Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Απειλές Τραμπ κατά Β. Κορέας: Πρωτοφανή «φωτιά και μανία» θα αντιμετωπίσουν εάν συνεχίσουν να απειλούν τις ΗΠΑ

Κλιμακώνει τις απειλές η Βόρεια Κορέα

Προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και μανία που ο κόσμος δεν έχει δει ξανά», εάν συνεχίσει να εκτοξεύει απειλές κατά των ΗΠΑ.

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην απειλήσει ξανά τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από το Εθνικό Κλαμπ Γκολφ Τραμπ στο Μπέντμιστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ έχει καταφέρει να ολοκληρώσει, σύμφωνα με τα απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τη σμίκρυνση πυρηνικών κεφαλών που θα επιτρέπει την εφαρμογή τους στους διηπειρωτικούς πυραύλους που ήδη μπορούν και εκτοξεύουν οι Βορειοκορεάτες.

Κλιμακώνει τις απειλές η Βόρεια Κορέα


ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Απορρίπτει την πρόταση διαλόγου η Βόρεια Κορέα, ενώ σύμφωνα με το Reuters, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρι Γιονγκ Χο, ανέφερε ότι είναι έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ ένα «σκληρό μάθημα» με την πυρηνική της δύναμη εάν υπάρξουν στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Β. Κορέα δεν πρόκειται να βάλει το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο υπουργός χαρακτηρίζει τις νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ «κατασκευασμένες» και προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «απαντήσεις».

Το περασμένο Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη απόφασή του επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας με ψήφους 15-0. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, η απόφαση στέλνει ένα δυνατό μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ δίνοντάς της παράλληλα τη δυνατότητα να επιλέξει τη συνεργασία.

Από την πλευρά της, πάντως, η Β. Κορέα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της KCNA, απέρριψε τις κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη κυριαρχία της, ενώ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις «σωστές ενέργειες». «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι το έδαφός τους είναι ασφαλές από την άλλη πλευρά του ωκεανού», ανέφερε χαρακτηριστικά το KCNA.

Το σχέδιο των κυρώσεων


Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, δήλωσε στο περιθώριο της ASEAN πως η Κίνα θα εφαρμόσει αναμφίβολα, «στο 100%», τις νέες κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε σχέδιο κυρώσεων έναντι της Β. Κορέας με στόχο τη μείωση κατά το 1/3 των εσόδων των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ετησίως η Πιονγιάνγκ από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί. Το σχέδιο των κυρώσεων καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και θέτει απαγορεύσεις στις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλευμάτων, μολύβδου, μεταλλευμάτων μολύβδου και θαλασσίων ειδών διατροφής.

Η ίδια απόφαση απαγορεύει την αύξηση του αριθμού των Βορειοκορεατών που δουλεύουν στο εξωτερικό, τη συγκρότηση νέων εταιρικών κοινοπραξιών με τη συμμετοχή της Β. Κορέας, καθώς και τη ροή χρηματοδοτήσεων προς τις εταιρικές κοινοπραξίες που ήδη λειτουργούν.

Κάλεσμα Τραμπ για σκληρή και αποφασιστική στάση έναντι της Β. Κορέας


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτησε σήμερα άλλες χώρες για το γεγονός ότι επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, μερικές ημέρες αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ για δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο.
«Έπειτα από πολλά χρόνια αποτυχίας, χώρες δραστηριοποιούνται από κοινού για να αντιμετωπίσουν επιτέλους τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη Βόρεια Κορέα. Πρέπει να είμαστε σκληροί και αποφασιστικοί!» έγραψε ο Τραμπ σε σχόλιό του στο Twitter. 

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να κατανοήσει τι αναμένει η διεθνής κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: