Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Μέσα στο σημερινό τσουνάμι των τροπολογιών και μία... «ιερή» τροπολογία για να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ το Αγιον Ορος!


Τρεις βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων την κατέθεσαν για να μην πληρώσει το Άγιο Όρος ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που διαθέτει εκτός της Μοναστικής Πολιτείας.

Τρεις βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ (Π. Σκουρολιάκος) τους ΑΝΕΛ ( Γ. Λαζαρίδης) και από την Ενωση Κεντρώων ( Ι.Σαρίδης) κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να εξαιρεθούν και τα εκτός Αγίου ΄'Ορους ακίνητα των Μονών από τον ΕΝΦΙΑ και την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9.

Οι τρείς Βουλευτές στην τροπολογία που κατέθεσαν επικαλούνται το «αρχαίο προνομιακό καθεστώς τους όπως αυτό ρητά και εν συνόλω προστατεύεται από το άρθρο 105 του Συντάγματος) και ότι η Μοναστική Κοινότητα απαλλάσσεται και από το Φόρο Μεγάλης Περιουσίας!

Πληροφορίες από τη Βουλή αναφέρουν ότι για την κατάθεση της τροπολογίας προηγήθηκε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και ότι είναι πολύ πιθανό η βουλευτική τροπολογία να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση!

Βουλευτής που υπογράφει την τροπολογία έλεγε στο TOC πως προηγήθηκε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και πως   αναμένουν η βουλευτική τροπολογία να γίνει δεκτή!  

Βροχή από 21 τροπολογίες - θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με κοινοτική οδηγία στο οποίο κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκαν άλλες 20 τροπολογίες. 

Οι περισσότερες από αυτές κατατέθηκαν σήμερα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση και ενημέρωση των βουλευτών.

Ρυθμίζουν σειρά ζητημάτων άσχετα μεταξύ τους , αλλά και με το κύριο σώμα του νομοσχεδίου.

Κερασάκι στην τούρτα στην κακή-πλην συνήθη- πρακτική αποτέλεσε η πρόταση της πλειοψηφίας η συζήτηση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί σήμερα σε μια συνεδρίαση και όχι αύριο όπως είχε αρχικά διαφανεί.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν μεγάλη και οδήγησε το Ποτάμι σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρήσει απο την συνεδρίαση
«Το σώμα του νομοσχεδίου είναι ελαφρύ σαν πούπουλο το σώμα των τροπολογιών βαρύ σαν κούτσουρο» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Αμυράς επισημαίνοντας ότι οι τροπολογίες έχουν να κάνουν από την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του Μεγάρου έως τα πέντε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή νομοθέτηση και ζήτησε ευχέρεια χρόνου ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση.

Η τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει την ενίσχυση του γραφείου του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με εννέα υπάλληλους.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τρείς θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, τρείς θέσεις ειδικών συμβούλων και τρείς θέσεις ειδικών συνεργατών.  Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη για τις προσλήψεις αυτές δεν θα υπερβεί το ποσό των 260 χιλιάδων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και διάταξη με την οποία επιστρέφονται στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου τα δικαστικά έξοδα.

 Αρ. Τροπολογίας: 1121/176 24.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Τροποποίηση διατάξεων των άρθρων 125 και 126 του ν. 4446/2016, σχετικά με θέματα που αφορούν την ανώνυμη εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Ε.Α.Σ.) Α.Β.Ε.Ε.

Αρ. Τροπολογίας: 1132/177 25.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Επαναδιατύπωση του άρθ. 66 του ν. 4403/2016, σχετικά με την ανάκληση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για τα υφιστάμενα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που δεν προσκομίζουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Αρ. Τροπολογίας: 1133/178 25.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Παράταση προθεσμιών αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις για τον ιαματικό τουρισμό.

 Αρ. Τροπολογίας: 1134/179 25.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων του Υπουργείου Τουρισμού σε Γραφεία Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού.

Αρ. Τροπολογίας: 1138/180 25.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Ρύθμιση για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού.

 Αρ. Τροπολογίας: 1141/181 25.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: 1. Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4412/2016 σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρα 73 και 80 του ν. 4412/2016) και με το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης. 2. Επαναπροσδιορισμός σύνθεσης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.). 3. Σχετικά με τις εκλογές των Επιμελητηρίων (ν. 2081/1992). 4. Σχετικά με απόσπαση υπαλλήλων στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (Π.Ε.Λ.).

 Αρ. Τροπολογίας: 1153/184 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4270/2014 σχετικά με θέματα της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος.

 Αρ. Τροπολογίας: 1154/185 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα του Ο.Μ.Μ.Α.

 Αρ. Τροπολογίας: 1155/186 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Στάθμευση οχημάτων σε χώρους του πολιτιστικού πάρκου "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος"

Αρ. Τροπολογίας: 1156/187 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Παραχώρηση χρήσης δημοσίου κτήματος

 Αρ. Τροπολογίας: 1157/188 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Τροποποίηση άρθρου 8 του ν. 4308/2014

Αρ. Τροπολογίας: 1158/189 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Αρ. Τροπολογίας: 1159/190 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Τροποποίηση των άρθρων 35 και 39α του Κώδικα ΦΠΑ

Αρ. Τροπολογίας: 1160/191 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Ρυθμίσεις για την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.
 Αρ. Τροπολογίας: 1161/192 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Προσθήκη παραγράφου 6 στο άρθρο 8 του πδ 116/2004 (Α' 81)

Αρ. Τροπολογίας: 1163/193 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Παραχώρηση δημοσίων κτημάτων στους Δήμους Πωγωνίου και Μακρακώμης, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Υγείας.

Αρ. Τροπολογίας: 1164/194 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Σύσταση Διάρκους Επιτροπής με την ονομασία "Συντονιστική Επιτροπή για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την αξιοποίηση της Βάσης Δεδομένων της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων.

 Αρ. Τροπολογίας: 1165/195 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Διατάξεις Αρμοδιότητας Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε)

 Αρ. Τροπολογίας: 1168/198 27.7.2017
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

Οι διάλογοι
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας έθεσε θέμα για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση: «Υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση. Τριάντα τροπολογίες χθες, είκοσι τροπολογίες σήμερα. Πραγματικά απορώ. Απευθύνω ερώτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να δέχονται μια τέτοια διαδικασία. Νομίζω ότι αυτή η τακτική ξεπερνάει τα όρια και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά και της αξιοπρέπειας όλων ημών», είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και υπογράμμισε ότι λίγο προτού ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση κατέθεσε 14 τροπολογίες χωρίς να είναι γνωστό και πόσες τροπολογίες θα ακολουθήσουν.

«Αλήθεια, εσείς επιτελώντας το έργο του προέδρου, αυτή τη στιγμή, το δέχεστε ως διαδικασία;», απευθύνθηκε στον προεδρεύοντα Γ. Βαρεμένο, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η λογική των έκτακτων συνθηκών μπορεί να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό, αλλά εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας».

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας. Με την έναρξη της συνεδρίασης όμως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς πρότεινε, εφόσον συμφωνήσει το Σώμα, να τελειώσει απόψε κιόλας η συζήτηση και αφού προηγουμένως παρουσιαστούν οι τροπολογίες.

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το Σώμα «παραλαμβάνει» τροπολογίες και προειδοποίησε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και να αξιολογηθούν.

Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι αποχωρεί από τη συζήτηση καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ζήτημα κακής νομοθέτησης και αυτό με ευθύνη και του προεδρείου. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση και το προεδρείο, να θυμηθούν «πως ως αντιπολίτευση έβγαιναν στα κεραμίδια και πετροβολούσαν όταν βρίσκονταν ενώπιον τέτοιων συνθηκών, αλλά τώρα αυτά τα έχει κάνει ψωμοτύρι [?] Έχουν έρθει ως τώρα 18, 19 τροπολογίες», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «οι τροπολογίες αφορούν από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής έως τα πέντε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και την αναβάθμισή τους, μέχρι και πόσο θα κοστίζει το πάρκινγκ στο γκαράζ του Ιδρύματος Νιάρχου».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι «υπάρχει βομβαρδισμός από τροπολογίες» και ότι σήμερα από τη μία το μεσημέρι έχει κατατεθεί 12 με 13 τροπολογίες και ενδεχόμενο είναι να έρθουν κι άλλες. Είπε ακόμη πως πολλές τροπολογίες δεν είναι καν αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ή πρέπει να αποσυρθούν αυτές οι τροπολογίες, διαφορετικά αν συνεχιστεί αυτός ο βομβαρδισμός θα εξαρτήσουμε και εμείς τη στάση μας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, και το υπουργείο θα έφερνε και δεύτερο νομοσχέδιο, επειδή όμως η Βουλή θα κλείσει σε λίγες ημέρες, έπρεπε να προχωρήσουν οπωσδήποτε κάποια πράγματα, διότι έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Όλες οι τροπολογίες, είπε, αφορούν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα. Η κ. Παπανάτσιου προανήγγειλε ότι τροπολογίες θα κατατεθούν και την προσεχή εβδομάδα στα νομοσχέδια που μπαίνουν για ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να πιεστεί η διαδικασία. Μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία να τελειώσει αύριο η συζήτηση του νομοσχεδίου», είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιώργος Βαρεμένος και επισήμανε ότι 6 από τις τροπολογίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο αφού συζητήθηκαν στην φάση της επεξεργασίας από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom