Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ανεστάλη η απεργία των ναυτικών στη Ραφήνα


Την αναστολή των 24ωρων προειδοποιητικών απεργιακών κινητοποιήσεων από 01/08 έως 03/08, που είχε εξαγγείλει για τους ναύτες- μέλη των πληρωμάτων πλοίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές στο λιμάνι της Ραφήνας- ανακοίνωσε σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ναυτεργατικό σωματείο, έπειτα από συναντήσεις με εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών έγιναν αποδεκτά τα εργασιακά ζητήματα των ναυτικών μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών και επήλθε συμφωνία. Σημειώνεται ότι η ΠΕΝΕΝ είχε καταγγείλει ότι συγκεκριμένες εταιρείες κάνουν υπερβάσεις των ωραρίων εργασίας και του χρόνου ανάπαυσης των πληρωμάτων και δεν καταβάλλουν υπερωριακή απασχόληση.

Συνταξιοδοτικό και ναυτεργατικά ζητήματα στη συνάντηση Π. Κουρουμπλή και Τ. Πετρόπουλου με ΠΝΟ

Στο μεταξύ συνταξιοδοτικό και ναυτεργατικά ζητήματα εξετάστηκαν σε σημερινή συνάντηση που είχαν μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή παρουσία του υφυπουργού Εργασίας, Αναστασίου Πετρόπουλου.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το υπουργείο, είχε υποσχεθεί να οργανώσει τη συνάντηση αυτή, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να έχει το συνδικάτο μια καθαρή εικόνα για το πού βρίσκεται το συνταξιοδοτικό ζήτημα του κλάδου.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Πετρόπουλος έκανε το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των συνθηκών εποπτείας, υπό το οποίο βρίσκεται η χώρα, για να προστατευτούν τα δικαιώματα των ναυτικών, δικαιώματα που προκύπτουν από τον εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα και από τις ιδιαίτερες συνθήκες του ναυτικού επαγγέλματος.

Ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι έχουν εκδοθεί όλες οι προσωρινές συντάξεις, για τις οποίες είχαν υποβληθεί αιτήσεις, μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Όπως είπε, αυτή η δέσμευση των υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας επιτεύχθηκε με την ενίσχυση του τμήματος συντάξεων του ΕΦΚΑ από επτά επιπλέον υπαλλήλους, έγινε δηλαδή ακριβώς αυτό που είχαν υποσχεθεί οι δύο υπουργοί στην ΠΝΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις διαδικασίες για τον υπολογισμό των συντάξεων των ναυτικών και κάλεσε την ερχόμενη εβδομάδα τους εκπροσώπους της ΠΝΟ σε συνεργασία για μια περισσότερο λεπτομερή ανάλυση της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός έκανε μια σύντομη παρουσίαση των διατάξεων του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο εστιάζοντας στα ναυτεργατικά θέματα.

Όπως είπε, είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα ζητήματα, κυρίως τα εργασιακά, αλλά και στην τήρηση και εφαρμογή των νόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom