Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗ


Ο Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τον υπουργό Αμυνας από την εμπλοκή του στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, την ώρα που η αντιπολίτευση απαιτεί απαντήσεις

Βαρύτερη αφήνει καθημερινά τη σκιά της στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση Καμμένου, με την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να καλύπτουν με κάθε τρόπο τον υπουργό Αμυνας και να προσπαθούν να ξεφύγουν από τον κλοιό με δόγμα «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα».

Απέναντί της έχει πλέον ενιαίο μέτωπο από την αντιπολίτευση, η οποία -καταγγέλλοντας μεθόδους «παρακράτους» - επιδιώκει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή. Είτε με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως προτείνει η ΝΔ, είτε με την «απολογία» του υπουργού Αμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως πρότεινε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίπτει το αίτημα. Ομως, το αίτημα για κλήση στην Επιτροπή Θεσμών θα επανέλθει, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του γαλάζιου αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο νέας σκληρής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να σφυροκοπά τον Πρωθυπουργό εάν επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να καλύψει με εμφατικό τρόπο τον συγκυβερνήτη του.

Ο ακριβής χρόνος συζήτησης θα ξεκαθαριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της μεθεπόμενης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει πάση θυσία να «εξαφανιστεί» η υπόθεση Καμμένου από την ατζέντα.

Προς το παρόν, επιχειρώντας να στρέψει αλλού τα φώτα, κατηγορεί τη ΝΔ για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμό από τα δικά της σκάνδαλα και το success story - όπως ισχυρίζεται - της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ενδιαφέρον στοιχείο της τακτικής του Μαξίμου αποτελεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει τις τελευταίες ημέρες διαρκώς μπροστά σε επικοινωνιακές παράτες. Χθες, για παράδειγμα, υπερθεματίζοντας του κυβερνητικού success story για την οικονομία, κάλεσε στο Μαξίμου το προεδρείο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπερκεραστεί ο φετινός στόχος των 30 εκατ. τουριστών για την Ελλάδα.

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει απογοήτευση για τον υπουργό Αμυνας και διατυπώνονται αμφιβολίες για την κυβερνητική συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι εκλείπουν οι δημόσιες αντιδράσεις ακόμη και μελών της ομάδας των 53, αφού τις τελευταίες ημέρες οι βουλευτές «αυτολογοκρίνονται» και έχουν περιορίσει τις εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, οσμιζόμενοι το μπαρούτι στην ατμόσφαιρα.

Μέσα από την επικείμενη, άλλωστε, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κάνει πράξη το μαοϊκό «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», όπως έκανε και τον Απρίλιο με την αξιολόγηση. Να ακουστούν, δηλαδή, όλες οι απόψεις και να εκτονωθεί η οργή που σιγοβράζει, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει το σχέδιό του και ταυτόχρονα να δελεάσει διαφωνούντες με τον ανασχηματισμό.

Χθες, πάντως, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος. Κάνοντας λόγο για «δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής και του οργανωμένου εγκλήματος», ο υπουργός Αμυνας βλέπει ακόμη και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Δημοκρατίας μέσα από τις αποκαλύψεις - μολονότι αφορούν τον δικό του ρόλο!

«Επιδιώκουν τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας στη Δικαιοσύνη» προσθέτει ο Καμμένος, κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με τα συμφέροντα του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και αφήνοντας υπαινιγμούς κατά συγγενικών προσώπων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«ΔΩΣΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε νέα συνέντευξή του στο «Unfollow», ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης «καίει» τον υπουργό Αμυνας. «Ο Καμμένος μού είπε "δώσε τον Μαρινάκη".

Δώσε κατάθεση για τον Μαρινάκη και μην τον φοβάσαι. Η δημοσιότητα είναι που θα σε προστατεύσει» λέει ευθέως ο καταδικασθείς για την υπόθεση του «Noor 1», υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της επικοινωνίας του υπουργού μαζί του. Μάλιστα, αναφέρει ότι εάν συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο ίδιος θα ζητήσει να καταθέσει και ενώπιόν της.

Τα σύννεφα για την κυβέρνηση αποτυπώνει ακόμη μία δημοσκόπηση - η οποία διαθέτει ειδικό βάρος, καθώς πρόκειται για τις εξαμηνιαίες «Τάσεις» της MRB με μεγάλο δείγμα. Σε αυτήν, η ΝΔ έχει καθαρό προβάδισμα 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, με 4 στους 10 ψηφοφόρους να ζητούν άμεσα την προκήρυξη εκλογών.

Ενδεικτικό ως προς την αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι όμως ότι τρεις στους τέσσερις πολίτες πιστεύουν πως είναι πιθανό ένα νέο Μνημόνιο, ενώ επτά στους δέκα θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει στο σχέδιό της για έξοδο στις αγορές.

ΤΑ ΝΕΑ 7/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom