Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Μάχη εξουσίας πάνω στα ερείπια του ΕΟΠΥΥ

Ο Ξανθός άδειασε τον Πολάκη και με Προεδρικό Διάταγμα καταργεί την αυτοτέλεια του Οργανισμού και παίρνει στα χέρια του τα ηνία!


Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αντιπαράθεση που μαίνεται εδώ και μήνες ανάμεσα στον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη. Το πιο πρόσφατο - όχι όμως και... τελευταίο λένε οι γνωρίζοντες - κρούσμα είναι το θέμα του ΕΟΠΥΥ, καθώς Προεδρικό Διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Ξανθού καταργεί την αυτοτέλεια του Οργανισμού.
Ωστόσο, το «λάθος» που επικαλέστηκε σε δεύτερο χρόνο (και μετά τον σάλο που ξέσπασε) ο Ανδρέας Ξανθός, με τους συνεργάτες του να ρίχνουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη στη Νομική Υπηρεσία, δεν επαρκεί ώστε να καλύψει την προβληματική συγκατοίκηση των δύο υπουργών, δεδομένου ότι τα ανοιχτά θέματα που τους... χωρίζουν είναι πλέον πολλά.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αστοχίες των ιθυνόντων στην Υγεία είναι θέμα που απασχολεί και το Μέγαρο Μαξίμου. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού φέρεται ότι έχουν στα χέρια τους και μελετούν έναν ογκώδη φάκελο που αφορά την υπόθεση του ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία), με τα δεδομένα να εκθέτουν την Αριστοτέλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος (καρατομήθηκε πρόσφατα) του Κέντρου Χάρης Παπαδάκης έχει καταγγείλει την πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ότι με την παρότρυνση της πρώτης και με την ανοχή του δεύτερου πιεζόταν να δεχθεί, να συνεργήσει και να συγκαλύψει «έκνομες» ενέργειες.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ... ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε ό,τι αφορά πάλι την υπόθεση του ΕΟΠΥΥ, το Προεδρικό Διάταγμα που ήλθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη και φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για την «επιθετική» - όπως άνθρωποι του χώρου χαρακτηρίζουν - κίνηση του υπουργού Υγείας, δεδομένου ότι ο Οργανισμός αποτελεί αρμοδιότητα του Παύλου Πολάκη. 

Στην αντίθετη δε περίπτωση και εφόσον η υπογραφή Ξανθού δεν υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες, οι ίδιες πηγές εντοπίζουν ανεπάρκεια στη διαχείριση σοβαρών ζητημάτων που τον καθιστούν υπόλογο. Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ΠΔ ενδέχεται να αποτελέσει οδηγό ώστε να... μεταφερθεί και η διοίκηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στον υπουργό Υγείας.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η κίνηση του υπουργού ήταν αιφνιδιαστική, καθώς εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας δεν είχε ενημερωθεί ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Μάλιστα, τα μέλη του ΔΣ φέρεται ότι πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη του προεδρικού διατάγματος κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου συμβουλίου, με την είδηση να σκάει σαν... κεραυνός εν αιθρία. 

Ειδικότερα, το εν λόγω ΠΔ ορίζει ως «διοικητή» τον εκάστοτε υπουργό Υγείας. Ετσι, ενώ ο ασφαλιστικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2011 διατηρούσε μέχρι σήμερα τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά του, πλέον περνά στο τιμόνι της οδού Αριστοτέλους.

Κομβικό είναι το άρθρο 30 του ΠΔ, που αναβαθμίζει την επιτροπή παρακολούθησης του ΕΟΠΥΥ, ιδρύοντας στην Αριστοτέλους Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Ανάπτυξης της λειτουργίας του Οργανισμού με αυξημένες αρμοδιότητες.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Υγείας θα αποφασίζει μεταξύ άλλων για την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, την έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, τον καθορισμό της αμοιβής και των επισκέψεων των συμβεβλημένων γιατρών, τις συμβάσεις, τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών του Οργανισμού, τον προϋπολογισμό και τα θέματα της συνταγογράφησης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το ντόμινο αντιδράσεων ήταν αναμενόμενο με την αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα. «Μέσα σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας, η κυβέρνηση παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ... Υστερα από αυτήν την εξέλιξη, η αυτονομία του ΕΟΠΥΥ μένει μόνο στα χαρτιά. 

Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησε, προσπαθώντας να θέσει υπό τον έλεγχό της τον ασφαλιστικό φορέα υγείας  για να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

Εντονη αναστάτωση προκλήθηκε όμως και στους υπαλλήλους του Οργανισμού, με τον σύλλογό τους να υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση τα εξής: «Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 30 και όλων των υπολοίπων σχετικών διατάξεων του ανωτέρω ΠΔ με τις οποίες αφαιρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και μεταφέρονται σε αυτοτελές τμήμα του Υπουργείου, υπονομεύοντας τον θεσμικό ρόλο του μοναδικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας και ανοίγουν την "κερκόπορτα" για σταδιακή υποβάθμιση της συνολικής του υπόστασης». 

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι στην αντίθετη περίπτωση θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, εγκαλώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αναβάθμιση του φορέα. Είχε στο μεταξύ προηγηθεί έκτατη συνάντηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τον Ανδρέα Ξανθό, ώστε να ζητηθούν εξηγήσεις σχετικά με την υποβάθμιση του Οργανισμού.

«ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ» ΑΛΛΑΓΕΣ. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγήθηκε στην έκδοση σχετικού δελτίου Τύπου, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα. Μάλιστα, κάνει λόγο για «υποτιθέμενες» αλλαγές, σημειώνοντας ότι «οι αρμοδιότητες και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η ελληνική Βουλή. 

Τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να τις αναιρέσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα και φυσικά δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «το ΠΔ του Οργανισμού του υπουργείου Υγείας αφορά στην εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου και στις σχέσεις των υπηρεσιών μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία. Δεν μπορεί να αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ». 

Σημειωτέον δε ότι στο ίδιο δελτίο Τύπου κρίνεται αναγκαίο να αποσαφηνιστεί ότι «η συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή υπουργό, όπως μέχρι σήμερα». 

Ωστόσο, και παρά τις γραπτές δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας (στο ίδιο δελτίο Τύπου) ότι «η οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού δεν επηρεάζεται», πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι το ΠΔ ανάβει το πράσινο φως για δρομολογούμενες αλλαγές.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom