Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

500 εκ. ευρώ από ραβασάκια εκκαθαριστικών και ΕΝΦΙΑ θα πληρωθούν μέσω πιστωτικών

Ιούλιο και Σεπτέμβριο οι τράπεζες έχουν την τιμητική τους. Οχι για δάνεια διακοπών ή φοιτητικά, όπως τα χρόνια πριν από την κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι
συνωστίζονται στα γκισέ προκειμένου να σπάσουν τις οφειλές τους σε έως δώδεκα άτοκες δόσεις, με χρέωση της πιστωτικής τους κάρτας προκειμένου να διαχειριστούν το βουνό των φόρων που έχει πέσει στις πλάτες τους.

Τον Ιούλιο πληρώνεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τον Σεπτέμβριο αρχίζει να τρέχει ο μηνιαίος εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ. Αγανακτισμένοι, συνεπείς φορολογούμενοι στρέφονται στις τράπεζες για διευκολύνσεις.

Μόνο τον περασμένο Ιούλιο περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι ρύθμισαν 170 εκατ. ευρώ φόρους εισοδήματος σε δόσεις και όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, «καταγράφεται αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο». Τον Αύγουστο αναμένεται ηρεμία, ενώ τον Σεπτέμβριο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης της φορολογίας εισοδήματος, ο συνωστισμός στις τράπεζες θα έχει και πάλι την τιμητική του.

Φέτος, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ χρέωσης πιστωτικών καρτών προκειμένου να πληρωθεί φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έως τα τέλη του έτους. Αν γίνει προβολή των ρυθμίσεων του Ιουλίου σε ετήσια βάση, τότε το συνολικό φοροφέσι στις κάρτες αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Ανοδος στις ρυθμίσεις. Τα στοιχεία δείχνουν διαρκή ανοδική κίνηση των ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών μέσω πιστωτικών καρτών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το 2015 οι συνολικές οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ οι οποίες έσπασαν σε δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών ανέρχονταν σε 380 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι το ποσό αυτό εκτιμάται πως ανέβηκε σε 450 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισ., χωρίς να υπολογίζονται οι χρεώσεις των καρτών για την εξόφληση τελών κυκλοφορίας.

Αντίστοιχα, βεβαίως, αυξήθηκαν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2015, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους ήταν 9.545 ευρώ, πέρυσι υποχώρησε σε έως και 8.636 ευρώ και τα επόμενα χρόνια (στο καλύτερο σενάριο το 2020, αν όχι νωρίτερα) οδεύει ολοταχώς προς τα 5.700 ευρώ. Παράλληλα, οι έμμεσοι φόροι πήραν φωτιά και τα εισοδήματα συνέχισαν την κατιούσα επιτείνοντας την απόγνωση των νοικοκυριών.

Συνεπείς. Το 98% των φορολογουμένων που κάνουν χρήση των καρτών τους για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους στην Εφορία, επιλέγει δόσεις και μόνο 2% χρησιμοποιεί το πλαστικό χρήμα για να ξοφλήσει μια κι έξω τη δόση.

Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι χρησιμοποιούν την κάρτα για τη σταδιακή εξόφληση των φορολογικών οφειλών τους καταβάλλουν στην ώρα του το χρέος προς την τράπεζα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, χωρίς να συμβάλλουν στη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Καθυστέρηση στην εξόφληση της δόσης προς την τράπεζα συνεπάγεται επιτόκιο έως και 18%, ενώ η πληρωμή της δόσης στην ώρα της έχει μηδενική επιβάρυνση.

Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών μέσω πιστωτικής κάρτας άλλωστε είναι ευκολότερη σε σχέση με την επιλογή της πάγιας ρύθμισης των δώδεκα μηνιαίων δόσεων προς την Εφορία. Προκειμένου ο φορολογούμενος να ρυθμίσει τα χρέη του στην Εφορία ηλεκτρονικά με την πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων, θα πρέπει να περιμένει να γίνει ληξιπρόθεσμη η οφειλή του έστω και για μία ημέρα. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν έχει γίνει ακόμα ληξιπρόθεσμη η οφειλή, θα πρέπει να σταθεί στο γκισέ της Εφορίας και να προχωρήσει στη ρύθμιση χειρόγραφα.

Επιπλέον, η πάγια ρύθμιση της Εφορίας συνοδεύεται από επιτόκιο 8,76% και σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%, ενώ αν καθυστερήσει η πληρωμή δύο δόσεων χάνεται η ρύθμιση.

Απώλεια της ρύθμισης στην Εφορία ενεργοποιεί αυτόματα τον κίνδυνο κατασχέσεων από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ.

Τα προγράμματα. Στο σύνολό τους οι τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων μέσω άτοκων δόσεων που φτάνουν έως και τις 12 μηνιαίες, ενώ ορισμένες από αυτές παρέχουν άτοκη περίοδο χάριτος έως και 50 ημέρες, ανάλογα με το πότε εκδίδεται ο λογαριασμός, ή και πόντους προγραμμάτων επιβράβευσης.

Προϋπόθεση για το σπάσιμο της οφειλής σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είναι το όριο της κάρτας να καλύπτει το ύψος του φόρου. Με τη χρήση της πιστωτικής, η επιβάρυνση μπορεί να σπάει σε δώδεκα μήνες, από την άλλη πλευρά, όμως, η αγωνία της κάλυψης των υποχρεώσεων γίνεται αέναη. Μέχρι να ολοκληρωθεί η πληρωμή των περυσινών φόρων αρχίζει η εξόφληση των υποχρεώσεων της επόμενης χρονιάς.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom