Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

O Τραμπ και ο Κιμ παίζουν... πολεμικά παιχνίδια!


Η Πιονγκγιάνγκ ανακοινώνει ότι διεξήγαγε δοκιμή ενός νέου ICBM που μπορεί να φέρει μια "μεγάλη πυρηνική κεφαλή". Επιβεβαιώνει την εμβέλεια η αμερικανική πλευρά. Επίδειξη δύναμης ως απάντηση από ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα στα ανοικτά της ασιατικής χώρας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Επρόκειτο προφανώς για μια επίδειξη δύναμης μετά τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Η δυνατότητα να πλήττονται στόχοι σε μεγάλο στρατηγικό βάθος δίνει τη δυνατότητα στη συμμαχία της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «να προσβάλλουν το πλήρες φάσμα» στόχων που είναι κρίσιμο να εξουδετερώνονται έγκαιρα, «υπό όλες τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι στα γυμνάσια δοκιμάστηκαν το Army Tactical Missile System (ATACMS) και ο πύραυλος Hyunmoo II της Νότιας Κορέας.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), ενώ ειδικοί προειδοποίησαν ότι η αμερικανική Πολιτεία της Αλάσκας θα βρεθεί εντός της εμβέλειας των πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Η ίδια η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε σήμερα Τετάρτη ότι διεξήγαγε χθες Τρίτη μια δοκιμή ενός νέου, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή» και πρόσθεσε ότι επαληθεύτηκε η επιτυχής επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα.

Ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM στο οπλοστάσιο του Κιμ
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η επιτυχής δοκιμή ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την εγκατάλειψη αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Εν συνεχεία, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε δοκιμή ICBM, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, "εξέλιξη που αποτελεί μείζον ορόσημο για το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ".
Αρχικά, ο Αμερικανός στρατός είχε εκτιμήσει ότι ο πύραυλος αυτός είχε μέσο βεληνεκές.

Ωστόσο δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι έπειτα από εξέταση των δεδομένων, το Πεντάγωνο γνωμοδότησε στο ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο δύο σταδίων. Η επιβεβαίωση για ICBM ήρθε και από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η δοκιμή ενός ICBM συνιστά μια νέα κλιμάκωση της (βορειοκορεάτικης) απειλής για τις ΗΠΑ, για τους συμμάχους και εταίρους μας, για την περιοχή και για τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ «δεν θα αποδεχθούν ποτέ η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ είναι «ένα επικίνδυνο καθεστώς» και οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να ληφθούν «πιο αυστηρά μέτρα» κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συγκλήθηκε κατεπειγόντως και αναμένεται να συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών για το ζήτημα περί τις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η απόκτηση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου σηματοδοτεί μια καμπή για τη Βόρεια Κορέα και ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδια των ΗΠΑ, που έχουν καταστήσει σαφές ότι εναντιώνονται στους στρατιωτικούς στόχους της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο σχετικά με την προοπτική της απόκτησης ICBM από τη Βόρεια Κορέα ότι αυτό «δεν θα συμβεί».

Στην ίδια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε χώρα φιλοξενεί βορειοκορεάτες εργαζόμενους, ή παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ, ή αθετεί τις κυρώσεις του ΟΗΕ «υποθάλπει και συνεργεί με ένα επικίνδυνο καθεστώς».

«Όλες οι χώρες πρέπει να δείξουν δημόσια στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καταδικάζει ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε από τη δική του μεριά, με έντονο τρόπο την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο Γκουτέρες σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας «πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις διεθνείς τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί επειγόντως σήμερα για να συζητήσει σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ στην Κίνα, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στις διαφορές απόψεων του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον όσον αφορά τον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Γκουτέρες επέμεινε ότι έχει «σημασία να διατηρηθεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση».

Η Κίνα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα ώστε η Πιονγκγιάνγκ να πειστεί να απεμπολήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κυβέρνησή του πρέπει πριν απ' όλα να διακόψουν πλήρως τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Η Γερμανία κατά της Βορείου Κορέας

Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να διακόψει αμέσως και πλήρως όλες τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, τόνισε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα πάψει να καλεί τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να συμμορφωθεί προς τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό συμπεριλαμβάνει τον πλήρη και άμεσο τερματισμό των δοκιμών πυρηνικών όπλων και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και προγραμμάτων που συνδέονται με αυτές», ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι με δεδομένο τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, εγείρεται μια «ποιοτικά διαφορετική απειλή για τη (διεθνή) ειρήνη και σταθερότητα από τη Βόρεια Κορέα».

«Η Γερμανία, μαζί με τους εταίρους της, θα επιμείνει οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια. Η Βόρεια Κορέα πρέπει αμέσως να στραφεί στη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ.

Η Ν. Κορέα θεωρεί πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε πάντως ότι θεωρεί πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε μια νέα - την έκτη κατά σειρά - πυρηνική δοκιμή, μετά την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου την οποία διεξήγαγε χθες Τρίτη.

«Ο στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, επομένως θεωρώ ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Χαν Μιν-γκου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, ερωτηθείς από ένα μέλος του εάν πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σύντομα σε μια νέα πυρηνική δοκιμή.

«Γνωρίζουμε ότι είναι πάντα έτοιμοι να διεξαγάγουν πυρηνικές δοκιμές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανιχνεύσει ασυνήθιστες ενδείξεις», πρόσθεσε ο Χαν.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή ενός νέου, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς θα μπορούσε να πλήξει εδάφη των ΗΠΑ.
Πληροφορίες: ΑΜΠΕ
Φωτογραφίες: Associated Press
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom