Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Έγκλημα στον Σαρωνικό: Ως τη Βούλα η πετρελαιοκηλίδα – Απίστευτες καταγγελίες για το μοιραίο πλοίο – Τι υποστηρίζει ο πλοιοκτήτης

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει η θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ» και τη διαρροή 2.500 τόνων πετρελαίου.

Αν και αρχικά το πρόβλημα φάνηκε να περιορίζεται σε παραλίες της Σαλαμίνας χθες μεγάλες πετρελαιοκηλίδες και πίσσα εμφανίστηκαν σχεδόν σε όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι και 300 μέτρα από τη Βούλα. Μάλιστα, ο δήμος στήνει φράγμα προστασίας 3 χιλιομέτρων.

Γιάννης Μανιάτης στον realfm για ρύπανση Σαρωνικού: Τεράστια η ολιγωρία της κυβέρνησης

Φάμελλος στον realfm: Το πολύ σε έναν μήνα θα έχει γίνει η απορρύπανση των ακτών
«Για τον Σαρωνικό το βασικό αντικείμενο της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Εμάς μας αφορά το θέμα της περιβαλλοντικής ευθύνης για την παράκτια ρύπανση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον realfm 97,8και την εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.

Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην παράκτια ζώνη της Σαλαμίνας και έχουμε ήδη ζητήσει την κάλυψη της περιβαλλοντικής ζημίας. Ουσιαστικά χρεώσαμε τα πρόστιμα. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι στη διάρκεια της σφράγισης του πλοίου και θα είναι και σήμερα».

«Αυτό που έχω ως δέσμευση και μπορούμε να το ανακοινώσουμε είναι ότι το πολύ σε ένα μήνα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο αποκαθαρισμός και η απορρύπανση των ακτών», σημείωσε ο ίδιος.

Τι ισχυρίστηκε ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου που «μαύρισε» τον Σαρωνικό - Σε ποιους ρίχνει τις ευθύνες

Κουρουμπλής: Έχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες
«Έχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα στον ελληνικό χώρο. Επίσης συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος, ειδικό στις πετρελαιοκηλίδες. Γίνεται μια γιγάντια επιχείρηση. Έχω δώσει εντολή στο Λιμενικό να την επιτηρεί από κοντά. Ακόμη και στον γερανό της απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο πλοίο έχουμε τοποθετήσει άνδρες του Λιμενικού, πρόσθεσε.

Νωρίτερα μιλώντας στον realfm και στον Νίκο Στραβελάκη, ο υπουργός Ναυτιλίαςυποστήριξε ότι «κανείς δεν με είχε ενημερώσει ότι υπάρχει άλλη διαρροή από το δεξαμενόπλοιο» και διαβεβαίωσε οτι δεν υπήρξε καμία αργοπορία στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ στον realfm: Το μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου είχε ρήγματα, πρόχειρα μπαλωμένα

«Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουμε εμείς, στο μηχανοστάσιο υπήρξαν ρήγματα, τα οποία μάλιστα ήταν πρόχειρα μπαλωμένα για να καλυφθούν οι τρύπες», είπε στον realfm 97,8 και τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος.«Την ώρα που υπήρξε η εισδοχή των υδάτων στο μηχανοστάσιο, το πλήρωμα ήταν μόνο δύο από τα έντεκα άτομα, οι εννέα δεν ήταν στο πλοίο, το επισημαίνουμε και αυτό» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος ώστε να διευκρινιστούν οι αιτίες βύθισης του πλοίου».

Σοβαρές καταγγελίες από την ΠΕΝΕΝ
Αγώνας δρόμου για την απορρύπανση
Στο μεταξύ από χθες το απόγευμα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν πλέον οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

Τη δεύτερη μαρίνα Γλυφάδας επισκέφθηκε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Σταμάριος Ράπτης. Εκεί κομμάτια της ρύπανσης έχουν φτάσει στην παράκτια περιοχή, όπου ήδη επιχειρεί στο πλαίσιο της διαδικασίας απορρύπανσης, ένα βυτιοφόρο.

Ο δήμος Γλυφάδας έχει τοποθετήσει κορδέλες κατά μήκος της παραλίας και ενημερώνει με ταμπέλες του δημότες, να μην προσέρχονται προς το παρόν για κολύμβηση για λόγους δημόσιας υγείας και έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία της ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως την μαρίνα Ζέας στο κέντρο του Πειραιά.

Στις παραπάνω περιοχές επιχειρούν για καθαρισμό της ρύπανσης εξειδικευμένα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας με βυτιοφόρα οχήματα.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον 'Αγιο Κοσμά, συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη του λιμενικού και ειδικά αντιρρυπαντικά, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.

Σημειώνεται ακόμη, ότι στο πλαίσιο παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα "EMSA" (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη, ενός δικτύου πλοίων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων (EMSA Network of Oil Spill Response Vessels), ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.

Στο μεταξύ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, φέρνει την επόμενη εβδομάδα την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο, ώστε να ενημερωθεί πλήρως ή ελληνική κοινή γνώμη για την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση.

http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom