Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Εμπόριο ελπίδας με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στη ΔΕΘ

Αφθονες υποσχέσεις με ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης μοίρασε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός

Μια παρουσία που έδειχνε απονευρωμένη, με διάθεση απολογισμού που ταιριάζει σε προεκλογική περίοδο και λόγια μετρημένα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών και της τρίτης αξιολόγησης.

Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Το καλάθι ήταν άδειο, αλλά το «εμπόριο ελπίδας» με τις αναφορές για φοροελαφρύνσεις («διορθώσεις») το 2019, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι επιδόσεις της οικονομίας, καθώς και οι υποσχέσεις για «κοινωνικό μέρισμα» στο τέλος και αυτής της χρονιάς έδιναν τελικά τον τόνο και τη «γραμμή» σε υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που μετακινήθηκαν μαζικά στη Θεσσαλονίκη.

Πολύ λιγότερο, ωστόσο, είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθούν από τα ίδια στελέχη οι αναφορές του Πρωθυπουργού στον φόρο ακινήτων, καθώς απέκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο κατάργησης του ΕΝΦΙΑ. Η μετάλλαξη για τον ΕΝΦΙΑ ήταν πλήρης. Από «φόρος-λαιμητόμος» και φόρος που «δεν διορθώνεται, καταργείται», χθες ο ΕΝΦΙΑ χαρακτηρίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως ένας φόρος «ο οποίος δεν είναι ο πιο άδικος».

Ενέσεις αισιοδοξίας επιχείρησε να κάνει και με τα λεγόμενα αντίμετρα με τα οποία επιδιώκει η κυβέρνηση να ισοσκελίσει τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη υποδείξει τη χρονική μετάθεση εφαρμογής των αντίμετρων για το 2023.

Σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως τα αντίμετρα όχι μόνο θα εφαρμοστούν από το 2019, αλλά θα είναι και πολλαπλάσια σε σχέση με τα ψηφισμένα μέτρα.

«Θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί, που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% το 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις» υποστήριξε.

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ... Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τις «αυταπάτες» της πρώτης περιόδου, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιστρέψει ανεπιτυχώς το ερώτημα, αφού στην ουσία απέφυγε να απαντήσει, περιοριζόμενος μόνο να πει πως δεν δικαιούται κάποιος να τον κατηγορήσει πως δεν έδωσε μάχη κατά της λιτότητας.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως το δημοψήφισμα του 2015 ήταν αυτό που προκάλεσε ρωγμές στην Ευρώπη και τελικά ωφέλησε την Ελλάδα, έστω κι αν οδήγησε σε ένα τρίτο Μνημόνιο.

Σε συνέχεια αυτού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει νέο δημοψήφισμα με περιεχόμενο τη συνταγματική αναθεώρηση. Μολονότι σχολίασε αρχικά πως δεν γνωρίζει κάτι για το ζήτημα - αν και έχει δεχθεί ήδη εισηγήσεις από συνταγματολόγους και έχει γίνει κοινωνός της αντίθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας -, ο Πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών και την έκφραση του λαού σε κρίσιμα ερωτήματα».

Καλώντας επίσης το ΔΝΤ να αποφασίσει έως το τέλος του έτους εάν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, συνέδεσε έτσι την «προειδοποίηση» αυτή με τον στόχο για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αφού σ' αυτή βασίζεται και το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, οι λέξεις-κλειδιά που θα ακουστούν το επόμενο διάστημα από τα πρωθυπουργικά και κυβερνητικά χείλη είναι η «δίκαιη ανάπτυξη», οι ξένες επενδύσεις, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη της νεολαίας.

Ενα μεγάλο κεφάλαιο αφιέρωσε στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ιδίου προσωπικά με την Κεντροαριστερά. Αφού υποστήριξε πως το περιβόητο άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου «ενόχλησε πολλούς», εξήγησε το σκεπτικό του.

Κατά τον ίδιο, η απλή αναλογική απαιτεί συγκλίσεις και δημιουργεί νέο πολιτικό τοπίο, στο οποίο έχει θέση μόνο το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Μάλιστα, μίλησε ανοιχτά για πρώτη φορά για «φιλευρωπαϊκό» ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά σημείωσε πως εάν η ηγεσία της Κεντροαριστεράς δεν επιλέξει στρατόπεδο, «θα το κάνει ο κόσμος της».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο και την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο Πρωθυπουργός κάλυψε ξανά τον συγκυβερνήτη του, σημειώνοντας πως εκφράζει τη λεγόμενη «πατριωτική Κεντροδεξιά», και απέρριψε την κατηγορία ότι είναι ακραίος.

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, εκτίμησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική του σύντομα θα ανοίξει εσωτερικά μέτωπα, τα οποία δεν θα μπορέσει να αποφύγει, ενώ έκανε ξανά λόγο για «ακροδεξιούς κύκλους» κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ - φωτογραφίζοντας τους Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.

ΤΑ ΝΕΑ 11/9/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom