Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Τα πληρωμένα «συμβόλαια θανάτου» στην Ελλάδα (φωτο & βίντεο)


Η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου το απόγευμα της Πέμπτης, μέσα στο γραφείο του από δύο άγνωστους δράστες, έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο.  Μέχρι στιγμής οι έρευνες τις αστυνομίας δεν έχουν αποδώσει καρπούς με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι δύο.
Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης 
Το πρώτο σενάριο που εξετάζουν οι αστυνομικοί είναι οι δράστες να μην ήθελαν να τον σκοτώσουν αλλά αν τον εκφοβίσουν, αλλά κάτι δεν πήγε καλά και τελικά ο δικηγόρος βρέθηκε νεκρός.  Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει  με «πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου» (άγνωστο από ποιόν και γιατί),  το οποίο και εκτέλεσαν οι δράστες.
Με αφορμή λοιπόν την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στο νέο τεύχος του ΕΤ Magazine θα θυμηθούμε μερικά μαφιόζικα χτυπήματα που συνέβησαν στην Ελλάδα και είχαν συγκλονίσει συγκλονίσει το Πανελλήνιο.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ οικογενειών που κατά καιρούς ελέγχουν περιοχές της Αθήνας ή «απομάκρυνση» επιχειρηματιών που «ενοχλούσαν».
Ο τραπεζικός  «νονός»
Μάιος 1990.  Τραπεζικός υπάλληλος, με διασυνδέσεις στη νύχτα, βρέθηκε στο σπίτι του στον Σταθμό Λαρίσης, νεκρός. Ο πόλεμος μεταξύ των συμμοριών μετρούσε το πρώτο του θύμα, το οποίο έφερε μία σφαίρα στο αριστερό πόδι και σπασμένο κεφάλι. 
Ο θάνατος του Γιώργο Κάσσα σηματοδότησε μια σειρά αντεκδικήσεων μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, με στόχο να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές και πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση που καταγράφεται στα αστυνομικά χρονικά της Ελλάδας.
Το πτώμα του αξιωματικού της KGB στην Βαρυμπόμπη 
Ο Αλεξάντρ Σαλόνικ, ένας Ρώσος αρχιμαφιόζος και πρώην αξιωματικό της KGB, αναλάμβανε «συμβόλαια θανάτου» σε όλο τον κόσμο. Το πτώμα του εντοπίστηκε στραγγαλισμένο σε ερημική περιοχή της Βαρυμπόμπης τον Φεβρουάριος 1997.
 salonik1-291x400 Τα πληρωμένα «συμβόλαια θανάτου» στην Ελλάδα
Η μυστηριώδης δολοφονία όχι μόνο παρέμεινε ανεξιχνίαστη, αλλά σε αυτή ήρθε να προστεθεί και ο θάνατος της φίλης του. Η σορός της βρέθηκε κοντά σε μία πολυτελέστατη βίλα στο Λαγονήσι, την οποία είχε νοικιάσει το ζευγάρι, δύο μήνες μετά τη δολοφονία Σαλόνικ.
Λόγω του ονόματος 
Τον Σεπτέμβριος του 1998 ο Μάρκος Βλαστός, αδελφός του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, πέφτει νεκρός έξω από το ξυλουργικό κατάστημά του στη Μεταμόρφωση. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ουδέποτε ακολούθησε την παρανομία, επιλέχθηκε ως στόχος ενδεχομένως ως αντίποινα. Μια μοτοσικλέτα παλαιού τύπου πλησίασε το σημείο και οι δύο επιβάτες της πυροβόλησαν τον Μάρκο Βλαστό. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος και οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν. Ήταν ο δεύτερος αδελφός της οικογένειας που έχανε τη ζωή του από σφαίρα, μετά τον 33χρονο Κώστα, ο οποίο σκοτώθηκε ύστερα από συμπλοκή με δύο αστυνομικούς.
Περιμένοντας στο καφέ αμέριμνος 
Ήταν μεσημέρι της 7ης  Ιουνίου του 2000 σε καφετέρια έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων όταν εκτελείται ο 36χρονος τότε Νίκος Γρηγοράκος, ο οποίος είχε θεωρηθεί από της αρχές, μέλος της συμμορίας της Ηλιούπολης. 
Έπινε καφέ, περιμένοντας τον πατέρα του να βγει από το δικαστήριο  όπου απολογείτο για υπόθεση ναρκωτικών, όταν άγνωστος που επέβαινε σε μηχανή, πέρασε από μπροστά του και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον. 
Οι σφαίρες πέτυχαν τον Γρηγοράκο στο κεφάλι και στο σώμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του στην διαδρομή για το νοσοκομείο. Ήταν η εποχή που οι συγκρούσεις μεταξύ «οικογενειών της νύχτας» είχαν αναζωπυρωθεί, καθώς σε αυτές αποδίδονταν βομβιστικές επιθέσεις σε μαγαζιά αλλά και δολοφονίες.
nikosGrigorakos1-1 Τα πληρωμένα «συμβόλαια θανάτου» στην Ελλάδα
Νεκρός και ο πατέρας μετά τον γιο 
Στις 15 Ιουλίου 2000 και λίγες μόλις εβδομάδες, μετά τον θάνατο του Νίκου Γρηγοράκου, πέφτει νεκρός και ο πατέρας του Βασίλης Γρηγοράκος. Δύο άνδρες με κράνη περιμένουν τον Γρηγοράκο στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, σε ένα δρομολόγιο που ο ίδιος έκανε σχεδόν καθημερινά. Όταν εκείνος διέρχεται από το σημείο με το τζιπ αυτοκίνητό του, ενώ στο κάθισμα του συνοδηγού βρίσκεται η σύζυγός του, μια μοτοσυκλέτα  φτάνει δίπλα στο αυτοκίνητο και πυροβολούν κατά του οδηγού.
BasGrigorak2 Τα πληρωμένα «συμβόλαια θανάτου» στην Ελλάδα
Οι αρχές κατέληξαν ότι επρόκειτο για επαγγελματικό χτύπημα, εκτίμηση στην οποία βοηθούσε και το γεγονός ότι η σύζυγος Γρηγοράκου τραυματίστηκε ελαφρά και δεν αποτέλεσε στόχο έτσι ώστε να μην υπάρξουν μάρτυρες.
«Ο σκληρός νονός, θερίζεται» 
Θεωρήθηκε ο πιο σκληρός νονός της νύχτας και αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που «έπεσε» νεκρός. Ο Θέμης Καλαποθαράκος, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε δολοφονίες και μία απαγωγή, πριν πεθάνει από 60 σφαίρες στις 25 Ιουλίου 2000, κατάφερε να πυροβολήσει τουλάχιστον 18 φορές τους εκτελεστές.
Εκείνο το βράδυ επέστρεφε με το τζιπ της μητέρας του από το πολυτελές εξοχικό του στο Σχοινιά. Η ενέδρα είχε στηθεί στη λεωφόρο  Ποσειδώνος, λίγα μέτρα μακρυά από τη βίλα του. Οι δολοφόνοι με ένα αυτόματο όπλο και ένα πιστόλι γάζωσαν το αυτοκίνητο. 
Ο  Καλαποθαράκος προέβαλε αντίσταση, προσπαθώντας να ξεφύγει, και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον των αγνώστων κάτι  όμως που δεν ήταν αρκετό.  Όταν βγήκε από το αυτοκίνητο του και σε μια προσπάθεια  να σωθεί, έπεσε στο έδαφος  από τα βαριά τραύματα του με τους εκτελεστές του να του δίνουν τις χαριστικές βολές .
Η μακαρονάδα με το υδροκυάνιο
29 Ιανουαρίου 2002: Το «συμβόλαιο θανάτου» του Θεόδωρου Γρηγοράκου έβαλε, τέλος στην επιρροή της οικογένειας που θεωρήθηκε ότι εμπλεκόταν σε συμμορίες εκβιαστών. Ενάμισι χρόνο μετά τις εκτελέσεις του πατέρα και του αδελφού του, και ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού, δολοφονήθηκε. 
Το «όπλο που χρησιμοποιήθηκε»  ήταν υδροκυάνιο και μπήκε στη μακαρονάδα του, πιθανότατα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- από κάποιον έμπιστο του, ο οποίος άλλαξε «στρατόπεδο» βλέποντας πως οι «οικογένεια παρακμάζει στην Αθηναϊκή νύχτα».
Όπως ανέφεραν οι αρχές, το δείπνο μαγειρεύτηκε σε διπλανό κελί και παρά το γεγονός ότι ο βενιαμίν της οικογένειας Γρηγοράκου ήταν πολύ προσεκτικός ως προς τα άτομα που εμπιστευόταν δέχθηκε να φάει το πιάτο που του σέρβιραν. 
Λίγη ώρα μετά το φαγητό με τους συγκρατούμενους του σηκώθηκε για να πάρει τα τσιγάρα του. Με τα πρώτα συμπτώματα κλήθηκε ασθενοφόρο, ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο. Ο Γρηγοράκος ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο Τζάνειο.
Ο Μαυράκης και η  «λίστα θανάτου»
Οκτώβριος 2007: Στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη λεωφόρο Θηβών, μία μηχανή σταματά δίπλα στη μοτοσυκλέτα του Γεράσιμου Μαυράκη, συζύγου της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου. Πάνω της βρίσκονται δύο άτομα. Ο συνοδηγός πυροβολεί τον επιχειρηματία. Τέσσερις σφαίρες καρφώνονται στο σώμα του και ο ίδιος σωριάστηκε νεκρός στο έδαφος. Ο δολοφόνος στέκεται πάνω από το θύμα και τον εκτελεί με τρεις επιπλέον σφαίρες. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Γεράσιμος Μαυράκης ήταν σε «λίστα θανάτου» που είχε ανοίξει λίγους μήνες πριν μεταξύ ανθρώπων της νύχτας.
Mayrakis Τα πληρωμένα «συμβόλαια θανάτου» στην Ελλάδα
Το πιο δυνατό συμβόλαιο θανάτου
Το πιο δυνατό συμβόλαιο θανάτου (και κατά πολλούς το πιο ακριβό) ήταν χωρίς αμφιβολία αυτό για τον Μπάμπη Λαζαρίδη. Ο ιδιοκτήτης του κέντρου «Μούσες» το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου 2008 βρισκόταν μαζί με τη σύντροφό του, τη γνωστή τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη, σε ξενοδοχείο της Βούλας, στη συμβολή της παραλιακής με την οδό Αλκυονίδων.
Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο λίγο μετά τα μεσάνυχτα και κρατώντας από το χέρι την Αγγελική Ηλιάδη, ο Λαζαρίδης προχώρησε προς το τζιπ του για να πάει στις «Μούσες». Τότε ξαφνικά είδε δύο άντρες με καλάσνικοφ να τον σημαδεύουν. Είχαν στήσει καρτέρι, κρυμμένοι πίσω από θάμνους, και μόλις είδαν τον επιχειρηματία άνοιξαν πυρ χωρίς να προλάβει ο ίδιος να αντιδράσει.
lazaridis_4 Τα πληρωμένα «συμβόλαια θανάτου» στην Ελλάδα
Ο Λαζαρίδης πέφτει νεκρός με έξι σφαίρες στο στήθος και την κοιλιά, ενώ και η Ηλιάδη τραυματίζεται στο πόδι από εξοστρακισμό σφαίρας και μάλιστα κάθισε για αρκετό διάστημα σε αναπηρικό καροτσάκι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι άνδρες της Ασφάλειας περισυνέλεξαν τουλάχιστον είκοσι κάλυκες ακόμα, εκτός από αυτούς που είχαν «τρυπήσει» το τζιπ!

Το ξεκαθάρισμα της νύχτας

Σε «συμβόλαια θανάτου» αποδίδονται δεκάδες δολοφονίες που οδήγησαν στο τρίτο κατά σειρά «ξεκαθάρισμα» της νύχτας, όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο μεγάλες συμμορίες, τα νήματα των οποίων κινούν ισάριθμοι μεγαλονονοί μέσα από δύο φυλακές!
14 Φεβρουαρίου 2000: δολοφονείται με είκοσι σφαίρες στην Πετρούπολη ο Θεμιστοκλής Παπαμάλης, άριστος γνώστης των εκρηκτικών που φέρεται να πυροδότησε με τηλεκοντρόλ τουλάχιστον τριάντα βόμβες!
25 Ιουλίου 2000: δολοφονείται με εξήντα σφαίρες από αυτόματο και πιστόλι κοντά στη βίλα του στον Σχινιά ο Θέμης Καλαποθαράκος, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παρανομίας.
20 Νοεμβρίου 2003: δολοφονείται ο φερόμενος ως αρχινονός του Πειραιά Κώστας Τσαντσαρίδης στην Καλλίπολη από δύο άγνωστους με μοτοσικλέτα που πυροβόλησαν είκοσι φορές.
18 Νοεμβρίου 2005: δολοφονείται στο Χαϊδάρι ο Αρης Λακιώτης, στενός συνεργάτης ενός φυλακισμένου μεγαλονονού.
26 Αυγούστου 2006: διπλή δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου στο Περιστέρι, για την οποία καταδικάζεται (ερήμην, τότε) σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη ο Αλκέτ Ριζάι.
18 Σεπτεμβρίου 2006: δολοφονείται στο Μοσχάτο ο Γιάννης Γαβάκης από δύο εκτελεστές με μοτοσικλέτα που τον πυροβόλησαν πέντε φορές στο κεφάλι.
4 Ιανουαρίου 2007: δολοφονείται στην Πεντέλη ο αδειούχος βαρυποινίτης των φυλακών Μαλανδρίνου Σωτήρης Κούσης, δεξί χέρι του δεύτερου φυλακισμένου μεγαλονονού.
27 Ιανουαρίου 2007: δολοφονούνται σε ένα εστιατόριο στη Νίκαια ο 29χρονος Αριστοτέλης Γιαγιάς και ο 28χρονος Βασίλης Νασιπιάν.
28 Ιανουαρίου 2007: πέφτει νεκρός στην είσοδο του σπιτιού του στον Αγιο Δημήτριο ο 35χρονος πρόσφατα αποφυλακισμένος Γιώργος Αρβανιτάκης, παιδικός φίλος του Γιαγιά.
28 Ιουνίου 2007: έξω από καφετέρια στην Καλλίπολη δολοφονείται ο Γιώργος Αυτιάς, που είχε συλληφθεί το 2003 μαζί με τον κουμπάρο του Γεράσιμο Μαυράκη για υπόθεση εκβιασμού.
31 Οκτωβρίου 2008: δολοφονείται έξω από καφετέρια στο Κεφαλάρι ο 39χρονος ισραηλινής καταγωγής Γιώργος Σαμπάτ, πρωτοπαλίκαρο και κουμπάρος του βαρυποινίτη των φυλακών Μαλανδρίνου, που ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η δολοφονία του εξιχνιάζει τα «συμβόλαια θανάτου» των Λακιώτη, Γαβάκη, Γιαγιά και Νασιπιάν!
6 Μαΐου 2009: δολοφονείται και η 29χρονη χήρα του Αυτιά, Μαρία Καφιέρη, μέσα σ’ ένα ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom