Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

5 χρόνια λειτουργίας κλείνει το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (φωτο & βίντεο)


Πριν πέντε χρόνια ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στην περιοχή Λιβάδια Κοτύλης του δήμου Νεστορίου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τους 20 χιλιάδες.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 27 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την Ιστορία και το φυσικό περιβάλλον.

Στις επιστημονικές εκδηλώσεις συγκαταλέγονται και τα 6 σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στα οποία καθηγητές και φοιτητές παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες τους, καθώς και το σεμινάριο προφορικής ιστορίας μετά από το οποίο συγκροτήθηκε ερευνητική ομάδα που παίρνει συνεντεύξεις από ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής της Καστοριάς με στόχο τη δημιουργία αρχείου προφορικών μαρτυριών.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν συνολικά 38 οργανωμένες επισκέψεις με λεωφορεία από συλλόγους, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ΚΑΠΗ και άλλους φορείς. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μαθητών 28 σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Διαδρομές στην Ιστορία» που περιέχει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της Ιστορίας της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και την έκθεση «Διαδρομές στη Φύση» με φωτογραφίες από τη χλωρίδα και την πανίδα του Γράμμου.

Οι ξεναγήσεις έγιναν από τον επιστημονικό συνεργάτη του Ιδρύματος της Βουλής, διδάκτορα σύγχρονης Ιστορίας, Ραϋμόνδο Αλβανό. Ο ξενώνας και το εστιατόριο λειτούργησε με τη φροντίδα και το μεράκι του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου.

Το πιο σημαντικό είναι τα ενθουσιώδη σχόλια των επισκεπτών για την εμπειρία τόσο για την επαφή με το υπέροχο αλπικό τοπίο όσο και με τη ξενάγηση και το φαγητό που προσφέρεται από το Συνεταιρισμό Γυναικών.

Ο θετικός απολογισμός των πέντε αυτών ετών δημιουργεί αισιοδοξία ότι το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ιστορική εκπαίδευση των επισκεπτών του και στην τουριστική ανάπτυξη του ευρύτερου ορεινού όγκου του Γράμμου και της περιοχής της Καστοριάς.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι ξεναγήσεις στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης γίνονται κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή και ξεκινούν στις 12 ακριβώς.

Δείτε ένα βίντεο που δείχνει με drone την εντυπωσιακή φύση μέσα στην οποία είναι το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Σημ. Ζείδωρον: Προσωπικά βρεθήκαμε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στις 27 Αυγούστου του 2016,στα 70 χρόνια μετά την έναρξη του Εμφυλίου και κάναμε την παρακάτω ανάρτηση στο facebook.

Είναι όντως ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψή μας σ' αυτό τον τόπο και πολύ θα θέλαμε να ξαναβρεθούμε εκεί.Αξίζει να επισκεφθείτε το Πάρκο και για την καταπληκτική ιστορική ξενάγηση,αλλά και για να απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον.



Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης: ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΟΤΥΛΗΣ, 52051 Νεστόριο, Καστοριά, τηλ.: 24670 21853 και 24670 62136, http://grammos-pes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom