Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

SOS εκπέμπει η μεταλλευτική βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ


Αποκαλυπτική της χρόνιας κακοδιαχείρισης της ΛΑΡΚΟ, επί σειρά διοικήσεων, των πελατειακών σχέσεων και της αδυναμίας εκπόνησης και στήριξης ενός βιώσιμου επενδυτικού σχεδίου ήταν η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που προκλήθηκε έπειτα από αίτημα βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αφορμή για τη συζήτηση το νέο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία νικελίου, το οποίο περιέγραψε με δραματικούς τόνους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανθιμος Ξενίδης.

«Η διοίκηση της εταιρείας είναι σε μια δύσκολη κατάσταση, πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Δουλεύουμε, παράγουμε και πουλάμε κάτω του κόστους. Αυτό μπορείς να το κάνεις αλλά για λίγο χρονικό διάστημα, εμάς διήρκεσε πολύ. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις», είπε. Οι αποφάσεις ωστόσο που όλοι συμμερίζονται ότι πρέπει να ληφθούν, προεξάρχοντος του εποπτεύοντος υπουργού Γιώργου Σταθάκη, δεν είναι καθόλου εύκολες.

Κομβικό σημείο, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο κ. Σταθάκης, είναι το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ, των οποίων η Κομισιόν ζητά την επιστροφή. Ενα δεύτερο θέμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι το ιδιοκτησιακό. Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, που ξεκινάει από τα δικαιώματα της παλαιάς και νέας ΛΑΡΚΟ και επεκτείνεται μέχρι το εάν τα εργοστάσια ανήκουν στην εταιρεία ή στο Δημόσιο.

Ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και κρατικές ενισχύσεις δεν επιτρέπουν στη Λάρκο πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε σε επενδύσεις χαμηλού κόστους που θα βελτίωναν τη λειτουργική της κερδοφορία.

Ακόμη όμως και το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, που ρυθμίστηκε με την υπογραφή προσφάτως σύμβασης με τη ΔΕΗ διασφαλίζοντας για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ τη χαμηλή τιμή των 37,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παλαιά χρέη των 243 εκατ. ευρώ, για την εταιρεία παραμένει πρόβλημα αφού δυσκολεύεται να αποπληρώσει.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, πάντως, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι η Λάρκο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ, ως μέτοχος του 11,5% της εταιρείας, θα στηρίξει με το ποσό που τις αντιστοιχεί ένα μπίζνες πλαν εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Ο κ. Σταθάκης τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς της Λάρκο στο υπερταμείο, καθώς και της εκπόνησης από τον Σεπτέμβριο ενός βραχυπρόθεσμου πλάνου για την αντιμεπώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητας της εταιρείας.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom