Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Πορτογαλία: Στους 41 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές (φωτο & βίντεο)


Συνεχίζεται η μακάβρια καταμέτρηση στην Πορτογαλία για τους νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στα κεντρικά και στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό συνολικά 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 71 έχουν τραυματιστεί.

Η Πορτογαλία «χτυπήθηκε» εκ νέου από καταστροφικές πυρκαγιές την Κυριακή 15 και την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου,σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας της χώρας.

«Περάσαμε από τους 37 στους 41 νεκρούς» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της γ.γ πολιτικής προστασίας Πατρίσια Γκασπάρ. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 71. Μεταξύ αυτών 16 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση».

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κήρυξε τις πληγείσες περιοχές, κυρίως στα κεντρικά αλλά και βόρεια της χώρας, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκανε λόγο για τις χειρότερες πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα του από το 2006,ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα από σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων ο πορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε: «αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να θρηνήσουμε, να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή τους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες και στις εταιρείες που εγγυώνται την απασχόλησή τους».

«Μετά από αυτή τη χρονιά, δεν πρέπει πλέον τίποτα να μείνει όπως πριν», τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προωθήσει «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις» για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες αυτού του είδους, ιδίως στη διαχείριση του δασικού πλούτου και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Πορτογαλία συνδράμει στο μεταξύ η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης.

Η Πορτογαλία είχε πληγεί ξανά από εκτεταμένες πυρκαγιές τον περασμένο Ιούνιο, με 64 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom