Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Εταιρεία δημοσκοπήσεων στα… υπόγεια του Μαξίμου

ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ

Αναπάντητα παραμένουν σοβαρά ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί για την «υπόγεια» σχέση του Μαξίμου και της άγνωστης εταιρίας δημοσκοπήσεων Common View που χρησιμοποιήθηκε από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης προκειμένου να δείξει ότι «μειώθηκε» η ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Συνδετικός κρίκος στην όλη υπόθεση, όπως προκύπτει από έγκυρες πληροφορίες, είναι ο σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Στέργιος Τσιαφούλης, το όνομα και το e-mail του οποίου εμφανίζονται στο σύστημα ονοματοδοσίας (Domain Name System) της commonview.gr.

Μία μέρα μετά το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» ότι το όνομα του συμβούλου του υπουργού (Στέργιου Τσιαφούλη) εμφανίζεται, μετά από μακρά αναζήτηση, στην εταιρία δημοσκοπήσεων και στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργού Επικρατείας, τηρείται σιγή ιχθύος τόσο από την πλευρά του κ. Βερναρδάκη όσο και του κ. Τσιαφούλη.

Παρά το γεγονός ότι ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε και την Τετάρτη και χθες με το γραφείο του υπουργού, όπως δημοσιογραφικά όφειλε, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για τις αποκαλύψεις μας ούτε από τον αρμόδιο υπουργό ούτε από το σύμβουλό του που εμπλέκεται στην άγνωστη εταιρία δημοσκοπήσεων.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί και σήμερα στην επικαιρότητα καθώς η αρμόδια τομεάρχης, βουλευτής Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά σχετικά με τα «fake news».

Ηδη η Νέα Δημοκρατία έχει προσφύγει στο ΕΣΡ μετά την κίνηση της Κουμουνδούρου να εκδώσει την Τρίτη non paper για να πανηγυρίσει για τις δημοσκοπήσεις επικαλούμενη και έρευνα της Common View.

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου είχε αναφέρει ότι «καταρρέει το δημοσκοπικό αφήγημα της Ν.Δ.» καθώς η δημοσκόπηση παρουσίαζε τη διαφορά να αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων και τη Ν.Δ. το 27% και το εξής σχόλιο: «Τόσο τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όσο και τα ποσοτικά αποδεικνύουν ότι καταρρέει και το τελευταίο σωσίβιο της Ν.Δ. για την υπεράσπιση της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα». Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημοσκόπηση δεν ήταν τηλεφωνική ή με κάλπη αλλά συνδυασμός «τηλεφώνων» και Διαδικτύου! Στο επίσημο site της Common View δεν υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας ούτε ονόματα, δίνοντας την εντύπωση μιας εταιρίας «φάντασμα».

Η «δημοσκόπηση» της Common View δημοσιεύθηκε στο site www.news247.gr αλλά η σχετική ανάρτηση αποσύρθηκε μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στο πολιτικό πεδίο. Η αντίδραση της Ν.Δ. ήταν άμεση κάνοντας λόγο για «στοιχεία δημοσκόπησης από εταιρία εκτός συστήματος πιστοποίησης».

Κύκλοι της Πειραιώς σημείωναν ότι «η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου για μεγάλο διάστημα κατήγγελλε συλλήβδην τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Τώρα βγάζει non paper χρησιμοποιώντας στοιχεία μιας άγνωστης εταιρίας εκτός συστήματος πιστοποίησης, εκτός ΣΕΔΕΑ, εκτός οποιουδήποτε ελέγχου, χωρίς καμία παρουσία και εκπροσώπηση.

Η Ν.Δ. προσέφυγε στο ΕΣΡ προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων».

Το θέμα έθεσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρουμάνο ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Μιχάλης Μπεκίρης: «Με βάση το νόμο 3603/2017, προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων».

Και υπογράμμιζε ότι «από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ, σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΕΣΡ απεφάνθη πως η εταιρία δεν υπάρχει στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και ανέθεσε το θέμα στους νομικούς συμβούλους για να προχωρήσουν την έρευνα και τις κινήσεις που ορίζει ο νόμος.

Το βασικό ερώτημα «ποιοι υπάρχουν πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρία» παραμένει αναπάντητο μετά την αποκάλυψη ότι στα στοιχεία επικοινωνίας δεν υπάρχει ούτε διεύθυνση ούτε τηλέφωνο πέρα από τα στοιχεία του καταχωρητή και από στοιχεία dns, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται e-mail επικοινωνίας με όνομα «Στέργιος Τσιαφούλης».

Το ίδιο όνομα (Στέργιος Τσιαφούλης) συναντά κανείς στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όπου ήταν αναπληρωτής υπουργός ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μέχρι τον Νοέμβριο 2016) όπως και την απόσπασή του στο γραφείου του Χριστόφορου Βερναρδάκη όταν στη συνέχεια έγινε υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βερναρδάκης είναι πολιτικός αναλυτής και το 1993 είχε ιδρύσει την εταιρία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004.

Το βιογραφικό σημείωμα του Στέργιου Τσιαφούλη στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «είναι πληροφορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιστήμη της “Γεωπληροφορικής”. Είναι στέλεχος του Τμήματος Εκτέλεσης Προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και απασχολείται κυρίως σε έργα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και
υπηρεσιών εμπιστοσύνης (e-identity, e-trusted services). Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης (eIDAS committee) και είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του κανονισμού (eIDAS expert group)».

Τα 5 καυτά ερωτήματα
1) Πώς εξηγείται το γεγονός ότι το όνομα και το e-mail του συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Στέργιου Τσιαφούλη, βρίσκεται στην «ηλεκτρονική ταυτότητα» της εταιρίας Common View, που διενήργησε τη δημοσκόπηση για την οποία πανηγύριζε το Μαξίμου;

2) Γιατί επί δύο ημέρες τόσο ο κ. Βερναρδάκης όσο και ο συνεργάτης του δεν απαντούν στα ερωτήματα που θέτει επισήμως ο Ελεύθερος Τύπος;

3) Γιατί αποσύρθηκε από το site στο οποίο δημοσιεύθηκε η επίμαχη δημοσκόπηση;

4) Τηρήθηκαν οι όροι κατάρτισης και δημοσιότητας που θέτει ο νόμος για τις δημοσκοπήσεις;

5) Είναι τελικά ο κ. Τσιαφούλης στέλεχος της Common View και πώς συμβιβάζεται η ιδιότητα αυτή με τη θέση του συμβούλου του υπουργού Επικρατείας;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 22/9/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom