Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΕΕΣ ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μετά την εμπλοκή στην υπόθεση της Eldorado Gold και το θρίλερ με την ανάπλαση του Ελληνικού, ο Σπίρτζης ανοίγει μέτωπο και με τη Fraport για τα αεροδρόμια!

Τρίζει κάθε ημέρα και περισσότερο το επενδυτικό «στόρι» που επιχείρησε να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και την αιφνίδια αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης
του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα το Ελληνικό.

Η κυβέρνηση φοβήθηκε νέο φιάσκο μετά την Eldorado Gold, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους αρχαιολόγους να κάνουν πίσω και να πουν το «ναι», έτσι ώστε να προχωρήσει η επένδυση δίχως άλλες καθυστερήσεις.

Ετσι, αργά χθες το βράδυ αποφασίστηκε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο η αναβολή της συνεδρίασης. Το μήνυμα που με τόσο κόπο προσπαθεί να κτίσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός (Μακρόν, ΔΕΘ) ακυρώνεται λίγο λίγο, 24ωρο το 24ωρο.

Τρεις εμβληματικές περιπτώσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολεμήσει όσο τίποτε προεκλογικά, αλλά στην πορεία τις έκλεισε ή τις προώθησε, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, το Ελληνικό και οι Σκουριές, εξακολουθούν να υπενθυμίζουν τη δυσανεξία που έχει το κυβερνητικό κόμμα απέναντι στους ξένους επενδυτές και στην επιχειρηματικότητα. Κάθε ημέρα και ένα νέο επεισόδιο στις τρεις αυτές μεγάλες επενδύσεις ξεθωριάζει την νέα εικόνα του Τσίπρα.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, που ηγείται εδώ και χρόνια των ενεργειών εναντίον της επένδυσης εξόρυξης χρυσού και είναι από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της παράταξης στην περιοχή, έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχτεί να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις.

Ενα 24ωρο μετά το φιάσκο με την Eldorado Gold, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τα έβαλε με τη γερμανική Fraport για τα αεροδρόμια, καλώντας τη «να καταλάβει ότι δεν είναι μια εταιρεία που θα πει στη χώρα τι έργα να κάνει και ποια δεν θα κάνει».

Οσο για το Ελληνικό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσει η κυβέρνηση τις εντυπώσεις ή τουλάχιστον μέρος από το χαμένο έδαφος στο μέτωπο των επενδύσεων. Τις ελπίδες της τώρα εναποθέτει στην εκτός απροόπτου σημερινή συνεδρίαση σήμερα το πρωί για τα δασικά του Ελληνικού από την Επιτροπή Ενστάσεων.

Σημείο τριβής τα έργα στο Μακεδονία

«Ούτε τις τουαλέτες δεν καθαρίζουν στα αεροδρόμια» δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από όπου εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στη Fraport. Ξεχωρίζει από το κατηγορητήριό του ότι «μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής, δεν έχει λειτουργήσει καλύτερα τα αεροδρόμια από ό,τι τα λειτουργούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δεν έχει προχωρήσει στις επενδύσεις που όφειλε, έχουμε προβλήματα ακόμη και με την καθαριότητα στις τουαλέτες, που είναι σε πολλά αεροδρόμια χειρότερη από αυτά που βλέπαμε και υπήρχαν στο παρελθόν».

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν εξεπλάγησαν με το ξέσπασμα Σπίρτζη. Γνωρίζουν ότι η αιτία λέγεται «αεροδρόμιο Μακεδονία». Το πρόβλημα έγκειται στα προγραμματισμένα από το 2006 έργα αναβάθμισης που εκτελεί το Δημόσιο και ο Χρήστος Σπίρτζης επιμένει ότι χρειάζονται, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες τα θεωρούν όχι μόνο περιττά, αλλά και ζημιογόνα για την επιβατική κίνηση.

Τόσο η Fraport όσο και μεγάλοι αερομεταφορείς έχουν αποστείλει επιστολές στον υπουργό ζητώντας να μην προχωρήσουν τα έργα, καθώς θα μειώσουν τις πτήσεις από 12 την ώρα σε 2 την ώρα, και την επιβατική κίνηση κατά 75%. Σε μελέτη μάλιστα που του παρέδωσε η Fraport αναφέρεται ότι η κατάσταση του αεροδιαδρόμου είναι ικανή να εξυπηρετήσει την κίνηση για πάνω από 20 χρόνια.

Το ξέσπασμα Σπίρτζη προκάλεσε την απάντηση των Γερμανών. «Η εταιρεία δεν θέλησε, ούτε θέλει να υποδείξει στην κυβέρνηση τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει, ωστόσο οφείλει να ενημερώνει τα αρμόδια υπουργεία για τα θέματα των 14 αεροδρομίων και να δίνει λύσεις όπου αυτές απαιτούνται», γράφει με νόημα η ανακοίνωση Fraport.

Απαντώντας στην κατηγορία Σπίρτζη ότι κωλυσιεργεί με τις μεγάλες επενδύσεις, αναφέρει ότι όπως γνωρίζει καλά η κυβέρνηση, τα μεγάλα έργα ύψους 400 εκατ. ευρώ, έχει συμφωνηθεί βάσει σύμβασης να αρχίσουν το φθινόπωρο του 2017, όχι νωρίτερα, διαφορετικά θα μειωνόταν η δυναμικότητα των αεροδιαδρόμων, πλήττοντας τον τουρισμό. Εως σήμερα συνεχίζει η εταιρεία, έχει πραγματοποιήσει 5.433 εργασίες (μπαλώματα αεροδιαδρόμων, κ.λπ.), απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία τους.

Στον αέρα το πρώην αεροδρόμιο

Δεν περνάει το Ελληνικό. Η εκτάκτως προγραμματισμένη για σήμερα επαναληπτική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό αναβλήθηκε χθες έπειτα από απόφαση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Κρίθηκε ότι η συνεδρίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε φιάσκο, καθώς οι αρχαιολόγοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να μην επιτρέψουν να γίνει η επένδυση.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να «γυρίσει» το εις βάρος της επενδυτικό κλίμα. Αυτός είναι και ο λόγος που παρ' ότι η συνεδρίαση είχε αρχικά ορισθεί για την επόμενη εβδομάδα, ζητήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να την επισπεύσει, προκειμένου η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο θέμα της Eldorado Gold.

Της αναβολής προηγήθηκε χθες επιστολή από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προς την Κονιόρδου, με κοινοποίηση στη γ.γ. ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη και σε όλα τα μέλη του ΚΑΣ, ζητώντας άμεση κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό.

Προειδοποιούσαν μάλιστα την υπουργό ότι διαφορετικά θα στραφούν εναντίον της νομικά για παράβαση καθήκοντος. Είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται η απόφαση για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελληνικού.

Η προηγούμενη συνεδρίαση - θρίλερ είχε διακοπεί στις 2 τα ξημερώματα, κατόπιν τηλεφωνήματος άνωθεν, και ενώ η κήρυξη του 50% της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου κρεμόταν από μια κλωστή. Νωρίτερα σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή Ενστάσεων για να αποφανθεί σχετικά με την ένσταση της Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά να κηρύξει δασικά 37 στρέμματα της έκτασης.

Αποστάσεις Σταθάκη από τους σκληρούς

Παρά την επίθεση που, όπως και άλλοι υπουργοί, εξαπέλυσε και αυτός κατά της Eldorado Gold, ο Γιώργος Σταθάκης φάνηκε να κρατά αποστάσεις από άλλους υπουργούς, και ειδικά όσους έχουν χτίσει καριέρες πάνω στο αφήγημα ότι η εξόρυξη χρυσού δηλητηριάζει το περιβάλλον.

Αν και χαρακτήρισε εκβιαστική την κίνηση των Καναδών, εντούτοις ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας χορηγείται η άδεια για την Ολυμπιάδα και αρχίζει η διαιτησία για τις Σκουριές, ενώ κράτησε αποστάσεις από όλους όσοι φωνάζουν για περιβαλλοντική καταστροφή. «Είναι απολύτως σεβαστές οι περιβαλλοντικές ανησυχίες για την επένδυση, αλλά η βελτίωση της τεχνολογίας και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας, εφόσον τηρηθούν, διασφαλίζουν την προφύλαξη του περιβάλλοντος.

Είναι τεχνικές οι μεγάλες μας διαφορές» είπε στην ΕΡΤ ο Σταθάκης, και αφορούν τη δέσμευση της εταιρείας να κατασκευάσει εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ελλάδα. Εξήγησε ότι οι τεχνικές μέθοδοι που προτείνει η Eldorado Gold έχουν απορριφθεί, και η κυβέρνηση επιμένει στη λύση της διαιτησίας, άποψη με την οποία οι Καναδοί διαφωνούν, καθώς θεωρούν ότι η ιστορία αυτή θα πάρει μήνες. Στην πράξη, η κυβέρνηση έχει κολλήσει με τη διαιτησία, καθώς δεν θέλει να λερώσει η ίδια τα χέρια της, αφού την απόφαση θα την πάρει ένα ανεξάρτητο όργανο και όχι η ίδια.

ΤΑ ΝΕΑ 13/9/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom