Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ

Εκαναν φτερά οι καταθέσεις 951.114 φορολογουμένων

Τα capital controls κάνουν τη μισή δουλειά. Φροντίζουν οι όποιες αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων να μένουν εγκλωβισμένες στο τραπεζικό σύστημα, με το ακατάσχετο όριο καθηλωμένο στα 1.250 ευρώ.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η αδυναμία του Πρωθυπουργού να τηρήσει τον λόγο του περί δημιουργίας ακατάσχετου λογαριασμού, έπειτα από απαίτηση των δανειστών, έρχεται να συμπληρώσει το παζλ.

Εισπράξεις μέσω POS μπαίνουν στην τράπεζα και από εκεί εξαφανίζονται. Είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες έχουν πέσει βουνό στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν αφήνουν ανάσα ρευστότητας σε κανένα. Φόροι μένουν απλήρωτοι και ο εισπρακτικός μηχανισμός αναλαμβάνει με το ζόρι να φέρει τα λεφτά στο ταμείο του Δημοσίου.

Τον Ιούνιο, 951.114 φορολογούμενοι είχαν κλειδώσει στον στόχο των κατασχέσεων και η Εφορία είχε τρυπώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Εξι μήνες νωρίτερα, τα «θύματα» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ήταν εκατό χιλιάδες λιγότερα.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αυτά που δείχνουν ότι για πρώτη φορά τον Ιούνιο το ποσοστό των οφειλετών που βρίσκονταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφτασε το 59,14% του συνόλου των φορολογουμένων στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα όπως κατασχέσεις ή δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Το ποσοστό αυτό ήταν περίπου δέκα μονάδες χαμηλότερο στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά το γκάζι στις κατασχέσεις έχει αποδώσει καρπούς.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να βάλει στο ταμείο εισπράξεις πάνω από 2,3 δισ. ευρώ παλαιών και φρέσκων ληξιπρόθεσμων χρεών και πλέον εκδίδονται περισσότερα από 5.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια την ημέρα.

ΜΙΣΟ ΑΕΠ. Φόροι μένουν απλήρωτοι με ρυθμό 700-800 εκατ. ευρώ τον μήνα, αλλά ο εισπρακτικός μηχανισμός τρυπώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς και σαρώνει ό,τι βρεθεί.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Ιούνιο έξι στους δέκα φορολογουμένους είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Από τις αρχές του έτους, αριθμητικά το πλήθος τους μειώνεται μήνα με τον μήνα. Τον Ιανουάριο, 4.173.206 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη. Τον Ιούνιο καταγράφεται μείωση κατά 367.783, με τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να περιορίζονται σε 3.805.423.

Θα μπορούσε κανείς να αναζητήσει την εξήγηση της μείωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη σε αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης. Η πορεία των φρέσκων ληξιπρόθεσμων χρεών όμως δείχνει προς άλλη κατεύθυνση.

Μόνο τον Ιούνιο έμειναν απλήρωτοι φόροι 692 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο τρεις στους δέκα φορολογουμένους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, προσθέτοντας επιπλέον 340 εκατ. ευρώ στον κουβά των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα 4,2 δισ. ευρώ (5,475 δισ. ευρώ τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα συνολικά προς το Δημόσιο).

Αν προστεθούν και τα 90,168 δισ. ευρώ συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών έως το τέλος του περασμένου έτους, ο ανοιχτός λογαριασμός για φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Εφορία ξεπερνά το μισό ΑΕΠ.

ΚΥΝΗΓΗΤΟ. Παράλληλα με το ασφυκτικό πρέσινγκ για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, ο ελεγκτικός μηχανισμός συνεχίζει ακάθεκτος το κυνηγητό για την έκδοση αποδείξεων. Μετά τα μπαρ, τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τις καντίνες, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων άρχισαν να οργώνουν και τις θάλασσες.

Κλιμάκια ελεγκτών μπαίνουν σε τουριστικά σκάφη προκειμένου να εξακριβώσουν αν τα ναυλοσύμφωνα είναι πραγματικά και τα πρώτα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις περί εκτεταμένης φοροδιαφυγής και στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ακολουθώντας τις εντολές του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, κλιμάκιο ελεγκτών εντόπισε τους πρώτους παραβάτες στη Σαντορίνη.

Σε σκάφος που πραγματοποιούσε τη διαδρομή Βλυχάδα - Ηφαίστειο, στο ναυλοσύμφωνο είχε γραφεί το ποσό των 200 ευρώ ως συνολική είσπραξη για μια περιήγηση, αλλά από επιτόπιο έλεγχο στο λιμάνι της Βλυχάδας διαπιστώθηκε ότι είχαν εισπραχθεί 1.500 ευρώ.

Το ίδιο κλιμάκιο έκανε στη συνέχεια πέντε ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή και εντοπίστηκαν πέντε τουριστικά σκάφη οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν εισπράξει από 1.500 ώς 2.500 ευρώ ανά διαδρομή.

Σε τρία από αυτά τα ναυλοσύμφωνα αφορούσαν πολύ μικρότερα ποσά, στα υπόλοιπα δύο δεν είχε δηλωθεί ούτε ένα ευρώ. Στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των σκαφών επιβλήθηκε, εκτός από το πρόστιμο, και αναστολή της λειτουργίας τους για 48 ώρες.

Παράλληλα, τα κλασικά λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας συνεχίζονται. Τις τελευταίες ημέρες μπήκε 48ωρο λουκέτο στην πιο γνωστή ψαροταβέρνα της Ιου (στον Μυλοπότα), σε κατάστημα με τουριστικά είδη στη Σύρο, σε εστιατόριο στην Περίσσα της Σαντορίνης, σε δύο εστιατόρια στην Πάρο, σε λούνα παρκ στην Καλαμαριά, σε καφέ - μπαρ στη Νικήτη Χαλκιδικής, σε εστιατόριο στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας και σε δύο beach bars στη Νέα Πέραμο Χαλκιδικής.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom