Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης άναψε, αλλά το βαρύ πολιτικό κλίμα και τα σενάρια ανασχηματισμού δεν αφήνουν το Μαξίμου να αναπνεύσει

Τα δύσκολα πέρασαν, τα πιο δύσκολα έρχονται. Η κυβέρνηση πήρε χθες την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ.
ευρώ και θα περίμενε κανείς ότι θα έβγαινε στο ξέφωτο μετά τη δοκιμασία της δεύτερης αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την υπόθεση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και οι φτωχές επιδόσεις συγκεκριμένων υπουργών που βρίσκονται στο κάδρο της κριτικής των δανειστών συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και απορροφούν μεγάλο όγκο από το οξυγόνο που προσφέρει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αλλωστε οι εξελίξεις στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γερμανία, δεν βοηθούν για ένα ανέμελο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την τρίτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Από αυτές, όμως, με βάση τα ευρήματα των έως τώρα δημοσκοπήσεων, πιθανότερο ενδεχόμενο αποτέλεσμα θεωρείται ο σχηματισμός μιας νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ CDU της Μέρκελ και FDP των φιλελευθέρων, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ευνοϊκές θέσεις έχουν διατυπώσει για το ελληνικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, διαπιστώνουν πολιτικοί αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες επιχειρώντας να περιγράψουν το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον που θα κυριαρχεί στη χώρα τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Αξιόπιστες πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ανασχηματισμό για να κατεβάσει από το τρένο υπουργούς-βαρίδια, προκειμένου να δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο που θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό το επόμενο εξάμηνο.

Το διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για τις πολιτικά επώδυνες αποφάσεις που καλείται να λάβει στην τρίτη αξιολόγηση και θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων.

Και όλα αυτά με το βαρύ κλίμα που θα επικρατεί στην κοινωνία λόγω, αφενός, του βουνού από φόρους - εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ - που θα πρέπει να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφετέρου, του κύματος των κατασχέσεων για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να εξαπλωθεί με μεγαλύτερη ένταση, απ' άκρη σ' άκρη της χώρα.

ΔΕΘ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και αφού υπολογιστούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να καθορίσει τις κινήσεις του με χρονικό ορόσημο τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου και με το μυαλό του στην τρίτη αξιολόγηση που θα αρχίζει σε λίγο.

Ολα δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα την κλείσει τόσο το καλύτερο για την κυβέρνηση. Θα έχει προσπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος τον σκόπελο μιας νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης στο Βερολίνο και θα μπορεί να θέσει εκ νέου το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Οσον αφορά το σενάριο άμεσης εξόδου στις αγορές, προς το παρόν δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος παρότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό, σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζοριστεί πολιτικά και αναζητηθούν επειγόντως επικοινωνιακά οφέλη από μια τέτοια κίνηση.

Αλλωστε, η προοπτική της άμεσης εξόδου στις αγορές δεν προκρίνεται από τους δανειστές. Χθες με νέες δηλώσεις του το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσαρμόσει προσεκτικά και με ευέλικτο τρόπο την πολιτική της για να αποφύγει απότομες κινήσεις των αγορών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Ιουνίου στο Eurogroup είπε ότι δεν είναι τέλεια επειδή δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ άλλη μία φορά αναφέρθηκε στην πολιτική αβεβαιότητα όπως και στις αβεβαιότητες για την εφαρμογή του προγράμματος, ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη χθεσινή ανακοίνωση έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εκταμίευση της δόσης θα γίνει από τον ESM τη Δευτέρα και θα περιλαμβάνει τα 6,9 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους συν τα 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται αποκλειστικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Επιπλέον 800 εκατ. ευρώ θα εγκριθούν τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση αποπληρώνει κανονικά τις οφειλές αυτές, που υπερβαίνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ 8/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom