Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ σχετικά με τις τραπεζικές προμήθειες στην πληρωμή φόρων


Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της εφαρμογής από τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, της απόφασης για την κάλυψη τραπεζικών προμηθειών, όσον αφορά στην πληρωμή φόρων, και με αφορμή ερωτήματα φορολογουμένων, διευκρινίζει τα εξής:
ΕΡ.: Από τη Δευτέρα θα πληρώνω προμήθεια στις τράπεζες, με όποιον τρόπο και αν κάνω τις πληρωμές μου;
ΑΠ.: Όχι. Η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να καλύπτει τις προμήθειες για ΟΛΟΥΣ, όταν οι πληρωμές φόρων γίνονται μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM, και APS (χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών).
ΕΡ.: Συνεπώς, οποιοσδήποτε πληρώσει φόρους σε φυσικό κατάστημα θα επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια;
ΑΠ.: Όχι. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου.
ΕΡ.: Δηλαδή, αν πάνε στο γκισέ να πληρώσουν με μετρητά, χωρίς να κάνουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα πληρώσουν προμήθεια;
ΑΠ.: Ναι.
ΕΡ.: Για ποιο λόγο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πήρε αυτή την απόφαση;
ΑΠ.: Διότι η πλήρης κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο περί τα 19 εκ. ευρώ ετησίως. Με αυτή την απόφαση, εξοικονομούνται 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Έτσι, επιτυγχάνεται και η επιδίωξή μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και η απαλλαγή από δαπάνες, που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Παράλληλα, με τα χρήματα, που εξοικονομούνται, μπορούν να χρηματοδοτηθούν κάθε είδους δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom