Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Κουράσατε, κ. Κουρουμπλή. Πολύ


της Ελενας Ακρίτα

«Θεούς και δαίμονες έχουμε επιστρατεύσει για τη ρύπανση του Σαρωνικού» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αυτά είναι. Διότι, τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί δραστικά μια πετρελαιοκηλίδα που σέβεται τον εαυτό της;
Πρώτον θεούς.
Δεύτερον δαίμονες.

Αν χρειαστεί, θα επιστρατεύσει κι άλλα δραστικά αντιρρυπαντικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας: καντηλάκια, θυμιατά, εικονίτσες, τίμιο ξύλο.

Επιπροσθέτως, στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης εντάσσονται και άλλα ριζικά μέτρα, όπως ο αγιασμός των υδάτων. Ψάλλουν ιερείς, σταυροκοπιούνται πολιτικοί, κλαίει το παιδάκι, πετάει ο πρωθυπουργός στη θάλασσα περιστέρι ολόλευκο και σ' το κάνει η πετρελαιοκηλίδα κατίμαυρο, εκείνο το noir de charbon το μούρλια.

Μαζί με θεούς, δαίμονες, ευχολόγια, η Παναγιά μαζί σας, ρύπος είναι, θα περάσει, ο ρύπος έμπαινε στη θάλασσα, ο Θεός είναι μεγάλος, μέχρι να παντρευτείς θα γιάνει - μαζί με όλα αυτά, λοιπόν, τα μέγιστα θα συνδράμουν και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας.

Τα οποία λείψανα τότε, την τελευταία στιγμή, δεν τα προσκύνησε ο κ. Κουρουμπλής (ίσως διαπίστωσε πως η συγκεκριμένη ευλαβική κατάνυξη δεν θα έγραφε καλά στον φακό). Ομως δεν τα άφησε παραπονεμένα - τα λείψανα πάντα: τα συνόδευσε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας για να θεραπεύσουν τους ασθενείς.

Προχτές πάλι είχαμε άλλα. Ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Τι όχι; Το θέμα «παραίτηση» το τοποθέτησε ευρύτερα, πιο φιλοσοφικά ένα πράμα, πιο όλα είναι ατμός Θρασύβουλας;

Ε, ναι. Ηταν virtual η παραίτηση, ρε παιδί μου. Γι' αυτό ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός κι όχι ο βασιλιάς κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση. Σωστός. Σωστός κι επίκαιρος. Αλλωστε, μοναρχία έχουμε το 2017, να μη μιλήσει το Παλάτι με το Μαξίμου να συνεννοηθούν τα δυο κτίρια;

Ο υπουργός τα της παραίτησης τα πήρε πίσω. Λογοπαίγνιο ήταν, ρε παιδί μου. Που όμως μετά δεν ήταν λογοπαίγνιο. Δηλαδή ήταν λογοπαίγνιο, αλλά δεν το είπε ο Κουρουμπλής. Το είπε συνεργάτης του Κουρουμπλή. Λέει τώρα ο Κουρουμπλής.Γελάσαμε πάλι σήμερα, σε καλό να μας βγει ο ρύπος.

Τον άκουσα στη συνέντευξη Τύπου - αλήθεια, εσείς στην ΕΡΤ1 γιατί κόψατε τη μετάδοση ΠΡΙΝ αρχίσουν τις ερωτήσεις οι συνάδελφοι; Μόνο τα υπουργικά φιρμάνια μεταδώσατε - γιατί άραγε;

Και που λες, έλεγε ο Κουρουμπλής ότι αυτός και η οικογένειά του ανέκαθεν ήταν υπέρ του να αποφασίζει ο πρωθυπουργός κι όχι ο βασιλεύς. Κι έφερε παράδειγμα την κόντρα Γεωργίου Παπανδρέου με τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο, το καλοκαίρι του '65. Μια κόντρα που, δύο χρόνια αργότερα, οδήγησε τη χώρα μας στην 7χρονη δικτατορία.

Ο υπουργός ήταν τότε 15 χρονών. Κι όμως (αφήνει να εννοηθεί ότι) ύψωσε το ανάστημά του κι έδωσε μάχες για τη δημοκρατία.

Φαιδρότητες. Τραβηγμένες απ' τα μαλλιά για να κουκουλωθεί η ατάκα της παραίτησης. Πες εκεί χάμω «είπα, ξείπα, χέζω την παρόλα μου» να τελειώνουμε.

Θα μου πεις, αφού τον παίρνει, γιατί να μην τα κάνει; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως εκπροσωπεί επάξια την αριστερή ιδεολογία ένας που συνοδεύει λείψανα, ποιοι είμαστε εμείς που θα το κρίνουμε;

Εν κατακλείδι, κουράσατε, κύριε Κουρουμπλή. Κουράσατε πολύ. Κι επειδή... κουραστήκατε κι εσείς με πετρελαιοκηλίδες, ρύπους και μολύνσεις, κοιτάξτε και λίγο τον εαυτό σας. Πάρτε μια ανάσα, κάντε και καμιά βουτιά στις παραλίες του Αργοσαρωνικού. Ειδικά τώρα που η θάλασσα είναι λάδι. Λάδι απ' το πετρέλαιο του πλοίου «Αγιά Ζώνη», βοήθειά μας.

Βοήθειά μας και βοήθεια. Γιατί κάποτε ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα. Τώρα μπαίνει ο ρύπος. Κι αυτό, πιστέψτε με, υπουργέ, μόνο λογοπαίγνιο δεν είναι.

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 16-17/9/17

* το σκίτσο είναι της Εφης Ξένου από το ίδιο φύλλο των ΝΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom