Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι - Οι εκδηλώσεις της ΔΕΗ (φωτο & βίντεο)

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Κερατσινίου και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου του 1944 οι Γερμανοί βλέποντας ότι δεν μπορούν πια να παραμείνουν στον Πειραιά ανατίναξαν προβλήτες του λιμανιού, το τελωνείο,το λιμεναρχείο, και κτίρια του Ο.Λ.Π. 

Πρόθεσή τους ήταν να σωριάσουν σε ερείπια το εργοστάσιο
ΚΟΠΗ και να ανατινάξουν ντεπόζιτα πετρελαίων, βιομηχανίες, αλευρόμυλους και την Ηλεκτρική Εταιρεία στο Κερατσίνι

Με εξουδετερώσεις καλωδιακών μηχανισμών και μάχες του Ε.Λ.Α.Σ. Ταμπουρίων σώθηκαν ο ΣΕΚ κι ο ΣΠΑΠ (τρένα),το εργοστάσιο ΚΟΠΗ στη Δραπετσώνα,η Σχολή Δοκίμων,οι Αλευρόμυλοι στον Αϊ-Γιώργη,η Shell στο Πέραμα και η Standart.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει φρουρές και επιπλέον τα είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικές ύλες, καθώς και τα κυριότερα κτίρια του Πειραιά, με τρόπο ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να ανατινάζονταν όλα, με ανυπολόγιστες ζημιές και θύματα.

Τα καλώδια ξεκινούσαν από ένα οχυρό των κατακτητών στην οδό Οδυσσέως.Ομως, ειδικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατάφεραν να αποκόψουν τα καλώδια στην οδό 2ας Μεραρχίας και σε άλλα σημεία.

Το πρωί της 13ης Οκτώβρη 1944 ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε το πανηγύρι για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Ομως τα χαράματα της ίδιας μέρας η περιοχή του Περάματος και του Κερατσινίου συγκλονίστηκε από τη δυνατή έκρηξη που προκλήθηκε από την ανατίναξη των εγκαταστάσεων της Shell στο Πέραμα.

Αμέσως εκδηλώθηκε γενική κινητοποίηση των κατοίκων, οι οποίοι έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα αποκλείοντας την περιοχή, ενώ το 2ο τάγμα του ΕΛΑΣ της Κοκκινιάς τοποθετήθηκε στο νεκροταφείο, προκειμένου να εμποδίσει πιθανές μετακινήσεις άλλων γερμανικών δυνάμεων.
Η καμινάδα της ΔΕΗ σήμερα

Στις 6.45 εμφανίστηκε το γερμανικό απόσπασμα που είχε ανατινάξει τη Shell και το οποίο είχε λάβει τη διαταγή να καταστρέψει τα εργοστάσια του Αγίου Γεωργίου και του Νέου Φαλήρου, όπως ομολόγησε αργότερα ο επικεφαλής Γερμανός Χανς Λίντερμαν που συνελήφθη αιχμάλωτος.

Το απόσπασμα ανήκε στο ειδικό επί των ανατινάξεων τμήμα του Μηχανικού των Es Es . Αποτελείτο από 56 άνδρες βαριά οπλισμένους με αυτόματα και τέσσερα μηχανοκίνητα πολυβόλα. Επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα που τα ακολουθούσαν τρία φορτηγά με πυρομαχικά, ενώ της φάλαγγας προηγούνταν μοτοσυκλετιστές.

Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, καθώς έφτασαν στο γεφυράκι, το οποίο ήταν εν μέρει καλυμμένο, έχασαν την οπτική τους επαφή με το εργοστάσιο και ζήτησαν πληροφορίες από έναν περαστικό ηλικιωμένο άνδρα. Εκείνος τους έδειξε προς την περιοχή της Ευγένειας, όπου βέβαια βρίσκονταν οι ακροβολισμένοι ελασίτες του 3ου Λόχου. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν, όμως γρήγορα αντίκρισαν την τεράστια καμινάδα της «Ηλεκτρικής». Αντιλαμβανόμενοι την απάτη, γύρισαν πίσω προς τη σωστή κατεύθυνση, συνάντησαν εκ νέου τον γέροντα και τον εκτέλεσαν.

Μόλις η πομπή φάνηκε από μακριά, ο δωδεκάχρονος Ευάγγελος Τσοβαρδέλης είδε τους μοτοσυκλετιστές και έσπευσε να ειδοποιήσει τον ΕΛΑΣ.Το σχέδιο της Διοίκησης, το οποίο είχε επεξεργαστεί ο Νίκανδρος Κεπέσης, βασιζόταν σε μια μάχη εκ του συστάδην,αφήνοντας τους Γερμανούς να πλησιάσουν όσο γινόταν περισσότερο, επιτρέποντάς τους ακόμη και να παραβιάσουν την πύλη ή να αναρριχηθούν στο μαντρότοιχο, καθώς μια μάχη εκ παρατάξεως δεν ήταν εφικτή, λόγω του ελαφρού τους οπλισμού και της έλλειψης σχετικής στρατιωτικής εμπειρίας.

Πράγματι, μόλις οι Γερμανοί πλησίασαν την πύλη του εργοστασίου, ο σκοπευτής Χρήστος Φερούσης πυροβόλησε μέσα από το εργοστάσιο τον οδηγό του πρώτου οχήματος, υποχρεώνοντας τη φάλαγγα να ακινητοποιηθεί κοντά στο γεφυράκι.

Αμέσως μια χειροβομβίδα ανατίναξε ένα από τα γερμανικά οχήματα. Αιφνιδιασμένοι οι Γερμανοί δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά από μια απόσταση περίπου εξήντα – εκατό μέτρων, που προερχόταν από όλες τις κατευθύνσεις.

Πανικόβλητοι προσπάθησαν ενστικτωδώς να καλυφθούν κάτω από τα οχήματα και να αμυνθούν με παρατεταμένες βολές κατά ριπάς.Ομως παρέμεναν ουσιαστικά εγκλωβισμένοι στον κλοιό που είχαν σχηματίσει οι λόχοι του ΕΛΑΣ και η ομάδα του Καλαποθάκου, η οποία έβαλλε από το εργοστάσιο.

Οι Γερμανοί έριχναν συνεχώς φωτοβολίδες ζητώντας απεγνωσμένα ενισχύσεις, καθώς ο κλοιός γύρω τους στένευε, ενώ οι άνδρες του ΕΛΑΣ τους καλούσαν με τηλεβόες να παραδοθούν.Ο διοικητής του 1ου τάγματος του ΕΛΑΣ Πέτρος Ευσταθόπουλος ή Νώντας έδωσε τότε διαταγή γενικής εφόδου.

Αρχισε έτσι η επίθεση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, του οποίου ο υποτυπώδης οπλισμός αποτελείτο από λίγα ταλαιπωρημένα και αναξιόπιστα ιταλικά όπλα, μερικά περίστροφα και αρκετές χειροβομβίδες, στις οποίες ουσιαστικά στήριξαν όλη την επιχείρηση.

Οι Γερμανοί προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, γεγονός που ανάγκασε τον Βαρυτιμίδη και το Μωυσιάδη να ζητήσουν ενισχύσεις από τις εφεδρικές δυνάμεις της Κοκκινιάς. Πράγματι, ο κομματικός υπεύθυνος του Κερατσινίου Μίχος, μετά από συνεννόηση με τον αντίστοιχο υπεύθυνο της Κοκκινιάς, Παράσχο, επιβιβάστηκαν σε τρεις πυροσβεστικές αντλίες και έσπευσαν στον τόπο της συμπλοκής.

Έπειτα από σκληρή μάχη που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, άρχισε η σταδιακή παράδοση των Γερμανών, οι οποίοι ήδη μετρούσαν εννέα νεκρούς και δεκαέξι τραυματίες. Ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να υψώνουν λευκά μαντίλια , αφού προηγουμένως είχαν ρίξει και την τελευταία τους σφαίρα. Είκοσι περίπου συνελήφθησαν αιχμάλωτοι μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Λίντερμαν.

Το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής», μια σημαντική ενεργειακή μονάδα της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, είχε διασωθεί. Επιπλέον, η εξουδετέρωση του αποσπάσματος ανατινάξεων των Ες Ες απέτρεψε τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις υποδομής, καθοριστικές για την οικονομία της Ελλάδας.
το μνημείο των πεσόντων στη μάχη της Ηλεκτρικής

Η Μάχη της Ηλεκτρικής ήταν ένα κορυφαίο γεγονός της Εθνικής Αντίστασης και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ανά τους αιώνες.Η αδούλωτη Ελληνική ψυχή έδωσε και πάλι το μεγάλο της παρόν.
Στο πεδίο της τιμής, όμως, 11 πατριώτες είχαν σκοτωθεί και άλλοι 8 ήταν τραυματίες.

Οι νεκροί της Ηλεκτρικής:
Αντώνης Καλαποθάκος, Νικ. Γεωργιάδης, Δημ. Μαργαρώνης, Γεώργιος Γκούρδας, Παναγ. Κοσμίδης, Ανδρ. Κούνουπας, Παναγ. Μαυρομάτης, Ιωάν. Ηλιόπουλος, Γρηγ. Μεγκίσογλου, Ακρίτας Τοροσίδης, Παπάζογλου Συρίγος.

Εκδηλώσεις στις 15 & 22/10 στη μνήμη των νεκρών

Για τις επόμενες δύο Κυριακές 15 και 22 Οκτωβρίου ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας οργανώνει εκδηλώσεις τιμής της ιστορικής μνήμης για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου (Κερατσίνι- Ιχθυόσκαλα) η εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Τα Τραγούδια της Κατοχής», για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, που διοργανώνουν ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας και η πρωτοβουλία «Η Αθήνα Ελεύθερη». Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου, αλλά τεχνικοί λόγοι δεν το επέτρεψαν.

Πρόκειται για μουσική παράσταση με τραγούδια και κείμενα που μιλάνε για την κατοχική δοκιμασία του ελληνικού λαού, αλλά και για την ανάταση της Εθνικής Αντίστασης. Η Αφροδίτη Μάνου θα τραγουδήσει για πρώτη φορά -μεταξύ άλλων- τα τέσσερα τραγούδια του κύκλου «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που είχε πρωτοερμηνεύσει το 1966 η Μαρία Φαραντούρη.

Επιλογή- Ανάγνωση κειμένων: Μάνια Παπαδημητρίου- Αλέξης Βάκης Μουσική επιμέλεια- Ενορχήστρωση: Αλέξης Βάκης Επιστημονικός σύμβουλος: Μενέλαος Χαραλαμπίδης Τραγουδούν: Αφροδίτη Μάνου- Βασίλης Κορακάκης- Εύη Μάζη Παίζουν οι μουσικοί: Βασίλης Κορακάκης: Μπουζούκι- Μαντολίνο Πέτρος Καπέλλας: Μπουζούκι- Μαντολίνο Ντίνος Χατζηιορδάνου: Ακκορντεόν Εύη Μάζη: Φλάουτο Γιώργος Γουρζουλίδης: Πιάνο Δημήτρης Μαρινόπουλος: Κιθάρα Νίκος Γύρας: Κοντραμπάσσο.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΡΤ και των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

-Κυριακή 15 Οκτωβρίου – Εργοστάσιο ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου- Κερατσίνι, Ιχθυόσκαλα.
– Ώρα έναρξης: 7.30 το βράδυ.
-Είσοδος ελεύθερη.
O Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας μαζί με τα σχολεία της πόλης διοργανώνουν, με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από τη μάχη της Ηλεκτρικής, τον δεύτερο μαθητικό αγώνα δρόμου, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ., ενώ μετά τον αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα Λάργκο.

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Ηλεκτρικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλούν σε εκδήλωση για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων και θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα προηγηθούν οι εκδηλώσεις:

Την Παρασκευή 13 Οκτώβρη στις 10 το πρωί, ιστορικός περίπατος με τη συμμετοχή σχολείων, στεφανώματα στις πλάκες των αγωνιστών που έπεσαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το Σάββατο 14 Οκτώβρη στις 10.30 το πρωί δέηση στον κοινό τάφο των Αγωνιστών στο Νεκροταφείο Ανάστασης και στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Νίκης του Λαού στην Αμφιάλη κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα των Ανταρτών ΕΛΑΣ.

ΔΕΗ: Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 19:00 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση μνήμης με υψηλού επιπέδου και ανάλογου συμβολισμού καλλιτεχνικό περιεχόμενο για τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13 Οκτωβρίου 1944) στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. 
Η εκδήλωση και η ιστορική έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, έχουν τεθεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.


Την εκδήλωση την οποία παρακολούθησε από κοντά στον ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι πλήθος κόσμου, χαιρέτησαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα (με επιστολή), ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, ο Μ. Θεοδωράκης με επιστολή του, αλλά και ο Μανώλης Γλέζος, ενώ την τίμησαν με τη παρουσία τους ανάμεσα σε άλλους εκπρόσωποι από τη Βουλή, την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, φορείς της Εκκλησίας, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του : «Δεν ξεχνάμε, σημαίνει όχι μόνο ότι υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στο παρελθόν, και σε κείνους που έμειναν όρθιοι, κρατώντας όρθια την Ηλεκτρική και την Ελλάδα. Αλλά κι ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στις σημερινές συνθήκες, για να μην πάει τίποτε χαμένο, από τις ζωές που χάθηκαν στον τίμιο αγώνα της ελευθερίας.»

Ο Μ. Θεοδωράκης στη δικιά του επιστολή επίσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Μακάρι το παράδειγμα το δικό σας που ανασύρατε από τα σκοτάδια της λήθης την ηρωική σελίδα της μάχης της Ηλεκτρικής, μια γενναία πράξη που μας γεμίζει φως, μακάρι λέω, να δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει η προσπάθεια για την αναβίωση της ιστορικής μνήμης. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες, την συγκίνηση και τα συγχαρητήριά μου, θα πω μόνο ότι πράξεις σαν τη δική σας είναι η μόνη εγγύηση ότι αυτός ο μαρτυρικός λαός θα μπορέσει αύριο να σταθεί στα πόδια του ελεύθερος, δυνατός και ανεξάρτητος.»
Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης για την υπεράσπιση βασικών υποδομών της χώρας, εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, τη λειτουργία της βιομηχανίας και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Μαχητές του ΕΛΑΣ και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι πολέμησαν με αυταπάρνηση τους κατακτητές αποτρέποντας την ανατίναξη του Κεντρικού Σταθμού. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 11 αγωνιστές. Τρεις ήταν εργαζόμενοι της Ηλεκτρικής Εταιρείας
Ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές της Ηλεκτρικής, με πρωτοβουλία και απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., η επέτειος της 13ης Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η επίσημη γιορτή της Επιχείρησης.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ «Η μνήμη της αυτοθυσίας τους στη Μάχη της Ηλεκτρικής καταδεικνύει το μεγαλείο και τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας. Αποτελεί πηγή έμπνευσης και συνάμα οδηγό για τους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε σήμερα για την πατρίδα μας, ενωμένοι. Η Μάχη της Ηλεκτρικής συνιστά μια διαρκή, ασάλευτη υπόμνηση ότι πάντοτε η απάντηση ήταν και παραμένει στο «εμείς». Και με αυτήν την παρακαταθήκη οφείλουμε αποφασιστικά να πορευθούμε.»
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ διοργανώνει την ιστορική έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου, που επιμελήθηκε το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ. 
Παράλληλα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα κυκλοφορήσουν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στη Μάχη της Ηλεκτρικής.
Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο, πρωτότυπο εικονογραφικό και αρχειακό υλικό. Πολλά δε τεκμήρια δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Ειδικότερα, παρουσιάζονται δύο σημαντικά αρχεία άγνωστα στην έρευνα έως σήμερα: το Αρχείο του 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά (Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού), το οποίο ανακαλύφθηκε και μελετήθηκε από την ιστορικό Βασιλική Λάζου, και το Αρχείο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ), κυρίως η ενότητα της περιόδου της Κατοχής (Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ). 
Βασικός άξονας της αφήγησης είναι το ίδιο το εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και οι εργαζόμενοί του: παρουσιάζεται η πρώτη περίοδος κατασκευής και λειτουργίας του Σταθμού στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ακολουθεί η περίοδος της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Στη συνέχεια η έκθεση εστιάζει στο κεντρικό γεγονός της Μάχης της Ηλεκτρικής και, τέλος, ξεδιπλώνει τη μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου έως το 1960, οπότε περιήλθε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με την εξαγορά της ΗΕΑΠ.
Υπογραμμίζεται ότι η ΗΕΑΠ ανέθεσε στον γλύπτη Χρήστο Καπράλο (1909-1993) τη δημιουργία του Μνημείου Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής, το οποίο τοποθετήθηκε στον Σταθμό του Κερατσινίου το 1948. Σήμερα το Μνημείο, με εγχάρακτα τα ονόματα των 11 νεκρών μαχητών, βρίσκεται ακόμη εκεί, στον τόπο της Μάχης, μία συνεχής υπόμνηση για την ηρωική αντίσταση και την τελική νίκη των υπερασπιστών της Ηλεκτρικής, εκείνο το πρωινό της 13ης Οκτωβρίου 1944.
Η ΔΕΗ προχώρησε και στην έκδοση του καταλόγου της έκθεσης, την οποία προλογίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης. Ο κατάλογος, με κείμενα και επιμέλεια των ιστορικών Μαρίας Μαυροειδή και Γεωργίας Μ. Πανσεληνά, περιλαμβάνει την ιστορία του εργοστασίου του Αγίου Γεωργίου από τα χρόνια του Μεσοπολέμου έως και την Κατοχή. Καλύπτει με λεπτομέρεια το ιστορικό της Μάχης της Ηλεκτρικής, ενώ εστιάζει στους πρωταγωνιστές που υπερασπίστηκαν τον Κεντρικό Σταθμό.

Τέλος, καταγράφει εν συντομία τη μεταπολεμική πορεία της ΗΕΑΠ έως ότου πέρασε στον έλεγχο της ΔΕΗ την 1η Δεκεμβρίου 1960. Η έκδοση πλαισιώνεται από τη συμβολή της ιστορικού Βασιλικής Λάζου για τις άγνωστες πτυχές του «πολέμου» για τη διάσωση των υποδομών, ενώ η Άρτεμις Ζερβού, επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τεκμηριώνει το Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, προσφέροντας νέα στοιχεία για τη δημιουργία του γλυπτού.
Έτσι σώθηκε η ηλεκτρική…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom