσιάσουν και να κερδίσουν δημοσιότητα".

Κατά των στοιχείων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών στρέφεται ο ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα διαψεύδει τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΠΑΚΟΕ και τα οποία αναφέρουν ότι πάνω από τα μισά τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι νοθευμένα ή ακατάλληλα.
Ο ΕΦΕΤ μάλιστα σημειώνει ότι η εν λόγω έρευνα στερείται οποιαδήποτε επιστημονικής θεώρησης.
Όπως μάλιστα αναφέρει, ο έλεγχος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τρόφιμα και στα μέρη που παράγονται είναι δεκάδες χιλιάδες. Σε αυτούς διαπιστώνται πως το 95% των επιχειρήσεων συμμορφώνεται με τους κανονισμούς. Όπως λέει πολύ χαρακτηριστικά κιόλας, το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως το πιο αυστηρό στον κόσμο.
Απευθυνόμενος προς τους καταναλωτές, ο φορέας τους εγγυάται πως τα τρόφιμα που διακινούνται ανά την επικράτεια είναι ασφαλή, και πως θα συνεχίσει τους ίδιους εντατικούς ελέγχους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

«Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.), της 13ης Οκτωβρίου 2017 και της σχετικής δημοσιότητας που έτυχε, όπου παρουσιάζεται ότι το σύνολο σχεδόν των διακινουμένων στη χώρα τροφίμων (γαλακτοκομικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, λαχανικών, ψωμιού, ελαιόλαδου κλπ) βρέθηκε να είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, σε ποσοστά που ποικίλουν μεταξύ 20% και 75%, ο Ε.Φ.Ε.Τ., με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων.

«Συμμορφώνονται με τους κανόνες οι επιχειρήσεις»

Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5% [στοιχεία από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015 – 2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν.882/2004/ΕΚ) –http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/plans].
Επίσης, επισημαίνεται ότι στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ε.Φ.Ε.Τ., έχοντας σαν κύριο μέλημα την προστασία των καταναλωτών, προσεγγίζει με εκτίμηση τη λειτουργία και τις δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. με δικό τους εκπρόσωπο, τον οποίον οι ίδιοι επιλέγουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζονται σε ένα ρόλο καταγγελτικόπροτάσσοντας τον εντυπωσιασμό και την όποια δημοσιότητα.
Απευθυνόμενοι στον Έλληνα Καταναλωτή, θα θέλαμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι τα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας είναι ως επί το πλείστον εγνωσμένης ποιότητας και ασφαλή, οι δε σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι στον Ε.Φ.Ε.Τ. λειτουργεί η Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών και καταγραφής αναφορών στον πενταψήφιο αριθμό 11717″.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom