Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Το 60% των νέων συμβάσεων είναι ευέλικτης μορφής, ενώ στον επισιτισμό οι μισοί είναι ανασφάλιστοι

Θραύση κάνει στον χώρο του τουρισμού η ψευδώς δηλωμένη απασχόληση και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό συμμετέχουν σήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία με σύνθημα «η ανάπτυξη του τουρισμού βασίζεται στις πλάτες των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων, το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ στον χώρο του επισιτισμού ο ένας στους δύο εργαζομένους είναι ανασφάλιστος.

Μάλιστα βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο να υπογράφονται συμβάσεις εργασίας για 1 ή 2 ημέρες ή με 4ωρη απασχόληση και να εργάζονται με ημερήσια απασχόληση έως και 12 ώρες, αλλά και ολόκληρη την εβδομάδα! «Ζούμε έναν εργασιακό Μεσαίωνα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Προύτζος.

Η ΠΟΕΕ - ΥΤΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων) διαπιστώνει ότι παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων, η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, μισθολογική ανισότητα, με συνεχή και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ΠΟΕΕ - ΥΤΕ κάνει λόγο για απόλυτη διάψευση όσων υποσχέσεων αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων έδινε η κυβέρνηση και όσον αφορά την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αντ' αυτού συνεχίζεται ο κρατικός παρεμβατισμός στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο περιεχόμενο των ΣΣΕ με κατάργηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων των συλλογικών ρυθμίσεων, της υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων μέσω ενώσεων προσώπων - αυτά τα αντιδημοκρατικά μορφώματα, έρμαια των εργοδοτών που συστήνονται χωρίς καμία εγγύηση δημοκρατικής εκλογής και λειτουργίας.

Επίσης η Ομοσπονδία αναφέρεται στην υπερενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία και του διευθυντικού δικαιώματος και την επιθετική δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με τις νεοανοιγόμενες να αποτελούν αποικίες ευελιξίας και βάναυσων εργασιακών σχέσεων.

Κατά την ΠΟΕΕ - ΥΤΕ, σε έναν κλάδο όπως ο τουρισμός, που άντεξε στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, «διαπιστώνουμε ότι παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων, η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει βίαιες και άνισες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Επέφερε μισθολογική ανισότητα, απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους σε συνδυασμό με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom